GA FOLKET HÅP: Neymar, her i plakatform- sammen en jentegjeng på Copacabana - ga folket håp om VM-gull. Men selv uten den 22-årige superstjernen tror Brasil på VM-tittelen. Foto: Pål Marius Tingve
GA FOLKET HÅP: Neymar, her i plakatform- sammen en jentegjeng på Copacabana - ga folket håp om VM-gull. Men selv uten den 22-årige superstjernen tror Brasil på VM-tittelen. Foto: Pål Marius TingveVis mer

- Vi må slutte å tenke på Neymar

VM-drømmen lever på Copacabana.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): «Alegria tristeza» var tittelen i en brasilianske avis på lørdag, best oversatt som «gledestristhet».

Forklart: Brasil hadde slått Colombia, og gått til VM-semifinalen, men lagets store stjerne Neymar (22) hadde pådratt seg et brudd i ryggen og mister resten av VM.

Søndag formiddag på Copacabana: Det er den varmeste dagen den siste uka i VM. Gradestokken har inntatt 30-tallet. Stranda er stappfull av folk.

For selv om Brasils store stjerne er ute av sitt eget VM, går livet sin gang. De gule Neymar-trøyene er akkurat like mange langs strandgata Avenida Atlantica. Alle reklameplakatene med 22-åringen er der fortsatt selv om det fotballgale landet fikk seg et kollektivt slag i trynet.

Intens sandfotball På en av de mange fotballbanene på den fire kilometer lange stranda, er en organisert kamp i full gang i sanddynene. Det er tett og småampert mellom laget i hvitt og laget i lyseblått.

TROR: Fluminese-supporteren Valdir de Souza ber fansen glemme Neymar. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
TROR: Fluminese-supporteren Valdir de Souza ber fansen glemme Neymar. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

Spillet bølger fram og tilbake. De barbeinte spillerne suser inn i taklingene. Dommeren, kledd i underbukse og solhatt, har sitt svare strev med å holde orden på kampen.

Disse gutta spiller med en intensitet som om de skulle ha vært på et helt annet nivå. De lever og ånder fotball. Akkurat som Brasil.
Langs gata, som er stengt av fordi det er søndag, står en god gammel VW boble, dekorert med det brasilianske flagget. En jentegjeng tar bilde sammen med en plakat av nettopp Neymar. Etterpå slenger de noen mynter oppi en hatt som eieren av bilen har satt fram.

- Money, roper han til Dagbladet.

- I need for diesel.

- Vi skal vinne VM Like etterpå kommer vi i snakk med en Fluminense-supporter ved navn Valdir de Souza.

- Hvordan ser dere på VM-håpet nå som Neymar er skadet i semifinalen? spør vi ham.

- Det var trist for oss da han ble skadet, men det er ikke noe stort problem. Nå må vi bare endre litt på planen vår. Husk at vi brasilianere er et positivt folkeslag, sier de Souza, og legger til:

BETYR ALT: Spillerne ga alt i denne tette og velspilte strandfotballkampen på Copacabana i går - et eksempel på hvor mye fotballen betyr i sambalandet. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
BETYR ALT: Spillerne ga alt i denne tette og velspilte strandfotballkampen på Copacabana i går - et eksempel på hvor mye fotballen betyr i sambalandet. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste nå er å slutte å tenke på Neymar. Det gavner ingen. Hovedmålet vårt, at vi skal vinne VM, er fortsatt det samme, med eller uten Neymar.

22-åringen selv, som takket folket for støtten under VM i en emosjonell videosnutt lørdag, føler det på samme måten:

- Drømmen om å spille VM-finalen ble stjålet fra meg, men drømmen om å vinne gull er ikke over. Det er to kamper igjen, og jeg er sikker på at lagkameratene mine vil gjøre alt for å løfte trofeet, sa Neymar.

Realistisk holdning Men selv om hovedpersonen og det brasilianske folk velger å fokusere på at et godt tysk lag kan slås uten angrepsjuvelen og den suspenderte forsvarssjefen Thiago Silva, er det en realistisk holdning til det hele.

Inneforstått: Vi innser at Tyskland er favoritter, og hvis de slår oss, har vi ikke behov for å sørge i ukesvis.

Ekspertene fokuserer selvsagt på hvordan Luis Felipe Scolari skal utsmykke Seleção nå som Neymar og Silva er ute. På midtstopperplassen er det ganske åpenbart: Sett inn Dante, som kjenner Tyskland godt fra klubblaget Bayern München, og som er vant til å spille under press. Å erstatte Neymar er umulig for brasilianerne, men det de fleste ønsker seg er å se Oscar i tierposisjonen, samtidig som Chelsea-kompis Willian kommer inn fra benken.

Tidligere superstjerne  Ronaldo (den originale) minner om at Brasil er Brasil - med eller uten Neymar.

- Hvis Tyskland tror de kommer til å møte et svakt og demoralisert lag på grunn av tapet av Neymar, gjør de en enorm feil. Brasil er aldri basert på bare én spiller, sier han.