- Vi må analysere og gjøre noen endringer

Dag Kaas tror ikke et dårlig O-VM er tilfeldig.

BARE NESTEN: Anne Margrethe Hausken Nordberg hadde medaljefarten inne. - Bommen på åttende posten ødela alt, sa en skuffet veteran etter niendeplassen - 57 sekunder bak bronsen. Alle foto: Jens O. Kløvrud
BARE NESTEN: Anne Margrethe Hausken Nordberg hadde medaljefarten inne. - Bommen på åttende posten ødela alt, sa en skuffet veteran etter niendeplassen - 57 sekunder bak bronsen. Alle foto: Jens O. Kløvrud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VUOKATTI (Dagbladet): Mellomdistansen under verdensmesterskapet i orientering skulle blir Norges opptur under etter hittil skuffende VM.
I steden ble de norske løperne igjen stående utenfor podiiet.

Bare en gang tidligere har vi stått uten en individuell medalje - det er 22 år siden.

Carl Godager Kaas gjorde mye godt, men bare godt nok til en 7. plass. Anne Margrethe Hausken Nordberg var lenge på vei til medlaje, men brukte halvannet minutt på å finne en liten skrent. Dermed raste hun ned til niende - bare 57 sekunder bak bronsen.

- Må gjøre endringer
- Dette er selvsagt for dårlig når vi har som mål å være blant de beste nasjonene, sier Dag Kaas som er visepresident i Norges Orienteringsforbund med ansvar for toppidrett.

- Vi må analysere hva vi har gjort. Det er sikkert flere årsaker, men som regel blir en bedre av å øve mer, sier han.

Den tidligere landslagstreneren i langrenn med lang fartstid fra Olympiatoppen mener vi må tåle å gjøre noen dårlige mesterskap, men ta noen nye grep i etterkant.

- Toppidrett er sjelden tilfeldig. Vi må gjøre noen endringer for å komme på et høyere nivå, sier Kaas.

Jakter på ny landslagstrener
En av tingene som skal gjøres er å finne en ny landslagstrener. Petter Thoresen som har hatt ansvaret de siste seks årene, ledet sitt siste VM. Umiddelbart etter VM startes jobben for å få på plass en ny.

- Vi jakter på en kompetanse i trenerteamet som kan løfte oss og vil nok diskutere med løperne før vi legger ut en annonse. Selv om vi kan peile oss ut flere kandidater, mener vi en annonse kan gi oss aktuelle navn vi ikke har tenkt på, sier Kaas.

- Føler en tomhet
For Petter Thoresen ble ikke avslutningsmesterskapet det han hadde håpet på.

- Akkurat nå føler jeg en tomhet, sier landslagssjefen etter å ha sett russiske Leonid Novikov ta herregullet og sveitsiske Simone Niggli ta sitt tredje strake gull i Finland - og sitt 23. i rekken.

- Jeg hadde trua i dag og er litt overrasket over at ingen gikk inn.

At de norske løperne har slitt med en del skader og at medaljemaskinen Olav Lundanes er ute i øyeblikket, kan forklare noe - men o-nasjonen Norge uten en individuell medalje har bare skjedd en gang - den gang i 1991 var Petter Thoresen en del av laget som på avslutningsdagen reddet noe av æren ved å kopiere damenes stafett-gull.

TIL DOPINGKONTROLL:  Carl Godager Kaas gjorde mye riktig da han orienterte inn til sjuendeplass. - Men det er medalje, som teller, sa Kaas før han ble fulgt til dopingkontroll.
TIL DOPINGKONTROLL: Carl Godager Kaas gjorde mye riktig da han orienterte inn til sjuendeplass. - Men det er medalje, som teller, sa Kaas før han ble fulgt til dopingkontroll. Vis mer

- Likevel vil jeg ikke male situasjonen helsvart. Vi har løpere som har hevet seg til en høyere nivå ved Magne Dæhli og Mari Fasting - og Carl og Anne Margrethe som begge var veldig nær i dag.

Ble overrasket
Carl Godager Kaas (30) som ble verdensmester på mellomdistansen i 2010, ble litt overrasket da han kom til apssering av stadion og fikk høre han kjempet drøye minuttet bak de beste.

- Jeg må ha tapt mer enn jeg trodde på langstrekket, men følte selv at jeg løp offensivt og godt.

- Magnes (Dæhli) femte på langdistansen og min sjuende her i dag, er selvsagt ikke bra nok. Det er medaljene som teller, sier Kaas som vant mellomdistansen under verdenscupløpet hjemme i Oslo for en måned siden.

- Siden den gang har jeg nok hevet meg fysisk, men teknisk var ikke løpet i dag like godt. Da blir det stang ut.

Forsto at medaljen glapp
For veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg ble det også et "nesten-løp". Spranget fram til medalje var bare 57 sekunder - til fjerdeplassen var det bare 15 sekunder på den krevende mellomdistansen ved idrettsmetropolen Vuokatti.

- En fjerde ville vært langt bedre enn niende, men det var medlajen jeg jaktet på. Den forsvant på den åttende postene der jeg begynte å tvile og gjorde et feilvalg.

- Jeg forsto det ganske umiddelbart - at her røk medaljen. På denne distansen har du ikke tid til å feile, sa 38-åringen som har ett VM-gull fra tidligere.

En mulighet igjen
I morgen har Norge en mulighet igjen: Da avgjøres stafettene der Norge stiller som outsidere i begge klasser.
Etter dagens løp er lagene klare. For herrene løpere Øystein Kvaal Østerbø, Carl Godager Kaas og Magne Dæhli.
På damelaget skal Heidi Østlid Bagstevold, Mari Fasting og Anne Margrethe Hausken Nordberg kjempe om medalje.

SKUFFET:  Dag Kaas og landslagstrener Petter Thoresen hadde ikke mye å juble for under VMs mellomdistanse.
SKUFFET: Dag Kaas og landslagstrener Petter Thoresen hadde ikke mye å juble for under VMs mellomdistanse. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer