SKAL VINNE: Men Danmarks landslagstrener Morten Olsen mener også uavgjort kan være til å leve med for Danmark mot Norge i København på tirsdag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen, Dagbladet.
SKAL VINNE: Men Danmarks landslagstrener Morten Olsen mener også uavgjort kan være til å leve med for Danmark mot Norge i København på tirsdag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen, Dagbladet.Vis mer

- Vi skal og må vinne hjemme i Parken

Men Morten Olsen synes ikke presset er større på Danmark.

HELSINGØR (Dagbladet.no): Landslagssjef Morten Olsen har roet noe ned retorikken om hvordan Norge framstår. Nå er han mer en milde-Olsen som faktisk skryter, men han vil ikke være med på at presset er størst på danskene før oppgjøret i Parken tirsdag.

- Norge vant meget fortjent mot Island. De hadde god kontroll selv om de var i den sitausjonen de ikke liker å være i ved å ha ballen mye. Men, Norge var klart det beste laget, det er det ingen som helst tvil om. Norge vant fortjent. Nei, jeg føler ikke at vi har et større press på oss nå enn det det har vært tidligere. Det blir uansett en jevn kamp mellom to lag som kjenner hverandre godt.

- Samtidig, Norge har gjort jobben sin mot Island og får et løft av det, men vi har også hatt ro til å være sammen og trene godt. Så får vi se hva utfallet blir. Vi skal og må vinne hjemme i Parken, men også et uavgjort gjør at vi kan gå til EM, sier Morten Olsen inne i lobbyen på Marienlyst Casino og hotell, der danskene som vanlig oppholder seg før en hjemmekamp i Parken.

Mini-Pentagon Og i motsetning til hvordan det norske landslaget lager et «mini-Pentagon» - med lobbygeneral Jon Mørland i spissen - er det helt avslappet hos de danske drenger.

Olsen ankommer uten en dresskledd skygge. Dette for å fortelle at han blir fem minutter forsinket. 

Etter hvert dukker det en presseansvarlig opp. Han sier at alle spillerne vil mingle rundt i hotellets lobby i morgen tidlig fra klokken 09.15 før det er helt åpen trening for absolutt alle fra klokken 10.00.

Korrekt straffe Morten Olsen var selv ikke på Ullevaal fredag kveld for å se Norge. Han så oppgjøret på fjernsyn.

- Island hadde vel kun et par sjanser i starten av kampen og deretter en heading av Eidur, mens Norge hadde et skudd i stolpen av Tettey. Norge hadde vel et par andre muligheter også, selv om de kanskje ikke kom fram til de helt store sjansene. I tillegg hadde Norge en plan B klar klar ved å sette inn Carew. Han sørget for at Norge fikk et korrekt straffespark ettersom Islands målmann gjorde en feil. Og det er jo ofte feil som avgjør fotballkamper.

Samme type kamp Olsen sier at Island alltid er vanskelig å møte, de gir maksimalt. Noe danskene også fikk føle da de møtte dem i Parken.

- Norge scoret mot Island i det 88. minutt og sånn er det ofte mot Island. Da vi vant i Parken skulle vi selvsagt ha avgjort det langt tidligere, men Island er et lag som aldri gir seg og som er vanskelige å spille mot. Vi fikk vårt mål på overtid, og vant 1-0 hjemme.

- Kampen i går, og den vi hadde mot Island her i Parken, var på mange måter ganske like. Heldigsvis vant de beste lagene, og det er ikke bestanding det skjer i fotball selv om vi ønsker at det skulle være slik.

Og Carew da NRK spør om hva Olsen mener om John Carews innsats og om han ville ha benyttet Carew sammen med Moa fra start av mot danskene?

- Jeg syns Island hadde en viss kontroll før han kom inn, men det er jo begrenset hva du kan vise på ti minutter, samtidig da han kom inn så endret det jo måten det ble spilt fotball på. Sånn er det med alle lag som har slik typer spiller, da forandres taktikken. Men vi skal også huske at den islandske målmannen var delaktig. Han hadde stått en god kamp, men gjorde en bommert da Carew stormet igjennom.

- Carew og Moa sammen? Ja, det er man da velkommen til å gjøre, men det er det ikke jeg som avgjør, sier Olsen med et godt smil rundt munnen. Og fortsetter:

- Vi har jo møtt Carew mange ganger før. Vi husker ham da han scoret med hodet mot slutten da vår målmann var kommet litt for langt ut. Da måtte vi nøye oss med ett poeng i Oslo og ikke seier, sier Olsen som mener å vite det meste om hva Norge kan finne på og vice versa:

- Det er ikke det er så mange hemmeligheter Norge har som vi ikke vet om, og det er heller ikke så mange hemmligheter vi har som Norge ikke vet om. Vi kjenner hverandre ganske så godt. Det er løsningene som spillerne skal ut for å utføre som til slutt avgjør kampenes utfall. Det er de detaljene som ofte avgjør en fotballkamp.

