Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi lever på minnene, og de er veldig gode

Knut Torbjørn Eggen hedres av familien og fotballvennene.

FREDRIKSTAD (Dagbladet): 20. februar kom meldingen om at Knut Torbjørn Eggen var gått bort, bare 51 år gammel. En hel fotballnasjon reagerte med sjokk.

Men størst var naturligvis sorgen for de aller nærmeste — kona May-Brit, barna Leander og Andrea og ikke minst pappa Nils Arne Eggen (70), som opplevde å mistet en sønn mindre enn et år etter at kona Karin tapte sin kamp mot kreften.

Denne helga hedres Knut Torbjørn Eggen med seminar og minnekamp i Fredrikstad, der han feiret sine største triumfer som fotballtrener. I kulissene står kameratene Tor Trondsen, Dagfinn Enerly og Per Bård Torvik. I sentrum står familien, minnene — og verdiene Eggen representerte.

- Har gruet meg Det startet med seminar i går og fortsetter med minnekamp på Fredrikstad stadion kl 16.00 ettermiddag. Der er Nils Arne og Leander sjefer for hvert sitt stjernespekkede lag, «Team Eggen» og «Team RBK».

- Jeg setter veldig stor pris på at Dagfinn, Tor og Per Bård har tatt dette initiativet for at vi skal minnes pappa og alt han sto for. Jeg har gledet meg veldig. Men jeg har også gruet meg veldig, sier Leander Krokan Eggen til Dagbladet.

I går var han blant tilhørerne da farfar holdt et meget engasjert foredrag på seminaret «Med mennesket i sentrum». Der snakket Eggen senior — eller Stor-Pumaen, som eldstesønnen kalte ham — om fotball, Olav Duun og ikke minst godfotteorien.

Latter i alvoret Å holde foredrag er langt fra nye nytt for Nils Arne Eggen, 70-åringen gjør det fortsatt 30 i året. Men konteksten denne gangen var annerledes.

- Det er en tung dag, innrømte han i sitt foredrag.

Likevel var det humor og glimt i øyet som dominerte.

MENNESKET I SENTRUM: Leander Krokan Eggen belønnet foredragsholderne Inge Eidsvåg (f.v.), Marit Breivik, Nils Arne Eggen og Per Bård Torvik med Team Eggen-drakter. Foto: Jappe Eriksson
MENNESKET I SENTRUM: Leander Krokan Eggen belønnet foredragsholderne Inge Eidsvåg (f.v.), Marit Breivik, Nils Arne Eggen og Per Bård Torvik med Team Eggen-drakter. Foto: Jappe Eriksson Vis mer

- Man må ha latter i alvoret. Og Alvor i latteren, understreket han.

- Vi lever på minnene, sier han til Dagbladet etterpå.

- Og de er veldig gode, understreker han.

Skrev bok sammen - I foredraget nevnte du at du snakker med ham hver dag ...

- Jeg snakker ikke med ham. Men jeg møter ham gjennom de gode minnene når jeg kommer borti ting. Som i går kveld, da jeg kom til Fredrikstad. Vi har vært mye sammen her. Det samme var vi i Moss.

- Sammen med Knut Torbjørn skrev du også boka «Godfotarven». Hvordan utviklet den prosessen ditt tankegods i forhold til det du står for?

- Jeg har jo skrevet Godfoten og flere bøker før. Men i samarbeidet — som ble samhandling med Knut Torbjørn og ikke minst Jens (Simensen, red.anm.), som satte det ned på papiret — så ble det en veldig utvikling for meg. Jeg fikk hans reaksjoner på meg som både far, trener og lærer, så det var veldig utviklende og positivt.

- Samme livsholdning - Ble dere kjent på en annen måte?

- Jeg bruker å si at Knut Torbjørn var jo et produkt av russetida. Så vi ble jo etter hvert omtrent like gamle, vi, selv om han selvfølgelig forsvant for tidlig. Vi hadde de samme interessene og samme livsholdning, sier Nils Arne Eggen.

I ettermiddag er det altså minnekamp. Det gleder han seg til. Så har han da også fått med seg omtrent alle de store stjernene fra de gylne RBK-årgangene fra 90-tallet. Laget er ennå ikke helt klart.

- Jeg må se hvem som kommer først. Og hvordan de ser ut. Mottoet er ekvibrilisme, altså teknikk og sjarme. Jeg vil ikke ha noe «elging», sier senior, som hevder det ikke er noe prestisje på spill.

Det er ikke barnebarnet Leander helt enig i:

- Det er alltid gøy å vinne. Jeg håper i hvert fall det blir mange mål, og kanskje det blir avgjort på straffekonk? Det viktigste er at vi spiller for å hedre pappa.

LEVER PÅ MINNENE: Nils Arne Eggen og barnebarna Leander og Andrea. Foto: Jappe Eriksson
LEVER PÅ MINNENE: Nils Arne Eggen og barnebarna Leander og Andrea. Foto: Jappe Eriksson Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media