- Vi må tenke nytt

Semb-assistent Harald Aabrekk vil reise seg fra det grunnfjellet Drillo skapte - tale «det er laget som gjør deg god» midt imot - og bane vei for individualistene i norsk fotball.

- Vår modell er bygd på at det er laget som er godt. I framtida må det bli lov å si at den og den spilleren gjør laget bedre, sier Harald Aabrekk til Dagbladet.

Han drømmer om en utviklingsanstalt for unge spillere når han snakker om veien til framtidig suksess for norsk landslagsfotball. Et slags fotballakademi etter United- og Leeds-modellen, hvor utviklingen av egne talenter er minst like viktig som spillerkjøp. Og han mener det så sterkt at han vil be Norges Fotballforbund om å satse alvorlige penger på prosjektet.

Hvis han finner en klubb som er villig til å kjøpe ideen. Han mislyktes i Brann, men tror Vålerenga er en av de få klubbene som kan klare det.

- I en klubb med så store ressurser kunne jeg virkelig tenke meg å sette i gang med et slikt prosjekt.

Fordi:

- I Norge har det lenge vært slik - og her er det viktig for meg å presisere at dette ikke er kritikk av alle dem som jobber meget hardt og godt på alle plan i norsk fotball - at kollektivet er det som har gjort oss gode. Det holder ikke lenger når kollektivtanken hemmer den videre utviklingen.

- Blir for like

- Når spillerne bare gjør det de har lært og blitt fortalt, og ikke tør eller evner å ta annerledes og personlige initiativ i gitte situasjoner, sakker vi akterut, sier Aabrekk.

Den gode dribleren som gjerne tar sjanser og henter fram ei finte for mye, den gode skuddfoten som kan måke et frispark i mål fra pluss 20 meter med jevne mellomrom, og den frekke pasningsleggeren som ikke bare tenker på faren for overganger imot når han prøver å slå den avgjørende pasningen. Der har du de gutta Aabrekk søker.

Og for å få til det må han bryte med grunntanken i Drillo-skolen.

- Fokuset på fellesskapet gjør oss for like, sier Aabrekk til Dagbladet. - Da blir det litt grått - det blir litt kommunistisk. Når alle er like.

Norges landslag er kamparenaen hvor de beste spillerne i landet får referanser på egne ferdigheter. Klubbene er også en kamparena - men like mye et sted for utvikling. Og det er i klubbene Aabrekk ser utviklingsmulighetene. Bare det tenkes nytt.

Må bli bedre enn før

- Mitt ankepunkt mot dagens trening er at alle fra 16 til 30 år blir trent med samme idé og samme bakgrunn. Men 16-åringen, som skal være på sitt beste 10 år fram i tid, kan ikke ha 30-åringen som forbilde. Dagens talenter må ha som mål å bli bedre enn Figo og Zidane. Ikke like gode - det holder jo ikke i framtida - men bedre . Og det er derfor jeg sier at du må ha andre forbilder enn dem som spiller på laget ditt - hvis ikke vil det jo alltid være noen som er bedre enn deg.

- Og dette vil du ta med deg til dem som bestemmer i NFF?

- Ja!

- Hvilket svar forventer du?

- NFF må samarbeide i langt større grad enn de gjør i dag. Og jeg tror jeg skal få dem med på å yte de ressursene som skal til, sier Harald Aabrekk.

  • Dagbladet.no følger kampen mot Hviterussland direkte i kveld klokka 19.00.