«Vi ska Flaa de ud på Matta ...»

Spillerne i Tippeligaen har liten tro på Starts og Aalesunds sjanser i år. Starts stortalent Kristofer Hæstad (21) tror motstanderne kommer til å få seg en overraskelse.

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Resultatene viser at nesten 27 prosent tror nyopprykkede Aalesund må ta turen ned. Nummer to på nedrykkslista er Start med 19 prosent.

-  Det er godt at alle spillerne ikke har fått med seg hvor gode vi er. Det ville være en utrolig skuffelse om vi rykker ned, sier Hæstad til Dagbladet.

Dagbladets spørreundersøkelse er gjennomført i løpet februar og mars. Spillerne fra de 14 klubbene er bedt om å si sin mening om hvem de tror vinner Tippeligaen og hvem de tror rykker ned - 196 har svart.

Sterke Start

Start har imponert i treningskampene i vinter. Og «Doffen» er sikker på at fjorårets suverene 1. divisjonsvinner skal bite godt fra seg.

-  Vi er gode fysisk. Samtidig som vi har en del tekniske spillere. Jeg tror aldri Start har hatt et så godt trent lag. Treningskulturen har endret seg radikalt her nede, forklarer midtbanespilleren.

21-åringen gir trener Tom Nordlie mye av æren.

-  Den beste treneren jeg har hatt. Han har en veldig klar spillestil. Er flink med alt som har med trening å gjøre, og han er en god motivator, mener Hæstad.

«Vi ska Flaa de ud på Matta ...»

-  Og en morsom type ...

-  Ja, men han har sine humørsvingninger. Han kan oppleves som morsom utenfra, men det er ikke alltid like gøy å få huden full. Da er det viktig å tenke på at han kjefter på fotballspillere - og ikke på personer, påpeker Hæstad.

Myggen-stempel

I Argentina tar det ikke lang tid før en ny fotballstjerne får merkelappen «Nye Maradona». På Sørlandet har de sin lokale variant. Og også Kristofer Hæstad fått med seg sammenlikningen med legenden Erik Mykland.

-  Ja, jeg har sett at det har blitt skrevet tidligere. Bare det å bli sammenliknet med ham, er stort, mener Hæstad.

Men han har en lang vei å gå før han når opp til «den lille mannen fra Risør».

-  Jeg har tatt noen steg videre, og føler meg mer moden som spiller enn sist vi var i Tippeligaen. Jeg håper å bli mer stabil i år, forteller unggutten, som er fast på U-21-landslaget.

Kristofer Hæstads kontrakt med Start går ut i 2006. Han er blitt tilbudt en ny fireårskontrakt, men har ennå ikke bestemt seg for om han skriver under.

-  Hvis ikke klubben har ambisjoner om noe mer enn å være i Tippeligaen, vil ikke jeg være med videre. Men hvis klubben ønsker å bli et topplag, blir jeg. Det er avhengig av om Tom Nordlie fortsetter, sier Hæstad, som skal ta en avgjørelse om «ikke altfor lenge».

-  Er Start den eneste norske klubben for deg?

-  Så lenge Start er i Tippeligaen, er det et veldig godt alternativ. Tidligere har jeg sagt at hvis jeg bytter klubb, så vil jeg til utlandet. Nå heller jeg mer til å si at vi får se hva som skjer, innrømmer Hæstad.

I kveld møter Start tøffe Lillestrøm i seriepremieren. 6000 billetter er solgt, og forventningene i byen er høye før comebacket. Men å kalle det fotballfeber er nok feil diagnose.

-  Publikum stiller opp når det er resultater. I fjor var vi for overlegne. Det er et kresent publikum vi har, medgir Hæstad.

For sørlendingene glemmer ikke Matta, seriegullene på 80-tallet, de legendariske kampene mot RBK og Viking i 1991 og Myggen så lett som dagens Start-spillere gjerne skulle ønsket.

-  Vi spillere er i alle fall kraftig lei av dem som bare snakker om gamle dager.

-  Vi vet at vi kan vise oss fram i norsk fotball, sier Kristofer Hæstad.

MENS VI VENTER PÅ MAKRELLEN ...: Start-spiller Kristofer Hæstad tror Tippeliga-spillerne tar feil når de spår nedrykk for sørlandsklubben. Her ved Fantholmen - ikke langt fra Kristiansand stadion.