- Vi skal være et topplag

Vålerenga er nærmere nedrykk enn medalje når to tredeler av sesongen er unnagjort. Martin Andresen erkjenner at laget hans burde kjempet i toppen.

FRYKTER INTET: MArtin Andresen (t.h.) og hans Vålerenga bøe utspilt av Strømsgodset i Drammen. Sammen med trener Tor Ole Skullerud sto VIF-manageren likevel støtt på restitusjonstreningen dagen derpå.Foto: Erik Berglund/Dagbladet
FRYKTER INTET: MArtin Andresen (t.h.) og hans Vålerenga bøe utspilt av Strømsgodset i Drammen. Sammen med trener Tor Ole Skullerud sto VIF-manageren likevel støtt på restitusjonstreningen dagen derpå.Foto: Erik Berglund/DagbladetVis mer

VALLE (Dagbladet): - Nå er de på plass igjen, kommenterte Kristofer Hæstad da han så antallet pressefolk utafor Vålerengas garderobe på Valle i går.

For etter fem tap på rappen er «Prosjekt Martin» i hardt vær på ny — etter det som minnet om medaljekamp halvveis ut i sesongen. For øyeblikket ligger Vålerenga som nummer ni på tabellen, fem poeng over nedrykksstreken.

Det er selvsagt ikke godt nok for en klubb som skulle reise seg etter fjorårets skuffende 10. plass. Og det er selvsagt ikke holdbart for han som har sittet med ansvaret i over halvannet år: Spillende manager, Martin Andresen:

28. august i fjor sa du følgende til VG: «Er vi ikke et topplag neste år — da kan dere hogge meg». Hva tenker du om den uttalelsen nå?

- Det er for så vidt riktig, men nå har dere jo hogget meg hele tida. Man må se de to åra under ett, og jeg sa at vi satser på å være et topplag neste år. Det kan være spesielle ting som skjer som kan hindre det, men i utgangspunktet skal vi være det. Er vi ikke det, er vi ikke fornøyd.

Hva skal til for at du skal være fornøyd med sesongen — for at du skal si det har vært en god sesong?

- Da må vi være blant de fire beste.

Tror du fortsatt på det? Det er fem poeng til nedrykk, seks poeng til fjerdeplassen...

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg tenker på hva jeg skal gjøre i hverdagen for at vi skal forbedre oss fort. Vi har kamp igjen på torsdag, og må jobbe med å få inn noen forsvarsspillere. Sånn som det var nå (mot Strømsgodset, tap 0-3) spilte jeg stopper, Andreas Nordvik kom akkurat inn, på venstrebacken hadde vi en debutant i Harmeet Singh, og på høyreback hadde vi Amin Nouri, som er juniorspiller, men som har gjort det bra. Når vi nå reiser til Hellas har vi ingen midtstoppere. Da må vi spille med en spiss og en midtbanespiller som stoppere. Det er klart at det har noe å si.

Hvis Vålerenga ender der dere er nå, på niendeplass.. (Martin avbryter)

- Ja, men sesongen er ikke ferdig ennå.

Hvis dere ikke blir topp fire.. (Martin avbryter igjen)

- Det blir hypotetisk, ikke sant? Det pleier jeg ikke å svare på.

I fjor sto dere med 23 poeng på 20 kamper, i år står dere med 25 poeng på 20 kamper. Ser du noen bedring fra fjoråret?

- Halvveis i sesongen var vi nummer fire, og det så bra ut. Etter ferien har vi hatt mye motgang. Først og fremst resultatmessig — ikke så mye spillemessig før nå.

Du har bedt om tid. Når føler du at du har fått tida du trenger for å gjøre VIF til et topplag?

- Jeg har vært her nå i halvannet år og jeg står på hver eneste dag. Halvveis i sesongen var vi på fjerdeplass, så har det buttet. Da har jeg gang etter gang fortalt hva det har gått i. Så da kan du sikkert høre på den (peker på båndopptakeren).

Er du redd for ikke å beholde jobben?

- Jeg er ikke redd for noe som helst, men vi jobber hver eneste dag for å bli bedre. Vi hadde en tung start på sesongen, så snudde det. Halvveis ut i denne sesongen var på fjerdeplass, så har det buttet for oss. Spesielt innenfor de to 16-meterne.

- Vi scorer ikke på sjansene våre. Vi slipper til nesten alt som kommer vår vei. I tillegg er vi ekstremt skadeutsatt på enkelte forsvarsplasser, som gjør at vi har vanskeligheter nå. Det skal vi selvfølgelig gjøre alt vi kan for å snu, så skal vi se hvordan det ligger an til slutt. Men vi er ikke fornøyd med resultatene i de siste kampene, og heller ikke med prestasjonen i den aller siste.