VIL HJELPE: Åge Skinstad er opptatt av at norske langrennsløpere skal ha noen å slå. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL HJELPE: Åge Skinstad er opptatt av at norske langrennsløpere skal ha noen å slå. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Vi ønsker oss gode konkurrenter

Norge hjelper Tyskland.

(Dagbladet): - Vi ønsker oss gode konkurrenter, men det er ikke noe alternativ for oss å bli dårligere. Vi ønsker å være best, og da må vi gjøre de tingene som gjør at vi fortsatt er best. Men samtidig synes vi det er helt ok at mange nasjoner kjemper om å være nest best. Derfor deler vi gjerne av vår kunnskap og erfaring, sier Åge Skinstad.

Den norske langrennssjefen har alltid noe å svare for. Gjør Norge det dårlig, er det nasjonal krise. Gjør Norge det bra, er det nivået internasjonalt som er for dårlig. Og de siste sesongene har unektelig vært meget gode for Norge, mens en stor nasjon som Tyskland nesten er forsvunnet fra langrennskartet.

Nå har Norges skiforbund innledet et samarbeid med tyskerne på juniornivå.

- Tyskland viktig - Norge og Tyskland har hatt tre felles juniorsamlinger før denne sesongen, en i Oberhof og to på Sjusjøen, forteller Skinstad.

- Hvorfor gjør dere dette?

- Vi vil at Tyskland skal være gode og kjempe om seierspallen. Det bor mye folk i Tyskland, de har sterke TV-selskaper og sterke sponsorer. Vi vil ta vare på produktet vårt, og da er det viktig at Tyskland er på kartet. Og så skal vi ikke stikke under en stol at vi kan lære noe av dem også, poengterer langrennssjefen.

Tyskland er ikke den eneste nasjonen der Norge bidrar. I høst var rekruttlandslagstrener Sjur Ole Svarstad og forbundets Per Nymoen i Tsjekkia for å skolere langrennstrenere. Norge prioriterer også nordisk grenmøte høyt, der Norge, Sverige, Finland og de baltiske statene diskuterer utvikling.

Kalla trente med Norge - Vi har også invitert til en nordisk juniorlandslakmp i Trondheim for 17- og 18-åringer. Der er også Tyskland, Tsjekkia og USA invitert, forteller Skinstad.

I tillegg har som kjent svenske Charlotte Kalla deltatt på norsk landslagssamling på Sognefjellet, og også vært på privat trening i Oslo sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug.

Årsaken til den norske dominansen i langrenn, er sammensatt. Åge Skinstad mener det er fem hovedgrunner til at Norge er verdens beste langrennsnasjon. Noen av faktorene er overførbare. På andre områder har Norge fordeler andre land vanskelig kan kopiere.

- For det første er det jo 140 000 aktive skiløpere over 13 år i Norge. Vi har en veldig bred base, og det gir en høyere topp, rett og slett en større pyramide, sier Skinstad.

Talentene velger langrenn - Og så tror jeg at den statusen langrenn har i Norge gjør at flere av de store idrettstalentene velger å satse på langrenn. Et idrettstalent er jo gjerne et talent i flere idretter, og i Norge velger mange — men ikke alle — langrenn. 

- Det er større sjanse for at det største utholdenhetstalentet i Norge satser på langrenn enn at det største utholdenhetstalentet i Tyskland gjør det, erkjenner Skinstad.

Av de tre siste punktene, handler to om trening og ett om utstyr:

- Det har vært en rød tråd i det norske treningsarbeidet siden Kristen Kvello og Oddmund Jensen var landslagstrenere på 1960-tallet. Filosofien er basert på stor mengde, altså mye trening, og høy kvalitet på de harde øktene. Fordelingen mellom mengde og hard trening har hele veien vært 90/10. De siste årene har hurtighet og styrke blitt mer vektlagt, som en konsekvens av endringene i sporten.

Utstyrsfordel - Fra og med 1989 har vi veldig systematisk utviklet høydetrening. Jeg var selv med med på den første samlinga i Val Senales i 1989, en plass Norge ble tipset om av Franco Nones under et besøk i Val di Fiemme sommeren 1989. Det spesielle med Val Senales, er at man bor på over 2000 meters høyde. Og Bjørn Dæhlie var enda mer ekstrem, han bodde på 3000 meters høyde. Det er litt typisk, det er de aller beste som er mest nysgjerrige på å prøve nye ting, poengterer Åge Skinstad.

Så er han framme ved punktet om utstyr.

- Skiene er det viktigste verktøyet. Du kan trene så bra du vil, men uten god ski, så er du sjanseløs. Og fra 1991, da Norge begynte med steinsliping, var det ganske store forskjeller på norske ski og konkurrentenes ski. Nå er forskjellene mye mindre, men Norge er fortsatt helt i tet. Det vi jobber mest med nå, er å utvikle såkalt manuelle strukturer. Og vi er veldig opptatt av å ha riktig struktur på riktige ski, sier Skinstad.

Kan ikke stoppe utviklinga - Har Norge et så stort frotrinn på utstyrsfronten at det er riktig å innføre begrensninger?

- Nei, for utviklinga man aldri stoppe, og det er umulig å kontrollere antall personer som jobber med hver utøver. Dessuten små nasjoner, og private lag, ofte flere støttepersoner per utøver enn et landslag her. Petter Northug og Marit Bjørgen deler én smører. De andre norske smørerne har mer enn to utøvere hver. Justyna Kowalczyk deler ikke smører med noen, for å si det sånn.

Og her er Åge Skinstad tilbake ved utgangspunktet. Norge vil ha kamp om topplassene i langrenn. Men ikke ved å gjøre seg selv dårligere.