Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal bli enda tøffere

Med en fem poengs buffer i Premier League , favorittstempelet til Mesterliga-trofeet og bare to dager igjen til det store FA-cup-dramaet på Stamford Bridge skyter Alex Ferguson følgende United-rakett inn i det nye fotball-året: - Vi er for bløte - vi er nødt til å bli tøffere. 1998 skal bli vårt år!!!!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For alle som ikke har mer rødt i seg enn blod er Old Trafford-bossens nyttårsforsett synonymt med fyrverkeri i håret. Med andre ord - bånn. Og det blir ikke bedre når 90-åras manager - han som har vunnet fire av de fem siste ligamesterskapene, og ut over det krydret 90-tilværelsen med tre FA-cup titler og en ligacup - setter seg ned og forklarer hvordan det skal skje.

Det blir bare verre.

Fotball-United-far Ferguson sier:

- Når alt kommer til alt er ikke dagens lag i nærheten av den tøffheten vi hadde da vi vant The Double sesongen 1993-94. På det laget var det ingen som surret. De var tøffe - og ingen likte å spille mot den gjengen der. Vi hadde Mark Hughes, Bryan Robson, Paul Ince, Steve Bruce, Roy Keane og Paul Parker.

Og:

- Sper du på med den enorme løpskapasiteten til Andrei Kanchelskis får du et helvetes lag - en kraftmaskin.

Angrer ikke

Fergusons nostalgiske paraleller handler ikke om sipping over en utgått angrefrist. Det er tross alt han som slapp muskelbuntene ut på nye beitemarker. For det var tankene om framtida - tanker sjøl de mest ihuga klubbsjelene ikke kunne fatte - som fikk far sjøl til å løse opp kanskje tidenes beste United-lag.

Fordi tida var inne.

Men:

Alex Ferguson hadde ikke vært klodens største ansvarshavende ballsuksess uten poengtert sjølransakelse. Og: Det er her nyttårforsettet/løftet kommer inn. For han ser at den nye generasjonen med Ryan Giggs, David Beckham, Paul Scholes, Nicky Butt, Phil og Gary Neville, Ole Gunnar Solskjær og you name them, mangler en vesentlig ting:

Muskler godt over middels.

Tror på Mesterligaen

Men igjen, og nå snakker han om det som ligger der - potensialet:

- Når det kommer til utviklingsmuligheter går det ikke an å sammenlikne dagens lag med noen av dem jeg har hatt de 10 siste årene, være seg 93/94-laget eller andre. 93/94-laget spilte 25 kamper på rad uten tap, det er United-rekord, men dagens utgave kan gå enda lenger. For når man snakker om evner og tekniske kvaliteter kommer ingen i nærheten av de spillerne som er her nå.

Og:

- Det er derfor det er så artig å jobbe.

Og enda United-artigere blir det - og da selvfølgelig ditto alle-de-andre-mer-håpløst - når Alex Ferguson for første gang i sin regjeringstid på Old Trafford virkelig tør å snakke om det eneste som mangler. Det handler sjølsagt om pokalen ingen har sett siden 1968, den største i Europa, den som tilfaller årets beste klubblag i verdensdelen. For på vei inn til fotballarenaen 1998 tror virkelig gubben akkurat som bookmakerne.

At Uniteds hattenummer endelig passer Europa-kronen.

Annerledes Cantona

Teddy Sheringham er en av de største grunnene til at Alex Ferguson tror 1998 vil bli hans år. Han ble hentet fra Tottenham for å erstatte Eric Cantona, og ifølge Ferguson har han fylt hølet. Fordi:

- Eric hadde et enormt blikk for spillet, sier Ferguson. - Teddy har denne helt spesielle væremåten og evnen til vokse med anledningene. Og det er mange spillere som aldri får orden på akkurat den biten. Sjøl om de vet at livets største mulighet ligger foran dem så klarer de aldri å gjøre noe med det.

Tryggheten Sheringham sprer fra hølet etter Cantona gjør at Ferguson har fått et enda tryggere ansiktsuttrykk.

- Jeg har bare en følelse når det gjelder denne sesongen. Den er spesiell og helt annerledes enn hva jeg har følt tidligere. For spillerne omgir seg med en autoritet som oser av sjøltillit. Enkelte ganger blir jeg overbevist om at vi er nødt til å vinne bare ved å se på dem.

Vil kjøpe to nye

Og bedre skal det bli hvis nyttårsønskene matcher forsettene. Det vil si at United-sjefen får kjøpe det han sikler på. For manager-indikasjonene er klare på at to nye mann skal til Old Trafford. En midtstopper - Tottenhams Sol Campbell står øverst på lista - og en midtbanemann.

- Uansett hvem som blir satt på benken er det aldri noe klaging å høre, sier Ferguson.

- Mine gutter vet at United handler om spillerstallen - ikke 11 mann. Og sånn er det nødt til å være. Uten konkurranse på alle plasser ville vi ikke vært der vi er i dag.

Søndag er Manchester United hjemme hos Chelsea i London. Det handler om FA-cup, prestisje og forholdet mellom sjekkheftefotball og eksemplarisk ungdomssatsing. Og trøkket på de røde blir ikke akkurat mindre etter den nyttårssalven Alex Ferguson har avfyrt.

Fire dager inn i 1998 ønsker alle - minus den menigheta du veit - at i hvert fall en av rakettene lander i håret på Ferguson.

MER MUSKLER:</B> United-boss Alex Ferguson innrømmer at laget hans er for veikt, det mangler tøffhet og muskler. Det skal han rette på i 98.
Alex Ferguson

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!