STORFAVORITT: Caster Semenya  feilet i VM i fjor. Men i år har hun løpt inn til kanontider og er storfavoritt i OL. Foto: NTB Scanpix
STORFAVORITT: Caster Semenya  feilet i VM i fjor. Men i år har hun løpt inn til kanontider og er storfavoritt i OL. Foto: NTB ScanpixVis mer

-Vi lar ikke noen på 100 kilo bokse mot noen på 50.
- Bare se på henne

Caster Semenyas (25) ble ydmyket og utestengt.  Nå kan en kontroversiell dom sikre interseksuelle utøvere revansje i Rio. 

(Dagbladet): Caster Semenya (25) fra Sør-Afrika slo igjennom som et fenomen da hun tok VM-gull på 800 meter i Berlin i 2009 - bare 18 år gammel.

Så møtte hun veggen med et brak

Utestengt og ydmyket

Etter VM-gullet raste debatten rundt prestasjonen. Bildene av Semanya som viste muskler, satte fyr i diskusjonene om kjønn, doping, juks og fanteri.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) satte også i gang kjønnstesting av 18-åringen, som ble utestengt i overkant av ett år mens etterforskingen pågikk.

I flere aviser ble hun stemplet som tvekjønnet, helt til IAAF slo fast at hun var en kvinne:

- Det er klart at hun er en kvinne, men kanskje ikke 100 prosent. Vi får se om hun har en fordel av å være mellom to kjønn, sammenliknet med andre, forklarte generalsekretær Pierre Weiss til nyhetsbyrået AFP.

Det stoppet eller stopper ikke flere konkurrenter fra å gå ut mot henne.


Russiske Maria Savinova uttalte bittert etter nederlaget i 2009 at sørafrikaneren ikke kunne være en kvinne:

- Bare se på henne.

INGEN SUKSESS: Caster Semenipiya skuffer under fjorårets VM i Beijing. Foto: Michael Kappeler/dpa / NTB Scanpix
INGEN SUKSESS: Caster Semenipiya skuffer under fjorårets VM i Beijing. Foto: Michael Kappeler/dpa / NTB Scanpix Vis mer

Den britiske maratonløperen Paula Radcliffe sa følgende til BBC tidligere i år:

- Hvis hun er garantert til å vinne, så er det ikke en sport lenger. Det er en vanskelig situasjon, og å finne en løsning som er bra for alle virker umulig.

Selv omtalte Semenya tida som et helvete til BBC:

- Det var opprørende og svært ydmykende. Man kan ikke kontrollere hva folk tenker.Jeg hadde ikke overlevd dette uten støtte fra min familie,.

Kneblet

Selv om hun aldri har bekreftet det selv, sier de fleste ekspertene at den sørafrikanske jenta er født interseksuell. Det betyr, enkelt forklart, en person som blir født med trekk som gjør at det er vanskelig å bestemme individets kjønn, skriver Daily News.

For Semenyas del har tester vist at hun har tre ganger så mye testosteron som er vanlig blant kvinner.

I 2011 bestemte IAAF innførte en regel som gjør at Semanya og andre kvinner som har testosteronnivå «som en mann», måtte ta grep for å redusere verdiene.

IOC fulgte også opp med samme regel i OL.

I åra som fulgte løp den nå 25 år gamle kvinnen inn til både VM og OL-sølv på 800-meter, men en rekke skader gjorde at spådommen om at hun skulle dominere sporten totalt ikke slo til.

Nye regler

Semenya er en av flere kvinner idrettsutøvere som er født interseksuell. Indiske Dutee Chand ble utestengt av samme grunn, og hun tok i fjor saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

De slo fast at friidrettsforbundets regel som tvang kvinner til å endre på kroppen for å konkurrere, er diskriminerende, og nektet de å gjennomføre den før de hadde bevist at testosteronnivået ga utøverne en klar fordel.

Sakens endelig dom er ennå ikke skrevet ned i stein. Foreløpig varer CAS' beslutning i to år. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) må komme med vitenskapelig bevis på at det å ha høye testosteronnivåer forbedrer prestasjonene om regelen skal innføres på nytt.

Dermed kan Semenya konkurrere med det naturlige høye nivået under årets OL i Rio, skriver USA Today i dag.

- Dette er en stor seier for menneskerettighetene, men ikke for idretten, fortalte medisinsk fysiker og ekspert på interseksualitet, Johanna Harper, til nettstedet.

- For stor forskjell

- IOC, jeg og de andre. Vi var alle i sjokk. Vi mennesker tillater at det er en viss forskjell på dem som konkurrerer mot hverandre. For eksempel kan venstrehendte spille mot høyrehendte i baseball. Men vi lar ikke noen på 100 kilo bokse mot noen på 50 kilo. På et tidspunkt blir forskjellen så stor at vi trenger flere klasser, sier Harper.

Den spanske hekkeløperen Maria José Martínez-Patino ble på 80-tallet vingeklippet for alt hun hadde fått til i karrieren etter en kjønnstest viste at hun hadde innvendige testikler.

- Alt ble tatt fra meg. Det var som jeg aldri hadde eksistert, uttaler hun ifølge USA Today.

I dag er Patino professor og jobber som rådgiver for IOCs medisinske utvalg. Selv om det ødela hennes egen karriere, er Patino klar på at hun ønsker en øvre testosteron-grense, selv om hun forstår at det vanskelig å balansere menneskerett og en rettferdig konkurranse.

- Det er lett å tro at jeg er motstander av regelen. Selv om jeg forstår de som er i situasjonen, er jeg for regelen.

I kjempeform

Caster Semanya har vist gryende form før OL. Under det nasjonale mesterskapet i april løp hun inn til årsbeste i verden på 400- og 800 meter. De tidene har hun forbedret seinere i sesongen.

Hun er en av de store gullfavorittene under årets OL.

- Det er umulig å vite hvor raskt hun kunne løpt, for hun løper lett. Hun så kapabel til å løpe langt ned på 49-tallet på 400-meter, og 1:55 eller raskere på 800 meter, sier sportsforsker Ross Tucker ifølge The Guardian.

Det er for øvrig Jarmila Kratochvilova som har verdensrekorden på 800 meter. 1:53.28 har stått fjellstøtt siden 1983.

Vanskelig for henne

Dagbladet har snakket med Hedda Hynne. 26-åringen fra Skien skal også løpe 800-meter i Rio, men er forsiktig med å uttale seg om konkurrenten fra Sør-Afrika:

- Jeg prøver å ikke bry meg eller tenke så mye på det. Det er sånn det er og er ikke vår avgjørelse. Jeg har lite kjennskap til hennes sak, men skjønner at det er ekstremt vanskelig for de som skal ta avgjørelse i denne saken, og enda vanskeligere for henne som må være i denne situasjonen sier Hynne til Dagbladet.

Heller ikke generalsekretær i Norges Friidrett, Kjetil Hildeskor, kan uttale seg om saken:

- Jeg har lite innsikt, men husker at det har vært mye styr rundt saken. Heldigvis er det ikke jeg som skal bestemme, det er en innfløkt sak, sier han til Dagbladet