Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi må skynde oss langsomt

Åge Hareide hevder at norske fotballspillere må skynde seg langsomt. Men - hvorfor det?

BAHRAIN (Dagbladet): -  Fordi det er så mye å lære, sier Norges landslagstrener til Dagbladet. -  Du kan ikke erobre verden på en sesong. For det er så mange momenter - eller fag som man kaller det i skolen.

-  Det er ikke bare å kaste en ball ut på gresset og tro at folk blir utlært.

I landslagstroppen her i Midtøsten er Tromsøs Lars Iver Strand yngstemann. Han fyller 22 år 7. mai. Men han er foreløpig ikke i nærheten av en plass i en VM-tropp.

Fordi han ikke er i nærheten av å være utlært.

Øve, øve, øve

Åge Hareide kaller de forskjellige læringsprosessene fag og deler dem opp i seks viktige grupper. Det handler om spillet med ballen, den fysiske delen av fotballen, den mentale og ikke minst det taktiske. Og det siste deler han opp i to nye grupper - offensiv og defensiv kunnskap.

For å bli god må du øve deg på alle sammen.

Mon tror, hvilken fotballskole Wayne Rooney gikk på for å bli så god som han var så tidlig? Eller Ronaldo, Joe Cole, Fabregas, Iker Casillas eller det man kalte Beckham-generasjonen i Manchester United. Eller flere andre som har slått til på høyeste nivå tidlig - slik bare Steffen Iversen og John Carew gjorde det i Norge.

Så - hvorfor er det sånn?

-  Det er ikke en hel haug med spillere der ute som har slått til tidlig, sier Åge Hareide. -  Det hører med til sjeldenhetene. Men jeg er enig i at de som har det bør få sjansen på høyt nivå i ung alder.

-  Selvfølgelig vil det aksellerere utviklingsprosessen. Du blir fortere god på det høyeste nivået hvis du får spille der før du er fylt 20 år.

Åge Hareide debuterte sjøl som 16-åring for Hødd. Da han trente Molde i 1986, brukte han 17 år gamle Kjetil Rekdal på laget. Og det finnes guttunger i norsk fotball som har blitt bedre fordi de har fått sjansen tidlig.

Men desverre er de for få.

Se på Lyn

-  Muligens gjør vi det ikke nok i Norge, sier Åge Hareide. -  Læreprosessen er forskjellig fra klubb til klubb. -  Og det må den også få lov til å være - man kan ikke overstyre klubbene.Men:

-  Jeg er ikke enig i at det skal være sånn - det er viktig å slippe til unge spillere.

Mønsterbruket i Norge er Lyn. Der er de bevisste på å slippe til sine unge talenter i Tippeligaen.

-  Veldig bra, sier Åge Hareide. -  Lyn har tatt et valg og det handler om å tørre. Mens andre velger de rutinerte spillerne fordi de gjør færre feil.

-  Redselen for at det skal gå ut over laget og resultatene blir for stor.

Fram til du er rundt 20 år går du ifølge Åge Hareide i fotballens grunnskole. Det er bare unntakene som heter Rooney, Ronaldo eller hvem de måtte være. Og så skjer det noe - eller helst mye - de neste fem åra.

Og jobber du godt, blir du en av de beste.

-  For meg er midten av tyveåra den ideelle alderen, sier Norges landslagstrener. -  Det er da man blir den fullkomne fotballspilleren. For sjøl om noen klarer det mye tidligere, er det viktig å huske på en ting.

-  Du kan ikke rushe på for å bli god.

SEKS FOTBALLFAG: Åge Hareide kaller de forskjellige læringsprosessene i fotball fag og deler dem opp i seks viktige grupper.