FØR STORMEN: Alexander Kristoff i prat med beste ungdomsrytter Luke Rowe før etappestarten fredag. Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp / NTB scanpix
FØR STORMEN: Alexander Kristoff i prat med beste ungdomsrytter Luke Rowe før etappestarten fredag. Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp / NTB scanpixVis mer

- Vi prøvde å vinne alt, og gamblet på at kreftene skulle holde

Sammenlagtseieren røk for Alexander Kristoff.

(procycling.no): Kristoff gjorde en ny kjempeinnsats på den siste etappen av Tour of Qatar, men havnet langt bak i den avgjørende spurten ved målstreken i Doha.

Etter tre imponerende etappetriumfer på de siste fire dagene klatret den norske Katjusja-stjernen til tredjeplassen i sammendraget før fredagens siste etappe.

- Vi prøvde å vinne alt, og gamblet på at kreftene skulle holde hele veien. Vi burde kanskje ha gjort det annerledes og ikke gått for den innlagte spurten, men da hadde jeg heller ikke hatt sjansen til å vinne sammenlagt, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

Dersom alt skulle gått etter planen, måtte Katjusja ha kommet seg framover i feltet tidligere før den avsluttende spurten, mener han.

Sykkelprofilen fra Stavanger legger ikke skjul på at han er litt skuffa over å ikke klare sammenlagtseieren.

- En liten tabbe
- Ja, jeg er det. Men på slutten var vi så langt bak at jeg egentlig ikke hadde noen sjanse. Det var nok en liten tabbe bruke så mye krefter underveis. Vi burde kjent mer på hvor mye det kostet oss, fortsetter han.

Om han hadde sittet foran i feltet inn mot mål, tror Kristoff at han kunne fått en topplassering også på den avsluttende etappen.

- Jeg følte jeg kunne gjort det bedre hvis jeg hadde fått mer hjelp. Jeg kunne sikkert spurta inn til en sjuendelass eller noe sånt, men vi var i en håpløs posisjon, så det var det bare å glemme.

Kristoff er enig i at Tour of Qatar har gått langt over hva både hans egne og lagets forventninger tilsa på forhånd.

27-åringen bokførte hele tre etappeseirer og vant poengkonkurransen i rittet. Likevel synes han det er ergerlig å sitte igjen uten sammenlagtseieren.

- Ned med flagget til topps
- Når jeg først var i en såpass bra posisjon, så burde vi ha utnyttet det bedre. Samtidig hadde prestasjonene vært litt vel mye i overkant hvis jeg skulle vunnet hele rittet sammenlagt også, erkjenner Kristoff i samtale med procycling.no.

- Jeg er veldig fornøyd med det vi har klart her. Både jeg og laget har har gjort det veldig bra, og vi gikk ned med flagget til topps.

Bare elleve sekunder skilte opp til ledende Niki Terpstra. Det betydde at Kristoff noe overraskende kunne vinne hele rittet sammenlagt med etappeseier og bonussekunder på en innlagt spurt.

Nordmannen gjorde alt han kunne for å spise seg innpå Terpstra underveis, og nederlenderens spurtsterke lagkompiser i Etixx-Quick Step klarte ikke å hindre ham i å vinne to bonussekunder på den første innlagte spurten.

Dermed var det bare ni sekunder igjen av forspranget til sammenlagtlederen. Med seier, og dersom Terpstra ikke kom inn blant de tre beste, ville Kristoff ta med seg sammenlagttittelen i tillegg til alt det andre han har vunnet i Qatar de siste dagene.

Dessverre for Kristoff og norske sykkelfans klarte ikke Stavanger-syklisten å holde seg helt foran til den siste meteren fredag. Han syklet inn som nummer 19 over målstreken i Doha.

Irsk seier
Irske Sam Bennett (Bora-Argon 18) vant etappen foran italieneren Andrea Guardini (Astana) og franske Nacer Bouhanni (Cofidis). Alexander Kristoff kom inn på samme tid som etappevinneren, men med 19.-plassen ble de ni sekundene opp til Terpstra stående.

Han ble likevel tredjemann sammenlagt og fikk dermed enda en tur opp på premiepodiet. Kristoff vant også poengkonkurransen i Tour of Qatar, i tillegg til de tre etappeseirene tidligere i uka.

Med Bennett først over mål, forsvant alle Kristoffs sjanser til å fullføre den mirakuløse opphentingen av sekundene han tapte på tempoetappen tirsdag.

Niki Terpstra kunne juble for at han forsvarte tittelen som sammenlagtvinner. Han vant også Tour of Qatar sammenlagt i fjor.

Edvald Boasson Hagen var noe bedre med i fronten på den site etappen enn tidligere i uka. Rudsbygdingen endte på 22.-plass. Sven Erik Bystrøm ble nummer 61, og beholdt sin flotte femteplass i ungdomskonkurransen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!