Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi må ta ansvar

Sylvia Brustad støtter opp om Sykle til jobben, men stiller ikke som ambasadør.

• Sykler du til jobben: Logg din aktivitet her.

(Dagbladet.no): Regelmessig fysisk aktivitet er viktig både for vår fysiske og psykiske helse. I tillegg beskytter aktivitet mot sykdomsutvikling og helseplager.

Det er grunnen til at Norges mosjons- og bedriftsidrettsforbund, NMBF, har valgt 30 minutter om dagen som fokus på Sykle til jobben-kampanjen. Det er helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad glad for, selv om hun ikke stiller som ambassadør.

- Jeg ser på kampanjen som en nyttig påminnelse og ikke minst inspirasjon for flere til å gå eller sykle til og fra jobb, sier Brustad til Dagbladet.no, og legger til:

- Dette er et viktig bidrag til økt hverdagsaktivitet og i tillegg er det miljøvennlig.

- Hvorfor stiller du ikke om om kampanjen?

- Jeg har dessverre ikke anledning på det aktuelle tidspunktet, men regjeringen er representert ved samferdselsministeren.

Samfunnet må ta ansvar

 Brustad tror ikke at fjerning av rulletrappene vil være noen løsning. - Vi må sørge for å ha et samfunn for alle, selv om jeg ser at det kan føre til at flere lettere blir inaktive, sier Brustad til Dagbladet.no. Foto: JEANETTE LANDFALD
Brustad tror ikke at fjerning av rulletrappene vil være noen løsning. - Vi må sørge for å ha et samfunn for alle, selv om jeg ser at det kan føre til at flere lettere blir inaktive, sier Brustad til Dagbladet.no. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Avdeling for fysisk aktivitet ved Sosial- og helsedirektoratet mener samfunnet må ta på seg en del av ansvaret for at befolkningen er inaktive.

- Hverdagen vår er tilrettelagt for at vi skal gjøre minst mulig. Foruten økende bilbruk møter vi stadig flere steder heiser, rulleband og rulletrapper. I tillegg har vi datamaskinen og fjernkontrollen hjemme som også gjør at vi blir sittende stille, sier direktør ved avdeling fysisk aktivitet, Anita A. Aadland, til Dagbladet.no.

Sosial- og helsedirektoratet mener det er et samfunnsansvar å tilrettelegge for økende fysisk aktivitet, gjennom å bygge gang- og sykkelveier, ivareta grøntområder og å øke fysisk aktivitet i skole og arbeidsliv.

Aadland mener at det er samfunnet som skal tilrettelegge, men til syven og sist er det individets ansvar å ta de aktive valgene.

Potensiale

Helseministeren sier ser enig i at samfunnet må ta ansvar. Hun mener at det mye som skal gjøres og at forebyggingspotensialet er stort:

* 50 prosent redusert risiko for å utvikle diabetes type 2

* 50 prosent redusert risiko for å utvikle hjerte-karsykdommer

* 30 prosent redusert risiko for økt blodtrykk

* Fysisk inaktive har større sannsynlighet for å utvikle depresjon enn fysisk aktive

* 10-50 prosent redusert risiko for kreft, avhengig av type kreft

* Fysisk aktivitet er viktig i forebygging av ulike muskel- og skjelettlidelser

Vektøkningen i befolkningen både hos barn og voksne, er et uttrykk for en samfunnsutvikling og en livsstil med for lite fysisk aktivitet og et uheldig kosthold, mener Brustad

- I tillegg til disse dokumenterte helseeffektene vil jeg også fremheve det generelle velværet og at fysisk aktivitet gir nødvendig avkobling, muligheter for sosialt samvær, kontakt med natur, gode opplevelser og så videre- Dette gir overskudd og trivsel, sier Brustad.

Hva tror du? Må vi fjerne alle rulletrapper for at folk skal bli mer aktive?

SKAL SLANKE NORGE: Siden Sylvia Brustad ble helse- og omsorgsminister i høst har hun hatt et stort fokus på fedmeproblematikken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling