MEDALJEVINNERE: Olaf Tufte og Kjetil Borch tok Bronsje i OL. Se deres feiring og hør hva de synes om medaljen og arbeidet som ligger bak. Video: NTB Scanpix. Vis mer

- Vi måtte «trykke på knappen» etter 900 meter. Den skulle vi spare til de siste 300 meterne

Skuffa bronsevinnere.

RIO/OSLO (Dagbladet): Olaf Tufte (40) og Kjetil Borch (26) skaffet i dag Norges første Rio-medalje, da de rodde seg - nesten - helt til topps, og tok bronseplassen i dobbeltsculler for herrer i dag.

Der de fleste ville vært fornøyde med bronse, var ikke de norske gutta det. De hadde planer om å sette inn det ekstra giret - å «trykke på knappen», som de selv kaller det - etter 300 meter.

- Vi fikk en litt dårlig start, og trøbla mye de første 500 meterne. Fra 900 meter og utover måtte vi «trykke på knappen». Den skulle vi spare til de siste 300 meterne, sa Tufte etter finalen.

BRONSEGUTTER SOM ER GODE SOM GULL: Borch og Tufte var skuffa direkte etter målgang. Men deres prestasjon i finalen er uansett fantastisk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BRONSEGUTTER SOM ER GODE SOM GULL: Borch og Tufte var skuffa direkte etter målgang. Men deres prestasjon i finalen er uansett fantastisk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Rørt Heiberg

Dog, selv om gutta var skuffa, var de fleste andre både rørt og glade. Spesielt én person var ekstra rørt under medaljeseremonien i dag. Gerhard Heiberg.

For siden 2008 har Heiberg og Tufte hatt en avtale om at Heiberg skulle henge en medalje rundt Tuftes hals i årets olympiske leker - og gi ham en klem.

Bakgrunnen til dette er at Heiberg har vært alvorlig kreftsyk, og det var ikke sikkert at han ville overleve og få oppleve årets Rio-leker. I Sotsji-OL (2014), var Heiberg skral, og det var få som visste at han da gikk gjennom cellegiftkurer.

Og da premiene ble delt ut av Heiberg i dag, holdt han det han lovet, og lente seg mot Borch og Tufte for å gi gutta en klem. Som de eneste av de seks medaljevinnerne i dagens finale.

- Ekstremt krevende forhold

Med klump i halsen møtte Tufte pressen, som gratulerte ham og makker Borch med bronsemedaljen. Selv var han tydelig skuffa.

- Det er ufint å være skuffa over å stå på pallen, sa Tufte, og innrømmet at han ropte «faen» da de to krysset målstreken som tredje båt i finalen.

Ei heller makker Borch var helt fornøyd, like etter målgang.

- Innerst inne er jeg jævlig letta og glad - unnskyld språket - men jeg har sagt at jeg har lovt Olaf å gå i døden med ham, og i dag gjorde jeg alt det jeg kunne.

De to har kun hatt fire måneder sammen foran OL, og det at det da ender med bronsemedalje er noe man vanligvis ville trukket fram som utrolig sterkt gjort av et så ferskt par. Selv mener de at det gjenspeiler hvorfor det ikke helt funker i dag.

- Det er ekstremt krevende forhold, og det gjenspeiler den korte tiden vi har hatt sammen, at vi ikke helt klarer de første 750 meterne, sa Borch til pressen.

- Helt vilt!

Selv om det ikke holdt hele veien inn for de to, hylles de nå i sosiale medier.

- Grattis Kjetil Borch og Olaf Tufte med bronsemedalje i roing! Helt vilt!, skriver ro-kollega Birgit Skarstein på sin Twitter-profil.

- Hele Norge er fornøyd med medalje til Borch og Tufte, men 40-åringen er skuffet og banner litt. Vinnerskalle han dærr, skriver brukeren @Geirmann.

- Strålande prestasjon av Tufte og Borch, ikkje gløym at Olav var avskrevet, og for "gamal" allerede for 4 år siden, skriver @KristianVrdal.