«Vi ses ute på banen! Hold kjeft!»

Fem legendariske kontroverser fra kampene mellom United og Arsenal.

I SEE YOU OUT THERE!: Roy Keane var i harnisk etter at Arsenal-kaptein Patrick Vieira hadde forsøkt å psyke ut Gary Neville på vei inn i garderoben etter oppvarmingen. Mens lagene sto oppstilt i tunnelen like før avspark gikk Keane verbalt i strupen på Vieira - og kanskje fysisk hadde det ikke vært for dommer Graham Poll. Foto: YouTube
I SEE YOU OUT THERE!: Roy Keane var i harnisk etter at Arsenal-kaptein Patrick Vieira hadde forsøkt å psyke ut Gary Neville på vei inn i garderoben etter oppvarmingen. Mens lagene sto oppstilt i tunnelen like før avspark gikk Keane verbalt i strupen på Vieira - og kanskje fysisk hadde det ikke vært for dommer Graham Poll. Foto: YouTubeVis mer

I livestudio kl. 21 i kveld: Manchester United - Arsenal

(Dagbladet): Den intense rivaliseringen mellom Manchester United og Arsenal har avtatt noe de siste årene, til et punkt der sir Alex Ferguson og Arsene Wenger tilsynelatende har lagt gammelt uvennskap på hylla.

Oppbyggingen inn mot kveldens toppkamp på Old Trafford har imidlertid vært av godt, gammelt merke.

Patrice Evra har gjort narr av «fotballtreningssenteret» Arsenal, Wenger har svart at United-backen mangler klasse, Samir Nasri har hevdet at United ikke er så gode som før og sir Alex har avlivet «myten» om fintspillende og snille Arsenal-gutter.

Alt ligger med andre ord til rette for en klassisk batalje, etter noen relativt harmoniske år.

Dagbladet har plukket ut noen av de mest minneverdige kontroversene mellom de to gigantene, fra masseslagsmålet i 1990 til den legendariske tunnelkrangelen mellom talismanene Roy Keane og Patrick Vieira i 2005.

1. Viera vs. Keane i 2005
Krangelen i den trange tunnelen på Highbury, før det var spilt et eneste minutt av kampen, er selve symbolet på fiendskapet mellom Arsenal og United.

Noen måneder i forveien hadde United gjort slutt på Arsenals ubeseirede rekke på 49 kamper, og det under kontroversielle omstendigheter (se eget punkt lenger ned). Det var selvsagt ikke glemt da lagene møttes igjen, og da Viera oppsøkte Gary Neville under oppvarmingen og beskyldte ham for å «sparke ned alle Arsenal-spillere», var det bensin på bålet.

Mens lagene sto oppstilt like før avspark hørtes plutselig en tirade av banneord helt bakerst. Roy Keane tok for seg Vieira etter noter, og dommer Graham Polls forsøk på å roe ned United-kapteinen var fånyttes.

Vieira kom til slutt tuslende fremst i køen, tok en slurk av drikkeflaska før Dennis Bergkamp forvisset seg om at kapteinen var i OK forfatning. Like etter kom en fortsatt like aggressiv Keane, pekte mot Vieira og kom med en advarsel av typen «bli med på utsida og gjør opp som mannfolk».

- Vi ses ute på banen! Jeg ser deg der ute! Hold kjeften din. Hver uke lar du dem tro at du er en fin fyr, freste Keane.

Da lagene skulle håndhilse på hverandre unnlot Paul Scholes å møte håndtrykket fra Vieira - mens Gary Neville holdt fast så lenge han kunne.

Selve kampen ble et like stort fyrverkeri. Viera ga Arsenal ledelsen 1-0 før 10 minutter var spilt, United utliknet ved Ryan Giggs før Dennis Bergkamp sendte Arsenal foran igjen. Etter pause eksploderte gjestene fra Manchester. To mål av Cristiano Ronaldo og en eminent scoring fra John O'Shea sørget for at United vant 4-2.

Keane selv har sagt følgende om episoden:

- Hele rammen rundt kampen, spenningen mellom lagene, de to managerene, de to klubbene. Det var strålende. Noen hudflettet Gary Neville da vi var på vei inn etter oppvarmingen, og jeg mente det var langt over grensa. Jeg måtte forsvare lagkameraten min. Du går ikke rundt og truet folk i tunnelen. Du forsvarer dine egne, særlig på bortebane. Men kamper vinnes ikke i tunnelen. Vi måtte fortsatt gå ut der og vinne. Jeg tror vi vant 4-2...

2. Battle of the Buffet i 2004
Arsenal hadde spilt 49 ligakamper på rad uten å tape, og Manchester United ville for alt i verden unngå at kamp nummer 50 kom på Old Trafford. Vertene var innstilt på krig fra første kamp, kjempet om hver ball som om det gjaldt livet og vant 2-0.

