- Vi må stoppe volden eller fotballen

Den italienske regjeringen møter idretten i dag.

(Dagbladet.no): I dag begraves Filippo Raciti - den 38 år gamle politimannen som ble drept under opptøyene etter kampen mellom Catania og Palermo fredag kveld.

Deretter setter Italias innenriksminister Giuliano Amato og sportsminister Giovanna Melandri seg til møtebordet med ledelsen i den italienske olympiske komité (CONI) og fotballforbundet (FIGC).

Der skal de diskutere hvordan tragedier som den som ødela Sicilia-derbyet kan unngås. Og hvor lenge oppholdet i italiensk fotball skal fortsette. Alle kamper i helga ble utsatt.

Amato har gått hardt ut.

- Vi vil treffe de nødvendige tiltakene. Vi vil få disse folkene til å forstå at det er slutt, sa innenriksministeren til gårsdagens La Repubblica ifølge AP.

Ønsker lang pause

- De kan ikke fortsette å gå til fotballbanene med bomber og slagvåpen. Vi må stoppe dem om vi så må stoppe fotballen, sier Amato.

Allerede fredag kveld gikk spillerforeningen ut med forslag om full stans i fotballen i et år framover.

- Vi må stoppe volden eller fotballen

- Fotballen bør stanses i et år slik at vi kan reflektere over all ondskapen den skaper, sa spillerforeningens president Sergio Campana.

Viljen til handling er prisverdig og viktig. Spørsmålet er om de gode intensjonene er sterke og mektige nok til å kjempe mot pengemaskinene i italiensk fotball.

- Fotballen må aldri stoppes

President Antonio Matarrese i den italienske fotballigaen, som representerer klubbenes økonomiske interesser, sier ikke overraskende at han mener kampene bør spilles videre.

- Det smerter oss, men «the show must go on». Fotballen må aldri stoppes, sier han til La Repubblica ifølge Reuters.

Han mener det er myndighetene og politiet - ikke fotballen - som må ta skylda for at fotballpøblene får herje.

- Dødsfall i fotballen er desverre en del av denne enorme bevegelsen som politiet fortsatt ikke har vært i stand til å kontrollere, sier Matarrese.

Milliardbutikk

MISTET KOLLEGA: Filippo Racitis kolleger bar kista hans i Catania på Sicilia i går. I dag begraves politimannen. Foto: Reuters/Scanpix
MISTET KOLLEGA: Filippo Racitis kolleger bar kista hans i Catania på Sicilia i går. I dag begraves politimannen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Ifølge AP omsatte Milan, Juventus, Inter og Roma for tilsammen seks milliarder kroner i 2004-05-sesongen. Omkring halvparten av storklubbenes inntekter kommer fra TV-avtaler med selskapet Mediaset SpA.

Mediaset har allerede gått til søksmål mot den italienske ligaen etter kampfiksingsskandalen fra i fjor.

Byrået mener skandalen har svekket interessen for den italienske serien, og dermed også verdien av TV-rettighetene.

En lang pause fra all fotball som tiltak mot volden kan rett og slett bli dyrere enn den italienske fotballindustrien kan tåle.

SÅRE ØYNE: Palermo-spillerne skyller en blanding av politiets tåregass og røyk fra tilskuernes fyrverkeri ut av øynene.
STOPPER VOLDEN ELLER FOTBALLEN: Italias innenriksminister Giuliano Amato sier at om ikke fotballvolden opphører, vil han stanse fotballen. Det kan bli enda vanskeligere enn det høres ut.
OPPTØYER: Bråket startet på tribunen under kampen mellom Catania og Palermo fredag. Etterpå fortsatte supportere å slåss med politiet utenfor stadion.
DREPT: Den 38 år gamle politimannen Filippo Raciti mistet livet da han ble truffet av en hjemmelaget bombe.