Vi sitter på en bombe

FREDRIKSTAD (Dagbladet): - Folk i Fredrikstad er sultefora på toppfotball. Jeg tror vi sitter på en bombe. Rykker vi opp, eksploderer det i byen, sier Knut Torbjørn Eggen, treneren for 2. divisjonsklubben.

I helga sendte rødbuksene fra plankebyen Romerike hjem med fire baklengsmål i bagasjen foran 2500 elleville tilhengere. Fredrikstad leder serien, det er fotballfeber i østfoldbyen - og nå tror publikum at den gamle storheten virkelig er på vei opp i 1. divisjon. Selv om det er blitt sagt, skrevet, trodd og ment tidligere sesonger også.

Onde tunger skal ha det til at klubben alltid leder til sankthans, men når uteserveringen starter langs brygga i Fredrikstad, er spillerne mer der enn på trening. Derfor har ikke klubben klart å karre seg opp fra anonymiteten i 2. divisjon, heter det. Men denne sesongen ser ikke laget ut til å gå på unødvendige miner mot dårligere motstandere. Det mer enn lukter opprykk av den gamle storheten.

Enormt potensial

- Et opprykk ville vært en positiv bombe, sier fotballpresident Per Ravn Omdal, som Dagbladet treffer på stadion under kampen mot Romerike.

- Klubbens potensial er enormt, i tillegg er det en kolossal interesse i byen. Jeg tror dessuten Fredrikstad ville vært en populær motstander for de fleste i Fotball-Norge. De som er interessert i fotball, glemmer ikke Fredrikstad, sier Omdal.

16. mai kom over 5300 mennesker for å se Fredrikstad slå Eidsvold Turn i norsk andredivisjon.

2415 så kampen mot Romerike midt på sommeren.

Samtidig så 2071 publikummere serieleder Lyn i Tippeligaen på Ullevål.

Snittet på Fredrikstad stadion i år har vært 3600. Før sesongen kalkulerte klubben med 800 tilskuere i gjennomsnitt.

- Alle følger med og bryr seg om klubben, mener keeper Rino Hansen. Tidligere Wimbledon-proff og landslagsspiller Tore Pedersen kunne ikke ha funnet et bedre sted å avslutte karrieren.

- Fotballinteressen er stor. Nå er vi på offensiven, sier Pedersen. Toppscorer Markus Ringberg, nykommer fra svenske Mjällby, trodde ikke sine egne øyne den første hjemmekampen.

- Jeg visste dette var en gammel storklubb, men så mye folk på tribunen i an-dredivisjon er fantastisk. Et underbart hjemmepublikum, sier han.

I øyeblikket leder Fredrikstad serien med bare ett tap. Kvik Halden ser ut til å være eneste reelle konkurrenten om opprykk.

- Vi har på ingen måte rykket opp, advarer Knut Torbjørn Eggen. Da han tok over som trener i fjor høst, ble det sving over sakene i klubben. Eggen fikk med seg Tore Pedersen (46 landskamper), Rino Hansen i mål (eks-Moss), Markus Ringberg (18 mål hittil) fra Mjällby, Roger Risholt fra Start og Per Egil Ahlsen (54 landskamper) som assistent.

Nye spillere

- Det meste har gått forbausende bra. Vi har vært dyktige til å hente spillere og trener med nesten samme frekvens som Tippeliga-lag. Vi har også tatt noen grep administrativt, blant annet med å klarere kommandolinjer i klubben. Dette viser at vi er villige til å ta steget opp, sier Knut Torbjørn Eggen til Dagbladet. Han tror byen eksploderer dersom de greier å rykke opp.

- Om det blir førstedivisjon, tror jeg vi får 5500 på tribunen hver hjemmekamp, spår han. Og da må klubben bygge ny stadion. Den gamle murbastionen er falleferdig.

- Vi tilfredsstiller ingen av kravene til Fotballforbundet, bekrefter daglig leder Robert Nilsson. En ny stadion er under planlegging, på den samme tomta. Byggestart blir neste høst. Tribunene skal romme 10500 tilskuere i tillegg til næringsbygg og leiligheter.

BOMBEMAKEREN: Knut Torbjørn Eggen har brakt fotballinteressen i Fredrikstad til kokepunktet. - Det meste har gått forbausende bra. Vi har vært dyktige til å hente spillere, og trener med nesten samme frekvens som Tippeliga-lag, sier Eggen.