PÅ SØKEN ETTER FORMEN: Martin Johnsrud Sundby, her fra helgas generalprøve i Östersund, er svært usikker på formen etter et par ukers nedtur. Lørdag går han tremila i VM, men landslagsledelsen er forberedt på at det ikke blir helt gull.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅ SØKEN ETTER FORMEN: Martin Johnsrud Sundby, her fra helgas generalprøve i Östersund, er svært usikker på formen etter et par ukers nedtur. Lørdag går han tremila i VM, men landslagsledelsen er forberedt på at det ikke blir helt gull. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Vi må være beredt til å klare VM uten superstjernene

Landslagssjefen etter Martins formtvil.

FALUN (Dagbladet): I går fortalte landslagssjef Vidar Løfshus Dagbladet at han var veldig usikker på Martin Johnsrud Sundby etter at han ble sendt hjem fra Östersund for å finne tilbake til en form som kan minne om den overlegne skiløperen han har vært i nesten to år nå.

I dag avslører Løfshus at han og landslagsledelsen er forberedt på at både Martin og Petter Northug kan svikte i VM. Dermed blir de heller ikke spesielt bekymret når Martin Johnsrud Sundby nå forsøker å finne tilbake til formen i Nordmarka i stedet for VM-løypene i Falun.

- Ikke i det hele tatt. Vi må være beredt for å klare VM uten de her superstjernene, og det er vi. Vi har så bred tropp at i den grad det blir sånne forfall så føler jeg at vi denne gangen her har skikkelig med andre folk å dytte inn. Vi ser det på Finn Hågen og de andre, det her er solid hele veien, sier Løfshus til Dagbladet.

En strukket strikk
På en pressekonferanse i Falun i morges fortalte landslagstrener Trond Nystad at de var overrasket over responsen Martin fikk på den rolige uka han hadde etter NM på Røros.

Der brøt Martin tremila, og følte seg også elendig på stafetten dagen etterpå. Når kroppen ikke stemte helt etter en uke med sofakos og tv-serier i generalprøven i Østersund gikk alle alarmklokkene av for Martin selv.

Den strikken han fortalte under NM at var strukket for langt hadde ikke fått tilbake sin normale elastisitet.

- Martin er nokså treningsvillig og legger ned mye hardt arbeid, og det er en sånn fin styring som Martin har best kontroll på selv, sier landslagslege Fredrik Bendiksen til Dagbladet.

Sundby er nå sjekket for virus og sykdom, og konklusjonen er at han ikke er rammet av sykdom. Formsvikten skyldes ganske enkelt at han har kjørt seg selv i senk etter Tour de Ski-seieren 11. januar.

- Det er en kombinasjon av høy belastning over tid. Sannsynligvis manglende restitusjon, altså at du får ikke nok hvile mellom øktene dine, og så kommer du på en nedadgående kurve i noen dager. Da kommer det an på hvor flink du er til å holde igjen for å snu den kurven. Det vil jo være individuelt fra utøver til utøver, og de finjusteringene må de gjøre selv i tett samarbeid med trener, sier Bendiksen.

Ingen overraskelse
Nystad og Sundby prater jevnlig sammen nå for å få Martin i form til lørdagens tremil. Der er han under normale omstendigheter en av de aller største gullfavorittene, men nå kan det se verre ut for Sundby.

Derfor er det kanskje overraskende for mange at han tøyde strikken for langt før VM når han aldri har vunnet et individuelt gull i et mesterskap.

- Nei, det er kanskje ikke så overraskende at han tøyde strikken for langt. Om det var noen som skulle gjøre det, så måtte det være han. Men jeg har veldig tro på at Martin er i bra form til lørdagen jeg, altså. Jeg teksta litt med Martin i går, og vi teksta litt om den siste bakken og sånn, så jeg tror det blir bra dette. Han har lykkes i disse løypene før, han, sier landslagsjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Jeg tror han vinner den tremila også, for Mördarbacken er lang og tung og de skal opp den tre ganger. Han kommer til å mørne ganske mange opp der. Hvis han klarer å gjøre det han gjorde i fjor, så tror jeg til og med Petter skal komme til å slite.