Men ikke uten kontrovers: Wayne Rooney filmet seg til straffe i duell med Sol Campbell på stillingen 0-0, og Ruud van Nistelrooy kvittet seg med gamle demoner (se eget punkt under) da han trillet inn ledermålet fra ellevemeteren. Like før slutt punkterte Rooney kampen.

Tapet var tungt å svelge for Arsenal-gutta. En ikke navngitt spiller, i etterkant pekt ut til å være Cesc Fabregas, gikk aller lengst da han kastet et stykke rykende varm pizza på sir Alex Ferguson. United-manageren måtte skifte fra blazer til treningsjakke før han kunne gi intervjuer.

RASTE MOT SOLSKJÆR: Arsenal-spillerne og Arsene Wenger sto nærmest i kø for å skjelle ut Solskjær etter at Sol Campbell ble utvist i duell med nordmannen i 2003. Foto:  AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
RASTE MOT SOLSKJÆR: Arsenal-spillerne og Arsene Wenger sto nærmest i kø for å skjelle ut Solskjær etter at Sol Campbell ble utvist i duell med nordmannen i 2003. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Vis mer

I sin selvbiografi «My Defence» omtalte daværende Arsenal-back Ashley Cole opptrinnet slik:

- Pizzastykket om flyvende over hodet mitt og traff Fergie rett i fleisen. Folk sto og måpet mens pizzaen rant av det berømte, rødmussete ansiktet og rant ned over den svarte dressen.

Arsenals Jose Antonio Reyes klaget på behandlingen gutta fra London fikk gjennom 90 minutter på Old Trafford.

- Gjennom hele karrieren har jeg aldri blitt sparket så mye som jeg ble i Manchester. Det er den tøffeste kampen jeg har spilt.

3. Nistelrooys straffemiss i 2003
10 minutter før slutt ble Patrick Vieira utvist, men Arsenal så ut til å ro i land 0-0. Ett minutt på overtid gikk imidlertid Diego Forlan i bakken i duell med Martin Keown, og United fikk straffe.

Protestene var såpass voldsomme at det tok nesten to minutter før Nistelrooy fikk skyte, og da han endelig gjorde det, klinket han ballen på undersiden av tverliggeren og ut. Arsenal-spillerne feiret som om de hadde vunnet ligaen, og overfalt nærmest United-spissen etter tur.

Aller ivrigst var Keown, som hoppet i været og traff nederlenderen i hodet med en utstrakt arm på vei ned. Ray Parlour og Lauren sørget også for å gni det inn.

At Keown hadde en forhistorie med Nistelrooy - han hadde blant annet betalt 10 000 pund i bot for en stempling - la selvsagt ingen demper på skadefryden.

- Vi hadde kontrollert kampen fram til Vieira ble utvist, og deretter var det som slaget ved Alamo. Vi følte at van Nistelrooy medvirket sterkt til utvisningen, og at de hadde jukset. Den følelsen ble ikke mindre av at vi mente det ikke var noe straffespark. Oppførselen min var ikke akseptabel, men det som har skjedd har skjedd. Jeg ringte kona mi etter kampen. Vanligvis er hun veldig støttende, men denne gangen sa hun «nå har du virkelig gjort det helt store». Det var den første gangen hun sa noe slikt, sa Arsenal-stopperen mange år seinere.

Da Nistelrooy året etter scoret på straffe mot Arsenal ble han liggende på knærne foran Stretford End lenge og skrike inn i kameraet, lenge etter at lagkompisene var borte.

4. Solskjær og Sol Campbell i 2003
Med fem runder igjen å spille var Arsenal og United helt likt på toppen av tabellen, med 70 poeng hver. Mye kunne avgjøres i seriefinalen på Highbury, som også ble den thrilleren folk håpet den skulle bli.

Ruud van Nistelrooy sørget for pauseledelse til gjestene, men Thierry Henry snudde kampen med to mål i det 51. og 62. minutt. Like etter utliknet Ryan Giggs.

Selv om det ikke ble flere mål kan avslutningen på kampen ha avgjort ligamesterskapet i Uniteds favør. Sju minutter før slutt satte forsvarssjef Sol Campbell ut en albue som traff Ole Gunnar Solskjær rett i fleisen. Etter en lang diskusjon med linjemannen dro dommer Mark Halsey opp det røde kortet til Campbell. Arsenal-stopperen måtte stå over sesongens fire siste kamper.

Arsene Wenger & co var rasende, og mente Solskjær burde rykke ut i forsvar for Campbell.

- Hvis han (Solskjær) ikke sier noe, viser det bare hva slags person han er. Men han er en Manchester United-spiller, så jeg forventer ikke at han skal foreta seg noe, sa Patrick Vieira.

