Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal ta tilbake hegemoniet i norsk ishockey

Men først skal en æra med landslaget avsluttes.

NYE EVENTYR: Roy Johansen tar over Vålerenga fra og med neste sesong. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NYE EVENTYR: Roy Johansen tar over Vålerenga fra og med neste sesong. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I lørdagens epiosde av Mesternes Mester trakk Roy Johansen seg på grunn av en skade.

Onsdag i forrige uke ble det klart at han blir ny hovedtrener for Vålerenga Ishockey. Men først skal han avslutte en æra i norsk ishcokey. Etter å ha trent herrelandslaget i ishockey i 16 år, gir han seg etter ishcokey-VM i Russland i mai.

Hjemme i Oslo har Johansen egen hockeybane i hagen, som han og sønnen bruker. Naboene ser tilsynelatende ut til å akseptere det.

- Vi har ikke fått noen reaksjoner på det. Vi har jo nett bak målet vi skyter på, sier Johansen.

Tøff VM-gruppe
Som landslagstrener kan han skilte med en 6.plass i ishockey-VM i 2011 som beste resultat. Med Roy Johansen som trener har Norge stabilisert seg i A-pulja i ishockey de siste ti årene. Nå avslutter han landslagskarrieren med ishockey-VM i mai. Der er Norge i en tøff gruppe. Blant annet Russland, Sverige og Tsjekkia står på motsatt side i gruppespillet.

- Det er kanskje den tøffeste pulja vi har noen gang har vært i. Det er muligheter for å gå til kvartfinale, og det er målet, men vi kan også rykke ned til B-pulja. Ingen lag er svake.

- Jobben som landslagssjef har vært en livsstil i snart 16 år. Det blir selvfølgelig litt spesielt å gi seg, men alt har en slutt. Jeg har hatt veldig fine år. Ishockeyforbundet har vært en god arbeidsgiver, og jeg har fått frie tøyler. Jeg kommer til å se tilbake på tiden som landslagssjef med glede, forteller Oslo-gutten. 

- Hvordan står det til med norsk hockey om dagen?

- Jeg synes det står veldig bra til. Det er mange som spiller hockey, det er en voksende idrett. Vi ligger ganske langt etter landene vi konkurrerer med når det gjelder arenaer og ishaller. Nå får vi en ny arena på Jordal, også håper jeg det kommer flere treningshaller for yngre slik at idretten kan fortsette å vokse.

55-åringen spilte selv for Vålerenga i perioden 1976-1982. I tillegg trente han klubben med suksess fra 1997-2001, før han tok over landslaget. Nå ser Johansen frem til nye oppgaver.

- Jeg tok dette valget fordi Vålerenga er den klubben jeg vokste opp i, og jeg har røttene mine her. I tillegg er jeg glad i Oslo, det er fin by å leve i. Det er en attraktiv jobb for meg sånn som jeg ser det nå. Jeg føler det er et riktig valg.

- Beste vi kunne få Espen "Shampo" Knutsen har trent Vålerenga i ti år. Han går av som hovedtrener ved sesongslutt, og vil gå inn i rolle som sportssjef i klubben. Han skal hjelpe Johansen med å bygge Vålerenga som klubb videre. "Shampo" tror at Johansen kan tilføre Vålerenga mye.

- Vi er veldig fornøyde. Han kommer til å bidra på utvikling av spillere, og i tillegg blir det høyt nivå på treningene. Han er den beste mannen vi kunne fått. Selv ser jeg frem til å gjøre noe annet enn å være trener.

Den avtroppende landslagstreneren forteller at han har store planer for klubben.

- Et av målene mine er å bygge en organisasjon slik at klubben blir strømlinjeformet. Jeg ønsker at Vålerenga skal være et bra sted å være for yngre spillere, og at vi er en bra utviklingsarena for å kunne bli en god hockeyspiller. Innen tre år skal også A-laget være på toppen av norsk ishockey, sier Johansen til Dagbladet. 

Johansen håper at han også kan bidra til å utvikle spillere i breddedelen av klubben, i tillegg til hovedansvaret for A-laget. Han ønsker at Vålerengas bredde skal få fram enda flere spillere.

- Vålerenga bredde skal være for alle, vi skal ha flere spillere inn, og vi skal få opp flere spillere til A-laget.

Ingen Zuccarello Johansen legger ikke skjul på at Vålerengas nye stadion, som skal stå ferdig i 2018, var en del av vurderingen da han skulle ta avgjørelsen om trenerjobben. Han forteller at han ser store muligheter til å skape noe stort.

- Det trigger voldsomt for alle som er rundt Vålerenga. Det er en ekstra gulrot. Vi skal bygge stein på stein, og jobbe mot ny stadion. I tillegg skal vi ta tilbake hegemoniet i norsk ishockey. Vi ønsker å skape noe ekstraordinært i norsk idrett.

På spørsmål om han tror på at Mats Zuccarello Aasen avslutter karrieren i Vålerenga om noen år, svarer landslagssjefen følgende:

- Nei, det skjer nok ikke. Det har vi ikke økonomi til. Vi må utvikle egne, unge spillere.

Vålerenga-spiller Erik Follestad Johansen, tror Roy Johansen skiller seg litt fra "Shampo" som trener.

- Jeg har hatt begge som trenere, og jeg vet hva som venter. Jeg tror Roy har en litt annen tilnærming til hockey enn Espen. Det blir spennende, sier han til Dagbladet.

HOCKEY DØGNET RUNDT: Roy Johansen spiller hockey med sønnen i hagen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HOCKEY DØGNET RUNDT: Roy Johansen spiller hockey med sønnen i hagen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media