«Vi skal satse så hardt at det blir galskap»

Vålerenga ligger tre poeng under opprykksstreken, hvilket er synonymt med fjorårets tilværelse under nedrykksstreken, og derfor skulle det vært bråk og VIF-overskrifter i media. Men sjøl Øystein Stray Spetalen holder kjeft nå. Hvorfor?

Vi har klare linjer for hvem som skal uttale seg om hva, sier VIF-investoren over en frokost med brødskiver, egg, lettmelk, te og mobilsamtaler ispedd aksjekurser fra fjern og nær. - Med den organisasjonen vi har nå, er vi samkjørte. Før hadde vi administrative problemer - man så ting som var så dårlige at det ikke kunne gjøres dårligere det var ufattelig feil, og da ble jeg provosert.

- Jeg følte rett og slett at jeg måtte si ifra.

Spetalens verbale utbrudd førte til at folk følte seg tråkket på, nedverdiget og herjet med av en «kjekkas» med alt- for mye penger. For idrettsforeningen var han bare en parasittliknende investor som ikke skulle komme her og komme her - vel å merke når han ikke kom med penger, da - og snakker høyt om det sportslige.

- Går jeg tilbake og ser på hva jeg har sagt utad, så har jeg veldig sjelden vært den som har dratt sverdet uten at andre har dratt det først, sier han. - Når du jobber i min bransje - finans - er det bare de som er paranoide som overlever. Konkurransen er stor, det er motstandere over alt, det er alltid en taper i en deal og derfor bør du kjenne konkurrentenes agenda.

- Grådighet, latskap og uvitenhet blir straffet med konkurs, sier Øystein Stray Spetalen.

Kapitalismens fortreffelighet - og svakheter - spruter ut av VIF-investoren. Det samme gjør synspunktene på Velferds-Norge, skattepolitikken og troen på, nedgangstider og krakk i boligmarkedet. Men Vålerenga har han tro på selv om laget ligger tre poeng bak Start og Hamkam.

Når de burde ledet serien med minst åtte.

- Vi burde hatt 45 poeng, sier Spetalen. - Likevel er det ikke uro. Og jeg er 80 prosent sikker på at vi rykker opp. Årsaken til det er at vi har ro i ledelsen.

- Snakk mer.

- Vi er samstemte og ett hundre prosent opptatt av fotballaget og orden i sysakene. Samtidig jobber vi mot optimale inntekter slik at vi kan få enda mer penger til anlegg, lønninger og kjøp av nye spillere. Og målet er å få en organisajon som fungerer slik det fungerer i Rosenborg. Der oppe har de en fantastisk arbeidsfordeling.

Og nå er Spetalen i gang:

- Se på han slikkepott med tunga - Nils Arne Eggen, he-he - han er helt sjef hva det sportslige angår. På det administrative planet er det Nils Skutle som bestemmer. Og så har du Rune Bratseth som i sin sportslige direktørfunksjon er en slags libero som rydder opp og slukker de småbrannene som eventuelt oppstår. Mens de utad alltid er samstemte.

- Og det er Vålerengas mål?

- Å skape en god fotballklubb er noe av det vanskeligste å få til i denne verden. Det Rosenborg har gjort er ekstremt imponerende. For se bare på noen av de største klubbene i verden, hvor alt er håpløst sjøl om de har flere ekstremt dyktige forretningsfolk i ledelsen. Men ja, sjølsagt jobber vi mot et sånt mål.

- Hvorfor ser du det som så vanskelig?

- Fordi du jobber med mennesker og deres psyke. Det er sterke følelser involvert - følelser som ofte tar overhånd. Og derfor er det lettere å få til ting i næringslivet - en fabrikk for eksempel - hvor folk jobber på samlebåndet uten å tenke og føle for mye.

- I fotball, derimot, blir man styrt av følelser og tanker.

En liten datamaskin, på størrelse med en personsøker, gir lyder i eninga. Det gjør mobilen også.

- Ja, svarer Øystein Stray Spetalen og lytter. - Nei, det blir det ikke noe greie på - det er sånn det har vært i flere dager. Noe annet? Nei? Da lar vi det ligge.

Det handler om penger.

Store penger.

- Se her, sier VIF-investoren og lener seg over i min frokost. - På denne lille dingsen her - teknologi er fantastisk - har jeg alle verdens aksjekurser 24 timer i døgnet. New York, London, Frankfurt, Paris, Japan, Singapore - alt er her.

I våken tilstand har han blikket på den hvert 30. sekund. Minst.

Vålerengas ve og vel - og framtid - sitter derimot inne i hodet. Her har han gitt opp håpet om å tjene penger.

- Da vi hadde emisjonen på 20 millioner kroner i 1997, ringte meklerhuset og lurte på om vi ikke skulle øke beløpet. Folk hadde tegnet seg for 150 millioner. Og det dummeste vi har gjort var å ikke ta de pengene. Det sto jo en vegg av folk der ute som var villige til å kjøpe Vålerenga-aksjer.

- Hva skjedde?

- På den tida var jeg fortsatt finansiell investor. Det vil si at jeg tenkte verdier. Og klarte vi å øke etterspørselen ville aksjekursen stige. Jeg hadde jo en plan om å selge.

Emisjonen gikk på 45 kroner. Uka etter tidsfristen slo Vålerenga Brann 3- 0. Og da kjøpte folk VIF-aksjer for 65 kroner. I dag blir de ikke omsatt.

- Da vi skjønte vi ikke kunne tjene penger bestemte vi oss for å skape noe. Og det har vi klart med Vallhall. Som bare er begynnelsen.

- Men først må dere ordne et lag slik at dere rykker opp?

- Det med nye spillere og sportslige ting må du ta med Kjetil (Rekdal). - Det er ikke mitt bord. Men når vi klarer det skal det være vilje blant eierne, ledelsen og klubben om at vi ønsker å være et topplag med en gang.

- Å ligge nede i gørra der er ingen happy med.

- Du sier at...?

- Vi skal satse så hardt at det blir galskap. De gærne har det jo godt - vi skal kjøre knallhardt på.

- Og det er dere investorer villige til å gjøre?

- Nå er det John Fredriksen som er størst, da, men den viljen er jeg overbevist om at vi har alle sammen, sier Øystein Stray Spetalen.

SER TIL RBK: - Det de har fått til der oppe er helt utrolig - og ekstremt vanskelig.
VIF-ÅNDEN I LAMPEN: - Planen min var å selge - nå tenker jeg bare på å skape noe i Vålerenga, sier Øystein Stray Spetalen.