Skiskytterparet om sønnens plutselige død:

- Vi savner David. At sånt skal skje er det siste du tenker på

Skiskytterparet Gunn Margit Andreassen (44) og Frode Andresen (44) går gjennom sine verste dager etter at de mistet sønnen David (13).

UVIRKELIG: Frode Andresen og Gunn Margit Andreassen opplevde det verste foreldre kan gjøre. Første nyttårsdag fant de sønnen David død. Foto: NTB Scanpix
UVIRKELIG: Frode Andresen og Gunn Margit Andreassen opplevde det verste foreldre kan gjøre. Første nyttårsdag fant de sønnen David død. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Vi prøver som best vi kan å komme tilbake til hverdagen. Men det vil ta tid. Vi savner vår kjære David veldig. At sånt skal skje er det siste du tenker på, sier Gunn Margit Andreassen til Dagbladet.

Sønnen ble funnet død i sin egen seng på Hønefoss første nyttårsdag. Gunn Margit og Frode valgte å være åpen fra første stund. Det har hjulpet dem i sorgarbeidet.

DØD: David var en glad gutt som spilte fotball. Foto: Privat
DØD: David var en glad gutt som spilte fotball. Foto: Privat Vis mer

I en pressemelding om dødsfallet fortalte de at David fikk påvist svak epilepsi for cirka fire år siden. Alt tyder på at dette er årsaken til det plutselige dødsfallet.

- Vi får ikke et endelig svar før om et par måneders tid. Men et epileptisk anfall er den mest sannsynlige forklaringen, sier Gunn Margit, som har medaljer fra VM og OL. Det samme har Andresen, som også har deltatt i «Mesternes mester» på NRK.

Eiendomsmekler

I helga ble hun kåret til fjerde beste eiendomsmekler nasjonalt, i DNB Eiendom. Kåringen er basert på en kombinasjon av antall salg og inntjening til arbeidsgiveren.

- Klarer du å glede deg over det?

- Det er litt vanskelig nå. Men det er veldig, veldig stas. Det er helt utrolig, jeg var jo ferdig utdannet eiendomsmekler først nå i høst, etter to år som eiendomsfullmektig. Jeg tar det som en stor tillitserklæring, sier hun.

Hun mener hun har dratt fordel av bakgrunnen som toppidrettsutøver.

- Jeg er vant til å jobbe hardt. Jeg vet at jeg gjør mer enn de aller fleste for at både selger og kjøper skal være fornøyd. Men jeg hadde ikke ventet at det skulle gå så bra, sier hun og smiler.

- Jeg merker at folk er veldig usikre på om de kan spørre meg om eiendommer. Det kan de absolutt! Jeg klarer fint å gjøre den jobben jeg skal.

Roser arbeidsgiver

- Hvis folk er som meg, forstår jeg at de føler at de må spørre om hvordan det går, noe som resulterer i at jeg blir stadig vekk påminnet om det tragiske som har rammet oss. Det beste for meg er at vi prater om eiendommen som skal selges og eiendomsmekling generelt.

Hun kan ikke få fullrost arbeidsgiveren nok:

- DNB Eiendom har vært fantastisk, og jeg har en meklerassistent som hjelper meg med forskjellige ting, for eksempel prospekter. Dette er en hektisk jobb hvor du kan arbeide døgnet rundt hvis du vil, men for meg må det være en balanse nå.

Hun synes det er fint å være på jobb og konsentrere seg om andre ting. For det tyngste er stillheten, det er da sorgen er sterkest.

- Det er godt for ungene og godt for meg å komme tilbake på skole og jobb og tenke på noe annet. Vi kan ikke dyrke sorgen, det er trist nok som det er.

Støtte og hjelp

Skiskytterparet har sønnene Elias (7) og Nicolai (9).

- Skolen og klassekameratene har gjort alt de kan for å hjelpe. De har tatt ekstra vare på Elias og Nicolai i denne tida. Dette har betydd utrolig mye, påpeker Gunn Margit.

Den første dagen i 2018 var et sjokk det knapt går an å beskrive.

- Det var helt uvirkelig. David var frisk og rask. Han var svært lite plaget med epilepsi. Det er ett år siden han hadde et lett anfall. Han trente fotball og var i veldig god form.

SKISKYTTERPAR: Gunn Margit Andreassen og Frode Andresen da de begge var aktive som skiskyttere i 1999. Foto: NTB Scanpix
SKISKYTTERPAR: Gunn Margit Andreassen og Frode Andresen da de begge var aktive som skiskyttere i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Om begravelsen sier hun:

- Når dette uvirkelige har skjedd, var det en verdig og veldig fin begravelse for David. Presten var utrolig og holdt en fantastisk tale. De som sang og spilte gjorde også en fantastisk jobb. Vi kommer alltid til å ha et barn for lite, og savne David – men det viktigste nå er at Elias og Nicolai blir godt ivaretatt.

Har tatt kontakt

Lokalsamfunnet, helsevesenet og venner har gjort alt for å hjelpe. Idrettsvenner har også tatt kontakt.

- Vi har ikke vært i nærheten av å oppleve noe sånt tidligere. Men det er ingen tvil om at et liv fra toppidretten har vært med på å hjelpe både Frode og meg nå, påpeker Gunn Margit.

- Vi har vært i situasjoner med voldsomt press i forbindelse med OL og VM. Jeg føler at vi bruker litt av de samme mekanismene nå. Til å konsentrere oss om å få en best mulig dag i dag. Hvordan kommer du deg gjennom ei femmil? Jo, du tar ett steg om gangen.

Hun fortsetter:

- Nå begynner veien videre. Jeg ser det nå som min oppgave i livet å sørge for at dagen i dag – og dagen i morgen – blir så bra den kan for oss som er igjen. Og David vil for alltid ha en spesiell plass i hjertene våre.