Opp i Stortinget i dag:

- Vi må forby denne dritten

Lars Haltbrekken (SV) foreslår i dag et totalt fluorforbud på alle idrettsarrangementer i Norge etter Dagbladets avsløringer.

Foreslår fluorforbud: Lars Haltbrekken (SV) foreslår totalt fluorforbud for Stortinget i dag. Foto: Nina Hansen.
Foreslår fluorforbud: Lars Haltbrekken (SV) foreslår totalt fluorforbud for Stortinget i dag. Foto: Nina Hansen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SV fremmer i tirsdag forslag i Stortinget om forbud mot bruk av fluorsmøring på alle idrettsarrangement i Norge.

- Fluorsmøring er et svært alvorlig helse- og miljøproblem. Inntil vi får et internasjonalt forbud må vi forby at denne dritten brukes på idrettsarrangement i Norge. Norge må gå foran og ta vare på folks helse og miljøet, sier Lars Haltbrekken (SV).

Politikeren og hans kolleger i SV har latt seg opprøre over de siste ukers avsløringer i Dagbladet.

- Avsløringene i media den siste tiden viser hvor alvorlig dette er, sier han.

Forslaget blir fremmet som et representantforslag, fra SVs Lars Haltbrekken, Petter Eide, Mona Fagerås, Freddy Andre Øvstegård og Arne Nævra.

- Sterke helseplager
I sin bakgrunn for forslaget skriver SV:

«De siste årene har oppmerksomheten om miljø- og helsekonsekvensene av fluormiljøgifter blitt stadig større. Skismørere som har jobbet for norske langrennsløpere og folk som har smurt ski for sine barn med fluor kan fortelle om sterke helseplager. I verste fall kan fluorsmøringen ha bidratt til kreft og dødsfall.»

Partiet viser også til at det nylig ble funnet miljøgifter fra skismøring i levende organismer i skiområdet i Granåsen i Trondheim.

I forslaget uttrykkes det også bekymring for helsen til skismørerne, både blant profesjonelle og foreldre.

«Fra langrennsmiljøet rapporteres det om betydelige helseskader hos skismørere som følge av fluorbruken i skismøring. Leger er åpne for at dette kan være årsak eller bidra til kreft. Problemene fluorsmøring medfører er altså svært alvorlige», skriver SV, med henvisning til sakene Dagbladet har rullet opp de siste ukene.

- Må bevise

SV hevder at et forbud mot all fluorsmøring er eneste vei å gå for å få bukt med de avdekkede problemene,.

- Dessuten må skismøreprodusentene pålegges å bevise at smøringen de kommer med er ufarlig for menneskers helse og miljøet. Kan de ikke påvise dette kan smøringen heller ikke tillates brukt, heter det i forslaget.

I Norge ble det i fjor innført et forbud mot bruk av fluorsmøring på skirenn for barn under 16 år.

SV mener forbudet må nå utvides til å gjelde alle nasjonale skirenn, i alle årsklasser. Forslagsstillerne mener Norge også må innføre et forbud mot fluorholdig skismøring på alle internasjonale idrettsarrangement som skal avholdes i Norge.

Fluorfritt: Lars Haltbrekken (SV) er glad i å gå på ski, men smører da fluorfritt, har han tidligere fortalt Dagbladet. Foto: Nina Hansen
Fluorfritt: Lars Haltbrekken (SV) er glad i å gå på ski, men smører da fluorfritt, har han tidligere fortalt Dagbladet. Foto: Nina Hansen Vis mer

«Stortinget ber regjeringen utvide forbudet mot bruk av fluorholdig skismøring til å gjelde alle skiarrangement i Norge, også internasjonale renn.

Stortinget ber regjeringen jobbe for at det innføres et tilsvarende forbud mot fluorholdig skismøring på alle vinteridrettsarrangement internasjonalt», kommer det blant annet fram i forslaget.

SJOKKET: Ole Jørgen Pettersen - faren til ‹‹Pølsa›› - har smurt ski i mange år. Han forteller om heftig fluorsjokk. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Har forsøkt før
Haltbrekken innledet sitt innlegg i Stortinget slik:

«President. Snart kommer vinteren - Snart kommer den kalde fine tida - Og forhåpentligvis får vi mange flotte skiturer.

Men, med vinteren og skiene og konkurransene kommer også miljøgiften fluor snikende med i noe av skismøringen»

Til Dagbladet sier han:

- Etter at vi har lagt fram saken havner det til behandling i energi- og miljøkomitéen. Den store diskusjonen i Stortinget kommer ikke opp før i februar-mars. Men vi er klar til å ta denne kampen.

SV og Haltbrekken har også tidligere tatt opp fluorsaken. Den gang, i februar 2018, ville partiet avgiftsbelegge enkelte typer skismurning. Forslaget om en fluoravgift førte ikke fram.

– Det er fullt mulig å gå fort på ski uten å smøre med miljøsvineri, sa Lars Haltbrekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer