TRIST SORTI: Her er Alexanre Vinokourovs Tour de France-karriere over. Et lårhalsbrudd på gårsdagens etappe gjorde det umulig å fortsette.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / COR
TRIST SORTI: Her er Alexanre Vinokourovs Tour de France-karriere over. Et lårhalsbrudd på gårsdagens etappe gjorde det umulig å fortsette.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / CORVis mer

- Vi risikerer livet i Touren

Astana-laget prøvde å få Vinokourov på beina med brukket lårhals.

(Dagbladet): Meningene er delte om den kasakhstanske nasjonalhelten Aleksandr Vinokourov, men 37-åringen har så definitivt satt farge på Tour de France siden gjennombruddsåret i 2003 da han endte på podiet i Paris sammen med Lance Armstrong og Jan Ullrich.

110 kilometer ut på gårsdagens etappe fra Issoire til Saint-Flour fikk man trolig se enden på en lang, innholdsrik og kontroversiell sykkelkarriere da nedstigningen fra Col de Pas de Peyrol endte med et lårhalsbrudd.

Det ble med andre ord en trist sorti for den alltid angrepsvillige og kjøresterke Vinokourov, som hadde bestemt seg for at årets Tour skulle bli hans siste.

- Jeg hadde aldri forventet en så dramatisk slutt på Tour de France. Dette er en fryktelig skuffelse for meg. Jeg er veldig lei meg, sier kasakhstaneren i en pressemelding på Astanas hjemmeside.

PIGGTRÅD-JOHNNY: Johnny Hoogerland endte i et piggtrådgjerde etter at en følgebil kjørte inn i Juan Antonio Flecha.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
PIGGTRÅD-JOHNNY: Johnny Hoogerland endte i et piggtrådgjerde etter at en følgebil kjørte inn i Juan Antonio Flecha.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

- Det var veldig trist avskjed for ham i sykkelsporten. Det var dramatisk, men det er bare sånn det er. Det er den brutale siden ved sykkeelsporten, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad til Dagbladet.

«Vino» ble fraktet bort fra ulykkesstedet i ambulanse til et sykehus i Aurillac. Der viste røntgenbildene brudd i det høyre lårbeinet. Han ble senere fraktet videre til Hospital La Pitié Salpetriere i Paris hvor han etter planen skulle opereres natt til mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra sykesengen gir han en støtteerklæring til sine gjenværende lagkamerater.

-  Jeg forsøker å si til meg selv at det kunne gått så mye verre. Skaden vil sette meg ut av spill i lang tid framover. Nå vil jeg gi min støtte til hele Astana-laget ved å følge resten av Touren fra TV-skjermen. Jeg vet at mine venner i laget ikke kommer til å glemme meg, og derfor kommer til å gjøre alt for å vinne minst én etappe, sier en optimistisk Vinokourov.

UTE: David Zabriskie pådro seg et brudd i hånden da han gikk med i samme velt som Aleksandr Vinokourov.Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena
UTE: David Zabriskie pådro seg et brudd i hånden da han gikk med i samme velt som Aleksandr Vinokourov.Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena Vis mer

Kaggestad mener at etappeseirer er det beste Astana kan håpe på, i og med at en potensiell utfordrer som Roman Kreuziger er redusert etter et velt og er håpløse 40 minutter bak Thomas Voeckler i sammendraget.

- De har bygd hele laget rundt Vinokourov, og med også Kreuziger skadet, må de gå for etappeseirer. Remy Di Gregorio er en potensiell fransk yndling og er spådd å bli en ny Richard Virenque. Han har hevet seg sportslig, med blant annet etappeseier i Paris-Nice. Vinokourovs frafall har åpnet dørene for ham. Dessuten er det ikke stjernene som skaper Tour de France. Det er Tour de France som skaper stjernene. Vinokourov kommer til å være glemt i fjellene når nye ryttere markerer seg og nye yndlinger blir skapt, mener den tidligere Credit Agricole-rytteren.

Svingkutting Det var ingen repriser som ga et tydelig svar på hva som faktisk hadde skjedd da TV-helikopteret fanget opp at rytterne lå strødd i veibanen og i grøfta i utforkjøringen fra Col de Pas de Peyrol. Astana-rytter Dimitrij Fofonov hadde imidlertid førstehånds utsyn til velten som sendte kapteinen hans, samt Jürgen van den Broeck, Frederik Willems og David Zabriskie ut av årets Tour:

- Vi lå godt plassert i hovedfeltet, som holdt høy fart. Garmin-Cervélo og OmegaPharma-Lotto økte farten for å dra fordel av utforkjøringen i forsøket på å redusere avstanden til utbryterne. Underlaget var vått da vi kom inn i en veldig krapp venstresving. Like foran oss var det noen som bommet i inngangen på svingen, forteller Fofonov.

