- Vi må by på mer av oss selv

To år gammel begynte Kolbotn-jenta Solveig Gulbrandsen (21) å spille fotball. I Sydney-OL opplevde hun sitt både største og verste øyeblikk som idrettsjente. Da ble hun OL-mester, etter å ha blitt byttet ut etter en drøy halvtime. Nå er Solveig den største profilen i Toppserien som starter i dag.

Utenom fotballen studerer hun markedsføring. Om en måned er det eksamen. I dag er Klepp motstander i seriepremieren på Jæren.

- Ett av ønskene mine for sesongen er at det skal bli mer folk og liv på kampene. Selv om media styrer mye, må vi jentene by på mer av oss selv. Vi må vise at vi også er enkeltindivider, ikke bare en del av et lag, sier Gulbrandsen mens hun poserer for Dagbladet i vannkanten ved idylliske Sognsvann i Oslo.

Drøm og mareritt

Som fotballspiller vil hun hele tida videre. Kolbotn-trener Peer Danefeld kaller henne en treners drøm og mareritt, alt ettersom. Landslagstrener Åge Steen elsker utfordringene hun kommer med, både for eget og lagets beste.

- Solveig er veldig temperamentsfull, og den mest talentfulle spilleren i europeisk fotball. Hun er selv sin verste kritiker, vil alltid vinne og er ei fantastisk jente å ha i troppen, sier Peer Danefeld.

- Målet hennes er å bli verdens beste spiller. Solveig har talentet, var god tidlig og jobber hardt og systematisk for å utvikle seg hele tida. Hun er best offensivt, og har veldig godt driv med ballen, sier Åge Steen.

Selv er Solveig opptatt av å bli en enda bedre avslutter.

- Jeg har bra overblikk og hurtighet med ball, men er ennå ikke god nok til å skyte. Derfor jobber jeg mye med avslutninger, sier hun.

Som fotballspiller er hun arvelig belastet. Faren Terje «Gubben» Gulbrandsen spilte 121 toppseriekamper og scoret 12 mål for Skeid og Vålerenga på 1960- og 70-tallet. I tillegg fikk han to landskamper. Fortsatt er han en viktig støttespiller for datteren.

18 seriemål i fjor

- For to år siden lagde hun bare tre mål i serien. Da begynte hun med egentrening to ganger i uka. Programmet besto av medtak og mottak og avslutning meg begge bein. Resultatene lot ikke vente på seg. I fjor lagde Solveig 18 seriemål fra midtbaneposisjon. Det eneste problemet i dag er at de dårlige lagene setter frimerke på henne. Slik taktikk er ikke positivt for kvinnefotballen, sier Terje Gulbrandsen.

Som fotballjente i Kolbotn og på landslaget håper Solveig Gulbrandsen å komme opp i ei årsinntekt på rundt 250000 kroner.

- Jeg har gratis bil og lønn i Kolbotn, stipend fra Fotballforbundet og får vel også noen bonuser i løpet av året. Kontrakten med Kolbotn løper ut etter 2003-sesongen. Carolina Courage i den amerikanske proffligaen ville ha meg i fjor, men Kolbotn ville ikke selge. Inntil videre er ikke proffspill noe tema, sier Gulbrandsen.

Svart belte

Hun har aldri vært noen rosa jente, har blått som yndlingsfarge og svart belte i shopping.

- I Tsjekkia (vant 5-1 i VM-kvalifisering 24. mars) skulle jeg ikke handle noen ting. Men som vanlig ble kjøpelysten for stor. Plutselig sto vi der, Anne Tønnessen og jeg, med armene fulle av krystallglass. Nok en gang hadde vi slått til, sier Gulbrandsen muntert.

Under Algarve-turneringen i vinter debuterte hun som skuespiller sammen med USA-proff Dagny Mellgren, Ingrid Camilla Fosse Sæthre og Anne Bugge-Paulsen (Arna-Bjørnar) og klubbvenninnen Anne Tønnessen.

- Vi filmet både utendørs og på rommet. Hovedpersonen var Anne Bugge-Paulsen, sier Solveig Gulbrandsen om filmen, som allerede har hatt premiere på landslaget.

<b<GLEDER SEG: Solveig Gulbrandsen og resten av Kolbotn-gjengen har aldri vunnet noe, men satser på seriegull i år.