- Vi skal underholde!

Åge Hareide vil gjøre landslaget attraktivt og underholdende, og varsler at resultatene kan bli nødt til å vente.

- Vi skal sørge for å bli attraktive, underholdende og prestasjonsorienterte. Vi må jobbe med det. Jeg vet at resultatene vil komme, men vi må være søkende i forhold til publikum og gå den veien i stedet for å si at vi skal vinne første kamp. Vi vil gjerne det også, men veien skal gå gjennom underholdning, sa Hareide da han la fram sitt «program» som norsk landslagssjef i dag.

Hareide går med seg Stig Inge Bjørnebye som sin assistent. Sammen skal de ha ansvaret for Norges landslag de fire neste årene.

Noe brudd med spillestilen som har brakt Norge enestående suksess de siste 13 årene blir det ikke, men Hareide håper å utvikle stilen og våge mer. Han vil også ha større åpenhet rundt landslaget, og han vil ta en ny runde med spillere som har sagt nei til landslagsspill.

- Alle som spiller fotball bør ønske å spille for landslaget. John Carew vil jeg forsøke å få tilbake. Så er det spillere som Erik Hoftun og Ørjan Berg som har hatt mye kjør og har familie hjemme. Jeg respekterer det om de sier nei, men de kan godt få svare en gang til.

Folkelige

Det kraftigste bruddet med forgjengernes stil på landslaget varsler Hareide vil komme i forholdet til medier og omgivelsene for øvrig.

- Både Stig Inge og jeg vil jobbe steinhardt for å skape større åpenhet rundt landslaget. Vi er folkets lag, og vi skal være folkelige. Vi kan kommunisere mye gjennom dere i mediene, sa han.

- Men vi skal ta med oss alle de gode tingene landslaget har vært kjent for ute på banen. Jeg er en trener av den norske skolen, og stilen vår skal fortsatt være soneorientert forsvarsspill med stor gjennombruddshissighet.

Likevel vil Hareide flytte fokus framover på banen i forhold til det bildet av landslaget som har festet seg.

- Filosofien min som trener er å score mål. Det er fotballens grunnidé, og det lærte jeg på løkka da vi spilte mot ett mål. De største opplevelsene er knyttet til angrepsfotball og scoringer, og vi skal tørre mye for å få til det. Men det er også viktig å huske at det kreves et godt organisert lag og et godt forsvarsspill for å få det til. Og der har Norge vært i verdensklasse.

Mindre langt

Han signaliserte et par konkrete endringer i måten Norge vil framstå ute på banen.

- Vi kommer til å vurdere graden av gjennombruddshissighet når motstanderen er i balanse og ubalanse, sa Hareide, og det betyr i klartekst at langpasningene blir langt færre.

- Vi kommer også til å gjøre laget komplementært. Vi vil dyrke roller for spillerne. Har vi to stjerner i samme rolle, må kanskje en av dem sitte på benken, sa Hareide, og også derved signaliserer han et avvik fra praksis under Nils Johan Semb som ofte lot spillere få nye roller for å få plass til alle de beste.

Første oppgave for Hareide blir en turnering i Singapore i slutten av januar der Kina og Sør-Korea blir motstandere. Der må han nøye seg med hjemlige spillere, mens det jobbes med en kamp mot Wales i februar for bestelaget. Før den tid skal Hareide ta sin runde for å høre hvem som er med videre.

- Jeg må klarere med noen av kontinuitetsbærerne hvor mye lyst og vilje de har til å fortsette. Kanskje har vi savnet noen nye spillere, sa han.

(NTB)

VIL UNDERHOLDE: Åge Hareide lover at publikum skal få valuta for inngangspengene.