- Vi må score først

ULLEVAAL (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær mener det er helt avgjørende at han eller en av lagkameratene i kveld gjør slutt på landslagets manglende evne til å ta ledelsen i viktige kamper på hjemmebane.

- Vi må score på den første sjansen. Slik vi spiller nå, blir det veldig, veldig avgjørende for oss å score først. Bosnia er et veldig godt lag om de får lov til å ligge bakpå og satse på kontringer, sier Ole Gunnar Solskjær.

Dagbladets gjennomgang av samtlige hjemmekamper i EM- og VM-kvalifisering de siste ti åra viser at 1-0 så godt som alltid betyr seier. Men siden Rudi Istenic satte inn selvmålet mot Slovenia høsten 1999, har «1-0» aldri lyst på Ullevaal-tavla når Norge har kjempet om poeng. Isteden har motstanderlagene lagt seg bakpå, Norge har presset på, bommet på sjanser - for så å slippe inn billige baklengs. Resultat: To tap, to uavgjort og en seier (3-2 mot Wales i fjor høst etter at Wales ledet 0-1).

- Mot Danmark hadde vi føringa, men vi fikk ikke første målet. Jeg vet ikke. Kanskje det er en mental sak, og kanskje det bare er marginer eller udyktighet, sier Solskjær til Dagbladet.

Stresser ikke

- Tre år? På tide da, sier landslagssjef Nils Johan Semb om Dagbladets statistikk. Men mer vil han ikke gjøre ut av dette. Ikke nå.

- Jeg synes ikke vi skal stresse dette. Det viktigste er å ha fokus på de oppgavene som skal gjøres. Har spillerne topp innstilling, så løsner det plutselig.

- Ole Gunnar lurer på om det ligger mentale årsaker bak?

- Det som er historie, er historie. Det er det som blir gjort i dag som teller.

Svarer Semb, som var til stede i Polen på trenerseminar, og deler kollegenes oppfatning.

- Betydningen av å score det første målet har blitt viktigere og viktigere i internasjonal fotball, sier han.

Steffen Iversen startet på topp sammen med Ole Gunnar Solskjær mot Danmark, men var flyttet ned på flanken til fordel for John Carew mot Romania. I kveld håper han på ny tillit som spiss. Og nye scoringer.

- Det spiller ingen rolle om vi ligger under 0-1 om vi vinner 2-1. Men det er viktig å få det første målet. Det er en lettelse for laget. Vi får roet litt mer ned, og spilt mer fotball.

- Tar det på å ligge og trykke og trykke uten å få uttelling?

- Det er selvfølgelig frustrerende. Mot Danmark hadde vi helt sikkert vunnet om vi hadde fått det første målet.

Iversen er for øvrig en av tre i dagens landslagstropp som har scoret 1-0 på hjemmebane når det teller som mest. Henning Berg og Øyvind Leonhardsen, som ble matchvinner med 1-0 mot Hellas fire dager før Slovenia-kampen i 1999, er de to andre.

- Vi har kanskje ikke vært helt dyktige nok foran mål heller. Det går på selvtillit. Nå føler jeg at vi er i en bra stim. Får vi sjanser nå, så føler jeg at vi setter dem. Dette er viktig å ha med seg. Psykologi spiller en stor rolle, sier Henning Berg.

- Når alt går i medvind, er det lettere å sette de første sjansene. Går alt i motbakke, ligger det press på deg. Alle sier: «Han scorer ikke, han scorer ikke.» Da binder du deg litt. Men slik er det ikke med gutta nå, sier lagkapteinen.

- Merker du en annen ro og positivitet etter de to siste kampene?

- Trykket utenfra er et helt annet nå enn før Danmarks-kampen. Men vi må prøve å ha den samme entusiasmen og gutsen i laget selv om vi ikke får det trykket utenfra. Det går gærent om vi går på banen mot Bosnia avslappet med tro på at dette går greit uansett.

Øyvind Leonhardsen deler Bergs oppfatning:

- Nå klarer vi å gi det lille ekstra. Fra tidligere vet jeg at vi i medgang løfter oss flere hakk når vi får 1-0 på hjemmebane. Men det viktige nå er å nullstille seg.

  • På trenerseminaret i Polen i september fastslo Europas landslagssjefer at det blir stadig viktigere å score det første målet.
  • Det har ikke Norge gjort i en obligatorisk kamp hjemme på Ullevaal siden 8. september 1999 - for øvrig et selvmål av Slovenia.

  • På ti år har Norge scoret først i 14 obligatoriske hjemmekamper. 13 har endt med seier. Nummer 14 endte uavgjort.

Hjelp

Solskjær gjør som før Danmarks-kampen - oppfordrer publikum til å gi lyd fra seg.

- Det betyr faktisk veldig, veldig mye. En klapp på skuldra fra en medspiller betyr mye, men om du skal ut og ta et innkast eller en corner, og du hører at publikum er med og roper positive ting, så betyr det at vi prøver på det vi vet vi kan, men kanskje ikke tør å gjøre på bortebane, sier Solskjær.

<B>TRENTE SKUDD:</B> Steffen Iversen, John Carew og Ole Gunnar Solskjær brukte store deler av treninga i går til å øve på frispark.