Thor Hushovd, som mistet den gule ledertrøya til Thomas Voeckler delvis som en konsekvens av velten, fortalte til TV 2 at han selv var nær ved å gå ned, men at han berget seg da han maktet å hoppe over en rytterløs sykkel i veibanen. Fofonov fikk også med seg nordmannens manøver da det gikk galt i det en Lotto-rytter forsøkte å kutte svingen.

SAMMENLAGTHÅP I RUINER: Jürgen van den Broeck var blant utfordrerne til en podiumplass i Paris. Belgieren kom imidlertid ikke lengre enn til den niende etappen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena
SAMMENLAGTHÅP I RUINER: Jürgen van den Broeck var blant utfordrerne til en podiumplass i Paris. Belgieren kom imidlertid ikke lengre enn til den niende etappen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena Vis mer

- Vi forsøkte å få Aleksandr forbi ved å legge oss langt ut, men Lotto-rytteren skled ut og tok oss med ham. Plutselig var vi på kollisjonskurs med en betongbarriere. Vi bremset for å unngå den, men var nødt til å kaste oss utfor skrenten.
Aleksandr var uheldig. Han var like foran meg da han stoppet i et tre, forklarer kasakhstaneren.

- Jeg gikk i bakken, men kom meg på beina med en gang og kjente at det ikke var noe alvorlig.  Jeg sa til Aleksandr: «Kom igjen, vi må komme oss videre». Han svarte: «Vent! Jeg tror jeg har brukket noe.» Jeg gikk fram til ham og ville hjelpe ham på beina, men han var redd at det kunne gjøre vondt verre. Da så jeg ambulansen komme på veien og ropte på hjelp. Remy Di Gregorio og Andrej Grivko kom styrtende til unnsetning og hjalp Aleksandr tilbake opp på veien. Da innså vi at han ikke kunne fortsette fortsetter Fofonov.

Livsfarlig Han forteller om et nedstemt Astana-mannskap som måtte sykle videre uten sin kaptein.

- Velt er en del av rittet - en del av idretten vår - men det er ikke lett å akseptere at vi har mistet lederen vår, understreker Fofonov.

Di Gregorio går enda lengre enn sin lagkamerat.

- Det er denne typen hendelser som viser hvor farlig sykkelsporten er. Jeg ønsker ikke å overdrive, men enkelte ganger risikerer vi livet, sier franskmannen, som samtidig sender sine sympatierklæringer til Vinokourov:

- Det er synd for laget for vi hadde alle jobbet for å beskytte ham. Og det er selvfølgelig trist for Aleksandr, fordi han er en fantastisk personlighet og at han hadde fortjent å fullføre sin siste Tour på en annen måte.

Gangster Den positive dopingprøven under Tour de France i 2007 vil alltid være en skamplett på kasakhstanerens rulleblad. Likevel var Vinokourov en ryttertype som fikk folk til å tilgi. Mads Kaggestad sier det er en lederskikkelse i internasjonal sykkelsport som nå trolig har tilbakelagt sin siste kilometer i Tour de France.

- De fleste glemmer fort, og Vinokourov er fortsatt populær blant mange sykkelpublikummere fordi han har en kjørestil som skaper morsomme sykkelløp. Det var lørdagens etappe et eksempel på, selv om det ikke holdt hel inn da Astana satte fart. Han er en fighter.

- Sykkelmiljøet består av mange forskjellige personligheter. Man har «bad guys», og man har «good guys» som setter farge på sporten. Vinokourov vil nok alltid bli sett på som en slags «gangster», i og med at han har sitt eget lag, og er sin egen sjef. Han som bestemmer hvem som skal inn ut av Astana. Han er med på å bestemme lønnsnivået. Derfor må alle ha en god tone med Vinokourov. Han er med andre ord en mektig mann i feltet, sier Kaggestad til Dagbladet.

PS! I dag er det hviledag i Tour de France. I morgen fortsetter rittet med den tiende etappen fra Aurillac til Charmaux.

SISTE DAG I GULT: Thor Hushovd mistet ledertrøya som en konsekvens av at hovedfeltet ventet på rytterne som var involvert i den stygge velten hvor Vinokourov brakk lårhalsen.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SISTE DAG I GULT: Thor Hushovd mistet ledertrøya som en konsekvens av at hovedfeltet ventet på rytterne som var involvert i den stygge velten hvor Vinokourov brakk lårhalsen.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer