- Vi savner Alex hver dag, hele tiden

Men de norske svømmerne bærer hverandre mot OL.

SOMMERENS HØYDEPUNKT: Alexander Dale Oens bortgang preger fortsatt de norske svømmerne. Samtidig presterer de OL-uttatte utøverne knallsterkt før årets store mål. Her er Sara Nordenstam med EM-gullet i mai. Foto: SCANPIX/EPA/PATRICK B. KRAEMER
SOMMERENS HØYDEPUNKT: Alexander Dale Oens bortgang preger fortsatt de norske svømmerne. Samtidig presterer de OL-uttatte utøverne knallsterkt før årets store mål. Her er Sara Nordenstam med EM-gullet i mai. Foto: SCANPIX/EPA/PATRICK B. KRAEMERVis mer

Alexander Dale Oens bortgang preger fortsatt de norske svømmerne. Samtidig presterer de OL-uttatte utøverne knallsterkt før årets store mål.

Sara Nordenstam og Ingvild Snildal er for lengst klare for London. Begge tok EM-gull i Ungarn forrige måned og har levert tider godt under kvalifiseringskravene.

Jentene blir norske medaljekandidater i et spesielt OL - fordi det går uten verdensmesteren Alexander Dale Oen. Sølvvinneren fra 2008-OL døde av hjerteinfarkt 30. april og ble kun 26 år.

- Det blir litt spesielt i OL uten Alex. Vi savner ham hver dag, hele tiden, innrømmer Nordenstam.

Likevel har hun prestert godt i en svært tøff tid. Det har også Snildal og flere med dem. Et norsk svømmelandslag som fortsetter der Oen slapp. Nøkkelen er kanskje det sterke pågangsmotet og samholdet som er i laget.

Hjelper hverandre - Vi står tettere sammen nå. Vi skal hjelpe hverandre framover. Vi jobber som et lag, og samholdet er utrolig viktig, sier Sara Nordenstam til NTB.

Litt spesielt er det at et landslag står så sterkt samlet i en individuell idrett. Men så har også flere av utøverne i den lille svømmenasjonen Norge holdt sammen over lang tid. Nordenstam forteller at særlig hun og Snildal har hjulpet hverandres karrierer.

- Vi har vært sammen lenge, og vi hjelper hverandre hele veien. Både i medgang og motgang. Slik sett er hun en del av min suksess, og jeg er en del av hennes suksess, forteller det norske OL-håpet.

Medaljekandidat Nordenstam har OL-bronse fra 200 meter bryst i Beijing i 2008. Siden er det blitt to EM-medaljer på samme distanse. I London er målet å svømme raskere enn tiden som ga EM-gull, men i det ligger det også et håp om medalje.

- Det skal gå raskere enn i EM, og om jeg svømmer på den tiden jeg ønsker, er jeg i finalen. Da kan jeg kjempe om medalje, sier hun.

Flere av hennes tøffeste konkurrenter var ikke med da hun vant gull i Ungarn forrige måned. Likevel har triumfen hatt mye å si for 29-åringen.

- Det betyr mye, og det har gitt meg en selvtillitsboost. Jeg har den troen jeg hadde før OL i 2008. Jeg er full av energi, engasjement og råskap, stråler Nordenstam.

Snildal i form Et kanskje enda større medaljehåp er Ingvild Snildal. Hun er særlig rask på 50 og 100 meter butterfly. Under Mare Nostrum-stevnet forrige uke vant hun 100-meteren foran flere finalekandidater til OL. Og det på en tid som var halvsekundet bak hennes egen gulltid fra EM.

En mulig OL-joker fra herresiden er Lavrans Solli. 20-åringen imponerte stort da han ble nummer sju på 50 meter rygg i EM. Han forbedret sin nordiske rekord på distansen tre ganger i løpet av mesterskapet.

Solli er ikke formelt kvalifisert til London, men kan få en ungdomskvoteplass. Det kan gi nyttig mesterskapserfaring for unggutten.

(NTB)