ANGREP: Hackergruppa Anonymous og en av deres medlemmer i Brasil varsler angrep mot sponsorer under sommerens fotball-VM i Brasil. Her fra en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2011. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
ANGREP: Hackergruppa Anonymous og en av deres medlemmer i Brasil varsler angrep mot sponsorer under sommerens fotball-VM i Brasil. Her fra en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2011. Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

- Vi skal gå til angrep på Adidas, Coca-Cola, Budweiser og Emirates

Anonymous truer VM-sponsorer.

(Dagbladet): Hackergruppa Anonymous har planglagt en rekke dataangrep i forbindelse med sommerens fotball-VM i Brasil, skriver Reuters.

Gruppa vil forsøke å ramme de store sponsorene av arrangementer, og navngir både sportsprodusentet Adidas, Coca-Cola, Budweiser og flyselskapet Emirates som potensielle mål.

Protest mot forbruk Gruppa vil protestere mot den overdådige pengebruken på fotball-VM i landet som ellers sliter med å tilby befolkningen basistjenester.

Dagbladet har flere ganger skrevet om infrastruktur som svikter og prosjekter som forblir uferdige som følge av VM-utgifter i Brasil.

Anonymous angrep allerede denne uka innenriksdepartementet i Brasil. Gruppa publiserte en rekke sensitive offentlige dokumenter etter angrepet.

- Vi har allerede gjennomført en rekke tester for å se hvilke sider som er mest sårbare. Vi har en plan for å anripe, og denne gangen angriper vi sponsorene av VM, sier Anonymous-medlemmet, som går under navnet Che Commodere til nyhetsbyrået.

Han navngir deretter de fire store internasjonale selskapene som mål for et mulig hackerangrep.

Adidas er blant annet leverandør av VM-ballen, mens de andre merkevarene spytter inn store penger i verdensmesterkspaet i fotball.

Ifølge Reuters har ikke sponsorene gitt noen respons på angrepstruslene.

Flere vanskeligheter Det er ikke bare hackergruppa som er en hodepine for arrangørlandet Brasil.

Anarkistbevegelsen «Black Bloc» er blant de andre grupperingene som har kommet med trusler om angrep under VM.

- Vi er sinte, og innstilte på å lage et helvete. Og vi er ikke redde, sier en talsmann som bare kaller seg for AM til NBC News, i frykt for å bli arrestert.

Også «Black Bloc» krever at nasjonen må bruke de store pengene på fattigdomsbekjempelse og bedring av offentlige tjenester i stedet for på en fotballfest som få brasilianere uansett har råd til å være med på.

Ronaldo skammer seg Den tidligere stjernespissen til Brasil, Ronaldo, har også uttrykt sin misnøye med arrangementet i offentligheten.

- I 2007, da det ble bestemt at VM skulle gå i Brasil, skrev president Lula under alt og var enig om alt. Så kommer de hit og møter et stort byråkrati, en total forvirring og latskap, sier Ronaldo til nyhetsbyrået Reuters.

- Det er en skam. Jeg er flau. Dette er landet mitt og jeg elsker det, og vi burde ikke gi verden en slikt bilde av oss selv. Men vi skal ikke glemme at Brasil ikke var perfekt før VM. Det var det samme før, kanskje verre, legger han til.