- Jeg er ikke sikker på at han traff Solskjær i ansiktet. Den ene kameravinkelen kan tyde på at han traff ham i skulderen, mente Arsene Wenger.

Uttalelsene fikk sir Alex Ferguson til å se rødt.

- Ole er en av de mest profesjonelle spillerne som finnes. Han er respektert av alle, men likevel er det ikke en eneste på Highbury som har spurt «hvordan går det med spilleren din?» Han kunne brukket nesa eller kjeven, han kunne fått et blått øye, men likevel gjør de ikke annet enn å forsvare Sol Campbell. Jeg synes det er helt utrolig, tordnet United-manageren.

5. The Battle of Old Trafford
Med unntak av keeper David Seaman var samtlige 21 spillere på banen involvert i et masseslagsmål på Old Trafford i 1990, som endte med at United ble trukket ett poeng og Arsenal to. 

BATTLE OF THE BUFFET: Arsenal var ubeseiret i 49 ligakamper på rad før besøket til Old Trafford, der de tapte 0-2. Wayne Rooney falt teatralsk innenfor 16-meteren og fikset straffesparket som ga United 1-0. Etter kampen kastet Cesc Fabregas pizza i ansiktet på sir Alex Ferguson. Foto:  (AP Photo/Jon Super)
BATTLE OF THE BUFFET: Arsenal var ubeseiret i 49 ligakamper på rad før besøket til Old Trafford, der de tapte 0-2. Wayne Rooney falt teatralsk innenfor 16-meteren og fikset straffesparket som ga United 1-0. Etter kampen kastet Cesc Fabregas pizza i ansiktet på sir Alex Ferguson. Foto: (AP Photo/Jon Super) Vis mer

Opptakten til slagsmålet var sammensatt og kompleks. Men også her handlet det mye om et misbrukt straffespark og skadefryd.

I FA-cupen to år i forveien hadde nemlig Brian McClair bommet grovt fra ellevemeteren på Highbury. Nigel Winterburn løp etter skotten for å plage ham, og selv om United-spissen holdt seg i skinnet da, var han ikke vond å be da Winterburn lå nede og vred seg på Old Trafford to år seinere.

McClair benyttet anlendingen til å sparke løs mot ryggen til Arsenal-backen. Oppførselen påkalte naturligvis oppmerksomheten til de andre spillerne på banen, og i løpet av sekunder haglet slagene fra begge hold. Den eneste som greide å holde hodet kaldt var altså David Seaman, som observerte kaoset på avstand fra sin egen målgård.

Anders Limpar ble for øvrig matchvinner for Arsenal - men akkurat det var det ikke mange som diskuterte etterpå.

- Evra er respektløs
Kenneth Fredheim er Arsenal-supporter og kommenterte Premier League for Canal + i en årrekke.

Han har lenge savnet spillertyper som Roy Keane og Patrick Vieira i oppgjørene mellom Manchester United og Arsenal, men gleder seg over at temperaturen har vært høy allerede i forkant av kveldens match.

- Det minner litt om de gamle, gode mind games. Det kan absolutt smelle der i kveld. Jeg forstår reaksjonen til Wenger på uttalelsene fra Evra, det han sa var ganske uhørt og ikke noe man sier om felles profesjonelle. Det er respektløst. Jeg tror nok ikke folk har glemt det når de går på banen i kveld. Det kan bli noen interessante dueller mellom Nasri og Evra, sier han til Dagbladet.

- Hvem tror du mest på i kveld?

- Jeg er veldig usikker. Arsenal har ikke vært gode nok i de interne oppgjørene mot United og Chelsea de siste sesongene. Jeg synes også Arsenal har vist store defensive svakheter så langt i sesongen, og derfor tror jeg ikke på dem som ligavinner. Nå kan de faktisk ikke skylda på keeperen heller, for Fabianski har gjort det bra. De har en venstreback (Clichy) som er konsekvent feilplassert, og tror han kan rette opp alt med fart. I tillegg står de ekstremt høyt med forsvaret og er veldig sårbare i bakrom.

- Alle disse tingene vet Ferguson mye bedre enn meg. Det skal bli interessant å se hvordan Arsenal hanskes med farten United har på topp når de kommer med mange spillere. Men Arsenal kan slå hvem som helst i England på en god dag, så de kan absolutt vinne. Jeg synes det lukter litt uavgjort, men om jeg skulle tippet en vinner, tror jeg aller mest på United. Selv om det smerter å si det, sier Fredheim.

SKADEFRYD: Martin Keown fikk kjeft av kona etter den voldsomme reaksjonen da Ruud van Nistelrooy misbrukte et straffespark på overtid. Foto: AFP Photo by Paul Barker
SKADEFRYD: Martin Keown fikk kjeft av kona etter den voldsomme reaksjonen da Ruud van Nistelrooy misbrukte et straffespark på overtid. Foto: AFP Photo by Paul Barker Vis mer