UTØVER-REPRESENTANT: Alexander Aas spiller for Strømsgodset og sitter i NISOs forhandlingsutvalg. I følge Aas er streikeviljen god blant medlemmene.
Foto: Tore Meek / Scanpix
UTØVER-REPRESENTANT: Alexander Aas spiller for Strømsgodset og sitter i NISOs forhandlingsutvalg. I følge Aas er streikeviljen god blant medlemmene. Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer

- Vi ønsker bare å bli bedre idrettsutøvere

Niso-Aas avviser at streiken skyldes penger.

Strømsgodset-profilen Alexander Aas (32) sier NISOs medlemmer er beredt til å markere seg skikkelig og kjempe hardt for kravene som fredag førte til fotballstreik.

Grytidlig i morges ble tidenes annen idrettsstreik i Norge et faktum. Uenigheten dreier seg først og fremst om spillerorganisasjonen NISOs krav om bedre vern mot oppsigelse, minst en ferieuke om sommeren samt større frihet i valg av arbeidsutstyr som for eksempel skotøy.

- Vi ønsker å forbedre produktet, bli bedre fotball-, håndball- og ishockeyspillere. Derfor er dette viktig for oss. Det ligger ingen motiver om økonomisk gevinst bak kravene. Det må folk forstå. Vi har kun et sterkt ønske om å bli bedre idrettsutøvere, sier Alexander Aas til NTB.

Hardhausen fra Skien er selv del av NISOs forhandlingsutvalg, men Aas deltok ikke aktivt i selve forhandlingsprosessen.

- Full støtte 95 spillere i eliteserien fotball for menn er tatt ut i streik. Norges Fotballforbund har dermed utsatt kommende serierunde.

- Det er viktig å påpeke at vi ikke kjemper kun for fotballspillere i eliteserien. Dette gjelder også ishockeyspillere, håndballspillere og fotballspillere så vel i eliteserien kvinner og 1. divisjon. NISO og medlemmene har jobbet med disse kravene gjennom flere år. Nå var vi godt forberedt til forhandlingene og ønsker å stå på kravene våre. Vi har full støtte fra NISOs medlemmer, hevder midtstopperen.

- Jeg er ikke glad for at det er konflikt, men vi er innstilt på å markere oss skikkelig og føler oss veldig komfortable med kravene våre, slår Aas fast.

Skokonflikt Signaler fra forhandlingene forteller at særlig kravet om fritt valg av arbeidsutstyr er et svært vanskelig krav for motparten NHO Idrett å innfri.

- Kravene er mange, blant annet utstyr og fritt skovalg. Men også standardkontrakt, ferie og utdanning er viktig for oss.

I dag inngår klubbene avtaler med utstyrleverandørene - noe som også bidrar til betydelige økonomiske midler.

- I alle klubber er det fra noen få til veldig mange som sliter med å bruke sko fra utstyrssponsoren. Det er vanskelig for ett skomerke å tilfredsstille 20-25 spillere i en klubb. For noen ligger det medisinsk grunnlag bak, for andre handler det om komfort og kanskje litt mentalt. Spiller en i sko man trives i, er det sjanse for at prestasjonen blir litt bedre også, mener Alexander Aas.

Som normalt Strømsgodset er ikke medlem av NHO og er derfor ikke tatt ut i streik.

- Vi fikk permitteringsvarsel for en tid tilbake og kan når som helst bli permittert. Men ut fra det klubben har fortalt meg, er ønsket at vi skal trene som vanlig og forberede oss til neste kamp - når det enn blir.

- Hvordan reagerer lagkameratene dine på streiken?

- Folk er nysgjerrig, men vi er en god og fin gjeng med trygghet på at dette ordner seg. Uten å spekulere i dette, virker konflikten temmelig fastlåst, men når man etter hvert ser konsekvenser, kan begge parter begynne å bevege på seg. Vi håper å møte en mer løsningsorientert motpart. Ingen er tjent med at det er streik, fastslår Alexander Aas.

NISO forhandler på vegne av cirka 700 medlemmer, men overenskomsten gjelder også ikke-medlemmene i klubbene.

(NTB)