Vi må spille Mozart dårlig

Tomas Rosicky må stoppes, mener Esten O. Sæther.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

INGEN SKAL være i tvil om hvem VM-arrangørene i Tyskland ønsker som vinnere i playoffen neste måned. I kapitalsporten fotball rangeres alt etter markedskraften med de seedede landene Spania, Tyrkia og Tsjekkia som de mest velkomne til verdens viktigste idrettsfest.

Men skulle Norge overraske både eiere, arrangører og oss selv, gjør vi mer enn å ta noen millioner fra VM-overskuddet.

Da snyter vi også fotballelskere verden rundt for en opplevelse med Tomas Rosicky: fotballens Mozart.

DENNE hedersbetegnelsen spiller både på Tomas sitt tidlige talent og hans ubesværede måte å behandle ballen på. Bare 17 år gammel var han tsjekkisk mester med Spartha Praha og ble kjapt med på landslagets klatring mot verdenstoppen. Alt takket være den unike evnen til å kombinere ballbehandlingen med et voksent blikk.

Mens den mer enn ti år eldre Pavel Nedved hittil har samlet mest av oppmerksomheten internasjonalt, er Rosicky helten i hjemlandet. Der er han allerede kåret to ganger til Årets Spiller.

I ÅR har han også gjort Nedveds jobb på landslaget. Der den rutinerte Italia-proffen med sitt geniale pasningsspill løftet Tsjekkia til kunstneriske høyder under EM-sluttspillet i fjor sommer, er Rosicky plassert midt på banen med akkurat de samme rettighetene.

Selv om Pavel Nedved i går åpnet for et come back i de to kampene mot Norge, blir Tomas Rosicky mer sentral enn da de to sist spilte sammen på landslaget

DET GJØR at selv den hardtjobbende norske midtbanegjengen kommer til å få det travelt.

Om Tsjekkia har slitt mot Nederland og Romania i kvalikgruppa si, er Thomas Rosicky i form. Seriestarten i Bundesligaen med Borussia Dortmund har vært god.

Spesielt helheten i spillet hans imponerer. Mens 84 prosent av pasningene så langt har vært vellykkede, er han også oppe i gode 72 prosent i duellseire. Det ruver for en spiller på skarve 67 kilo.

-  Tomas har alt som er nødvendig for å bli en nøkkelspiller i verdensklasse, er attesten fra Tsjekkias eks-trener Josef Chovanec.

LIKEVEL ble Rosicky og tsjekkerne til slutt slitt i stykker av Hellas i EM-semifinalen. Det skjedde med en stil som lignet mye på klassisk, norsk bortespill med vekt på først å nekte motstanderne rom for så å holde dem mest mulig feilvendte.

Denne triste fotballkvelden i Portugal falt både Pavel Nedved og Tomas Rosicky for strategien til grekernes rutinerte trener Otto Rehhagel. Kanskje fordi laget i noen uker hadde fløyet for høyt på medgangen.

Siden da har tsjekkerne vendt seg til å spille uten Nedved, og rensket vekk det lille som var av unødvendig ballholding.

Denne tsjekkiske utgaven blir neppe tatt på eget jåleri.

MYE AV angrepsspillet skal imidlertid gjennom føttene til Rosicky, og han har tilsynelatende lov til å starte det offensive spillet hvor han vil. Han velger både å ligge høyt og lavt sentralt på midten, og kan derfor være lettest å ta ut med ren mannsmarkering.

Slik spiller vanligvis ikke Norge på midtbanen, men en playoff-sjanse er ikke noe som vanligvis kommer. Tomas Rosickys spesielle posisjon hos tsjekkerne, frister nok Åge Hareide til å forandre strategi for anledningen.

SAMTIDIG får han en utfordring til på midtbanen uansett om Pavel Nedved dukker opp på Ullevaal 12.november. Ute fra venstrekanten søker Vladimir Shmicer ofte inn i mellomrommet sentralt foran motstandernes stoppere.

Det er her Norges midtbaneformasjon i blant har fungert dårlig på hjemmebane fordi våre to sentrale spillere har kommet for høyt i banen. Da passer det i hvert fall bra at Hareide allerede har valgt å satse på Jan Gunnar Solli som høyrekant nettopp for å få enda en løpssterk, defensiv spiller til å ta et ekstra forsvarstak inn på banen.

FOR MOT verdens fjerde beste fotballnasjon dreier det seg mer om å ødelegge enn å skape.

Det gjør oss kanskje litt umusikalske målt mot sportens brede smak. Ikke minst i egne ører.

Men såpass må vi tåle for å spille Mozart dårlig og nå VM-sluttspillet.

IKKE BARE NEDVED: Uansett om Pavel Nedved lar seg lokke på banen for å slå Norge: Det er vidunderbarnet Tomas Rosicky som må stoppes for at vi skal nå VM-sluttspillet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer