EM-kvalifisering: Norge-Sverige

Vi må slå Sverige! Det svir at de er bedre enn oss til å spille fotball

Lørdag kveld møtte Norge overmakten på Mestalla. Med Sverige på Ullevaal møter vi oss selv.

STILLE FØR STORMEN: Rune Almenning Jarstein var Norges redningsmann mot Spania. Uten han hadde det blitt stygt. Og skal vi slå Sverige må flere av spillernes opp på Jarsteins nivå. Helst alle. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
STILLE FØR STORMEN: Rune Almenning Jarstein var Norges redningsmann mot Spania. Uten han hadde det blitt stygt. Og skal vi slå Sverige må flere av spillernes opp på Jarsteins nivå. Helst alle. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Når Lars Lagerbäck sier at Sverige 2019 er en litt mindre god kopi av Norge, er det for å oppmuntre og oppildne sine egne spillere. Det er jobben hans, og det gjør han rett. Hvor riktig det er gjenstår å se.

Har Lagerbäck rett har Norge fått en god start på EM-kvalifiseringen.

Tar han feil kan det fort være over.

AT SVERIGE ER bedre enn oss til å spille fotball er ingenting å lure på. Les historien. De er dobbelt så store, og har noen ganger vært dobbelt så gode.

Sist for bare ni måneder siden.

Da spilte Sverige kvartfinale i VM.

Vi så på TV etter å ha blitt nummer fire i vår kvalifiseringsgruppe – 17 poeng bak gruppevinner Tyskland og seks poeng bak andrelaget Nord-Irland.

Akkurat som vi så på TV da Sverige spilte VM 2002, EM 2004, VM 2006, EM 2008, EM 2012, EM 2016 og VM 2018.

DET ER HISTORIEN og de nære historiske fakta. De svir i en norsk sjel. Det hjelper ikke at vi herjer med Sverige i vinter-OL og utallige verdenscuper på snø. Fotballen er universell og snakker alle verdens språk. Ute i verden er det fotball som gjelder, ikke snø. Men mellom klokka 20.45 og 22.30 tirsdag 26. mars 2019 er det ikke sikkert at historien, dobbelt så store og dobbelt så gode hjelper svenskene.

TROR PÅ NORGE: Lillestrøms svenske trener, Jörgen Lennartsson, tror det norske landslaget vinner mot Norge på Ullevaal. Reporter: Fredrik A. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

De som oss møter jo seg selv.

Alt på grunn av Lars Lagerbäck.

NORGE HAR IKKE tapt på Ullevaal under Lars Lagerbäck. Det er verdt å merke seg. Sist Sverige var i Oslo stilte de med B-laget sitt og spilte 1–1 (2017). Det er også verdt å merke seg. Men Sverige er ikke der de var i Russland for ni måneder siden, de er ikke i nærheten en gang, og skal vi tro på noe av alt som siver ut fra den svenske garderoben, er det mye som tyder på at stemningen kunne vært bedre.

Ingen røyk uten ild.

Det er alltid en grei værhane.

DEN OFFISIELLE VERSJONEN rundt Victor Lindelöfs forfall er at han er hjemme i Manchester fordi kona venter barn. Konspirasjonsteoretikerne vil ha det til at han boikotter landslaget fordi kameraten, John Guidetti, ble vraket til landslagstroppen. Svensk stjernespiller nummer to, Emil Forsberg, forsvant brått fra den svenske troppen etter Romania-kampen. Den offisielle versjonen handler om skade, mens Aftonbladet mener å vite at Forsberg forlot landslaget i drittsinne fordi han ble byttet ut på Friends Arena lørdag kveld.

Lars Lagerbäck sier han tror på de offisielle versjonene.

Hadde han sagt noe annet hadde også sagt at kameraten Janne Andersson har mistet garderoben.

SVERIGE BLIR IKKE bedre av at Lindelöf og Forsberg ikke er i Oslo. Men de blir ikke dårligere heller. Janne Andersson har nok å ta av. Og så er han, i liket med Lagerbäck, mer opptatt av hvordan enn hvem. For det er spillestilen, strukturen, balansen og organiseringen som er norsk og svensk landslagsfotball, faktorer som i det store bildet trumfer individualistenes ferdigheter.

Det er selvfølgelig kjekt å ha spillere utenom det vanlige.

Men det er ikke nødvendig.

SKAL NORGE SLÅ Sverige må vi være en god utgave av oss selv. Sveriges laveste nivå er høyere enn Norges. Det så vi lørdag kveld. Men klarer vi å nå nivået vi hadde før pause mot Bulgaria tilbake i oktober, den beste norske omgangen på snart fire år, skal Sverige passe seg.

Der ligger lista for denne skjebnekampen.

Underdogens meningsløse ypping er vi heldigvis ferdig med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer