- Vi lurte Mühlegg

Siden januar har FIS hatt Johan Mühlegg under oppsikt. Til slutt gikk tyskspanjolen i fella. - Vi lurte ham akkurat som vi lurte Ben Johnsson, sier dopingjeger Mats Garle.

Trippelvinner Mühlegg ble natt til i går avhørt av en undersøkelseskomite. Tyskspanjolen hadde ingen forklaring på den positive prøven. Han antydet at det kan ha sammenheng med høyden og en svensk diett, skriver Expressen.

Selv avventer Mühlegg B-prøven, men IOC har allerede slått fast at Mühlegg er dopet.

Mats Garle er medlem av antidopingbyrået WADA og sjef for dopinglaboratoriet i Huddinge i Sverige. Han forteller hvordan stjernene går i fella én etter én.

- Dette går helt tilbake til Ben Johnson. Han utnyttet stanozolol (et anabol steroid), og hans rådgivere visste at det hadde vært et problem å spore dette på laboratoriene. Vi fortalte ikke at vi hadde løst problemet, sier Garle til Expressen.

I fjor fikk finnene seg en overraskelse da dopingjegerene hadde funnet en måte å spore hemohes på.

Dopingjegerne vant

Og i Salt Lake City gikk Johann Mühlegg, Larissa Lazutina og Olga Danilova rett i fella.

De trodde ikke at det var mulig å spore NESP. Legemiddelet ble EU-godkjent 1. juli i fjor og kom på markedet så sent som i oktober.

Men til tross for liten tid:

Dopingjegerne gikk av med seieren.

- Dette er en advarsel til alle idrettsutøvere. Dette er et bevis på at vi ikke ligger et steg etter, sier IOCs medisinske ekspert Arne Ljungqvist.

Mistenkt siden januar

Allerede i januar ble det rettet mistanker mot Mühlegg. Det avslører professor Bengt Saltin overfor Expressen i dag.

- Jeg har fulgt utviklingen på Mühleggs blodverdier, uke for uke, sier han.

- I januar hadde vi et møte der vi plukket ut skiløpere som var mistenkte. Vi bestemte hvilke vi skulle holde under ekstra oppsikt, sier Saltin, som sitter i Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komite.

Mühlegg var en av de som fikk en tykk strek under navnet sitt.

Saltin forteller at Mühlegg har hatt ekstremt høyde blodverdier hele sesongen. Han sier ikke at det uten videre er et tegn på doping, men høye verdier er uansett et varsel.

- Så hvorfor ble ikke Mühlegg stoppet før OL?

- Om man skal være etterpåklok kan man kanskje si at vi skulle tatt en «out of competition-test» i januar. Men jeg er ikke innblandet i testen, så jeg kan egentlig ikke svare på det, sier Saltin.

Uanmeldt test

Det var en slik «out of competition-test» - en uanmeldt test - som fanget Mühlegg, Lazutina og Danilova. Testene ble tatt torsdag i Soldier Hollow.

- De hadde litt merkelige verdier, så vi bestemte oss for å teste dem på nytt. Det var blant annet en del uklarheter med deres urinprøver og ganske riktig, de hadde alle spor av NESP, sier IOCs Arne Ljungqvist til Aftonbladet.

Ifølge spanske El Pais hadde Mühlegg avlevert fem dopingprøver like før og under OL.

- Iblant får man mistanker og i disse tilfellene har vi villet undersøke utøverne litt nærmere. Men det har vært gjort flere uannonserte tester, tester som ikke det har vært noe feil ved, sier Ljungqvist.

Han utelukker ikke at flere NESP-dopere blir avslørt i etterkant av OL i Salt Lake City.

- Det vet jeg ikke, men det finnes prøver som forstatt ikke er analysert, og helt overrasket skulle jeg ikke bli om det dukket opp nye navn, sier Ljungqvist.

SKYLDER PÅ MATEN: Mühlegg har ingen forklaring på den positive prøven, men har antydet at det kan ha sammenheng med høyden og en svensk diett.
TRODDE HAN VAR TRYGG: Ben Johnson trodde ikke dopingjegerne kunne påvise stanozolol.