DRAMA: Banemannskap stormet til da det gikk galt for Ayrton Senna 1. mai 1994. FOTO: NTB SCANPIX
DRAMA: Banemannskap stormet til da det gikk galt for Ayrton Senna 1. mai 1994. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

- Vi savner ham noe helt forferdelig

20 år siden Sennas død.

1. mai er det 20 år siden mareritthelgen der den brasilianske Formel 1-stjernen Ayrton Senna kjørte ut og døde under VM-runden på Imola-banen i San Marino.

Formel-fans over hele verden, ikke minst i hjemlandet Brasil, vil minnes føreren som bare ble 34 år gammel.

Sennas dødsfall skjedde bare et døgn etter at østerrikeren Roland Ratzenberger forulykket på den samme banen.

Det som skjedde på Imola den helgen skaket en hel verden. Politikere kom på banen og ville forby hele Formel 1-sporten.

Sporten tok et kraftig oppgjør med seg selv. Sikkerheten ble skjerpet. Ingen Formel 1-fører har mistet livet under trening eller konkurranse etter at Senna kjørte ut i den krasse Tamburello-svingen og braste rett inn i en mur i 310 kilometer i timen.

Den ene skumle og grufulle hendelsen etter den andre skjedde på Imola-banen i disse dagene. Senna ledet løpet da han kjørte ut. Da var det foretatt en omstart allerede. To og en halv time etter løpet ble det annonsert at Senna var død av kvestelsene han pådro seg.

Den tredobbelte verdensmesteren var en superstjerne da han omkom på det mest tragiske vis.

Minner - Det er merkelig. Det virker ikke som det er 20 år siden. Det virker langt unna og nært på samme tid. Alle jeg snakker vet akkurat hva de gjorde og hvor de var da det skjedde. Alle vet. Alle husker. Det er helt utrolig, sier søsteren Viviane Senna.

Få vet bedre hva Senna betydde for det brasilianske folket enn nettopp søsteren. Senna fulgte i fotsporene til landsmennene Emerson Fittipaldi og Nelson Pique, og etter Senna er ingen i Brasil blitt verdensmester i Formel 1.

Senna ble det tre ganger, og det skjedde i en tid i Brasil da inflasjonen var på sitt aller høyeste og landet skrantet økonomisk. Da Senna døde hadde ikke fotballnasjonen vunnet VM på 24 år.

Ayrton Senna ble nasjonens gromgutt i en tung tid. For en enkelt generasjon i Brasil var Sennas død like virkningsfull som John F. Kennedys død var det for en annen generasjon i USA.

Huskes Ayrton Senna ble i sin tid kalt «Kongen av trøbbel». Det skjedde alltid et eller annet rundt mannen med 41 VM-runde seirer totalt og tre VM-titler i 1988, 1990 og 1991.

Senna ble en yndling både blant folk og i mediene.

- Jeg husker det som om det var i går. Jeg gråt i en uke etterpå, sier bareieren og stifteren av Rubens Barrichello fanklubb.

Barrichello var en tidligere lagkamerat av Senna.

Da Senna døde hadde han tilnærmet gudestatus i hjemlandet. Han ble begravet på statens regning, og daglig valfarter fans til den beskjedne graven hans i hjembyen São Paulo.

- Jeg er her minst en gang om uken. Vi savner ham noe helt forferdelig, sier bilmekanikeren og selgeren Joao Antonio Castro. (NTB)