Ikke presset - Er presset på dere dansker nå, ville NRK vite.

- Ikke større enn tidligere, syns jeg. Jeg var ganske god i regning da jeg gikk på skolen, og slik det ser ut nå, så kan vi også klare oss godt med uavgjort i Parken. Men, vi kan ikke tape kampen. Men vi vil ha seier, vi spiller tross alt på hjemmebane i Parken. Det er forståelig at det er en annen utregning i Norge fordi de har fått de tre poengene de skulle ha mot Island hjemme, men det er stadig vekk tre kamper igjen for oss, sier Morten Olsen med den danske landslagsdrakta stappet godt ned i treningsbuksa. Som vanlig.

Mediafri De danske spillerne hadde både trening og mediafri i dag. Danskenes målvakt Thomas Sørensen er sammen med Martin Jørgensen (han er kalt inn i siste liten etter at han egentlig har takket nei til videre landslagsspill) de to eneste i dagens danske tropp som spilte fra start siste danskene vant en kvalifiseringskamp mot Norge.

Det skjedde for åtte år siden i Parken den 7. juni 2003. Også det var mot et EM. Danskene vant 1-0 etter mål fra Jesper Grønkjær etter fem minutter foran 41 824 tilskuere.

I nevnte oppgør kom Dennis Rommedahl inn som innbytter. Sørensen sier til Politiken at oppgjøret mot Norge er særs viktig på mange områder:

- Vi har et nytt landslag som med seier over Norge kan vi ta et stort skritt mot EM-sluttspillet neste år og samtidig vil det det kunne gi vårt landslag et bedre omdømme og øke vår popularitet. Vi skal utnytte denne kampens viktighet til å få enda bedre støtte fra det danske publikum, og hvis mulig gi fotballfolket tilbake troen på at vi virkelig har noe nytt og sterkt på gang.

Superkonsentrerte På spørsmål fra Politiken om hva som er det viktigste som skal til for at Danmark skal vinne over Norge svarer Sørensen:

- Vi skal være bedre enn dem i begge endene av banen. Sånt sier man jo både titt og ofte, men det er faktisk det som er viktig for oss. I vennskapskampen mot Skottland ga vi dem to mål. Det må ikke skje nå.

- Og i tillegg brente vi noen store sjanser også. Det går ikke mot nordmennene som vil stå kompakt i forsvar og forsøke å få til sitt kontringsspill. I tillegg er de vasse på sine døballer.

Sørensen mener det kan bli vanskelig og farlig for danskene hvis de gir Norge muligheter for kontringer.

- Det kan bli meget farlig hvis vi mister ballen i oppspillsfasen. Da er de raske til å rase avsted for å komme til avslutninger. Og, når de får døballer skal vi virkelig være superkonsentrerte, da skal alle våre avtaler om hvordan vi skal takle disse to tingene overholdes. På døballene da vi spilte mot dem i Oslo var vi veldig gode. Blant annet var Nicolas Bendtner dyktig til å hjelpe til i forsvaret når han skulle det.

Tenker tap Sørensens vil helst ikke tenke på hva som vil skje med det danske landslagets forhold til publikum og pressen hvis det skulle ende med poengtap i Parken. Men, han har gjort det:

- Jeg har faktisk tenkt litt på hvilke konsekvenser det kan få. Jeg mener jo ikke som mange andre at man før en slik viktig kamp ikke skal utelukke å tenke på hvilke konsekvenser det vil kunne få hvis vi taper poeng.  Jeg mener når man overveier mulighetene og følgene for et nederlag så kan det være med å skjerpe motivasjoen og konsentrasjonen, sier Thomas Sørensen.

Mannen som kanskje må plukke ut et par baller signert Moa og Carew fra nettmaskene førstkommende tirsdag.

- VANT FORTJENT: - Norge hadde god kontroll selv om de var i den sitausjonen de ikke liker å være i ved å ha ballen mye, sier Morten Olsen om gårsdagens 1-0-kamp på Ullevaal. Foto: Kristian Ridder-Nielsen, Dagbladet.
- VANT FORTJENT: - Norge hadde god kontroll selv om de var i den sitausjonen de ikke liker å være i ved å ha ballen mye, sier Morten Olsen om gårsdagens 1-0-kamp på Ullevaal. Foto: Kristian Ridder-Nielsen, Dagbladet. Vis mer