- Vi må tåle å bli oppfattet som dårlige tapere

Skinstad vil fortsatt anke Northug-straffen.

VIL ANKE: Åge Skinstad (t.h.) bekrefter at Norge fortsatt planlegger å anke straffen mot Petter Northug. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
VIL ANKE: Åge Skinstad (t.h.) bekrefter at Norge fortsatt planlegger å anke straffen mot Petter Northug. Foto: Gorm Kallestad, ScanpixVis mer

TOBLACH/OSLO (Dagbladet): Åge Skinstad varslet allerede i går at Norge etter all sannsynlighet ville anke straffen mot Petter Northug etter fellesstarten i Tour de Ski.

I dag bekrefter sportssjefen at anken er underveis, men ikke levert inn ennå. Dette til tross for til dels sterke reaksjoner mot bortforklaringene fra norsk hold - også hjemme i Norge. «Ingen forsvarer en lommetyv», lyder overskriften på kommentaren til VGs Truls Dæhli i dag.

- Av og til må vi akseptere å bli oppfattet som dårlige tapere, sier Skinstad i dag.

Han sier det er hans rolle å forsvare løperne og tale deres sak.

Norge kommer til å argumentere med at de synes det er for strengt å ta bort de 15 bonussekundene Northug fikk for å vinne den innlagte spurten etter å ha sperret Dario Cologna og Marcus Hellner.

Ingen korridorer Det norske laget mener i stedet at en skriftlig irettesettelse hadde vært riktig reaksjon, ettersom de mener Northug ville vunnet den aktuelle spurten uansett om han sperret motstanderne eller ikke.

Northug lå foran Hellner på venstre side av løypa da Cologna så ut til å ville avansere på høyresiden. Nordmannen la seg da til høyre, slik at Cologna måtte slå av på farta. Da la Northug seg inn foran Hellner igjen, og passerte først over spurtstreken.

Reglene i langrenn sier at man ikke skal skifte spor for å hindre en motstander, mens det er lov til å skifte spor når man tar igjen noen - selv om man da sperrer for noen som kommer bak en selv igjen.

Men dette er først og fremst regler for «korridorene» som er merket opp med markører på oppløpssidene. På det aktuelle spurtstedet midt i løypa der Northug ble straffet for å skifte spor, var det ikke merket opp korridorer.

Skinstad mener hele problemet kunne vært unngått:

- Jeg tror at løypeleggingen kunne ha vært løst på en annen måte, men det blir etterpåklokskap. Vi sa heller ingenting om det på forhånd. I regelverket heter det at løperen skal følge beste linje, men samtidig står det også at løperen har lov til å skifte spor hvis han har hele skilengden foran, så dette er ikke helt klart. Vi benekter ikke TV-bildene, men det er bare det at ingen ville ha reagert på dette om ikke spurtstreken sto akkurat der den sto, sier sportssjefen.

Hellner skiftet mening Marcus Hellner sa i et TV-intervju etter løpet i går at han mente det var vanskelig å si at Petter Northug gjorde noe ulovlig fordi det ikke var noen korridorer der.

Men i intervjuer med Adresseavisa og Expressen sier Hellner noe helt annet: At han mener Northug burde fått strengeste straff - en diskvalifikasjon på etappen som ville gitt Northug ett sekund dårligere tid en sistemann i mål - en straff som ville vært omtrent fem minutter strengere enn den han fikk.

Til de samme avisene sier renndirektør Jürg Capol at juryen vurderte den strengeste reaksjonen, men siden stengingen bare påvirket den ene spurten og ikke sluttresultatet, slapp Northug disking. Nordmannen gikk i mål på 18. plass.