- Vi skulle absolutt hatt alle poengene

Norge straffet knallhardt av dommeren og vertene i Israel.

FIKK NORGE TILBAKE: Marcus Pedersen utlignet til 1-1 mot Israel etter en god prestasjon. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FIKK NORGE TILBAKE: Marcus Pedersen utlignet til 1-1 mot Israel etter en god prestasjon. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

NETANYA (Dagbladet): Israel - Norge 2-2.

Veien mot norsk avansement i U21-EM ser noe mer lang og tung ut, etter en kveld der det meste gikk mot mesterskapshåpene i åpningskampen mot Israel.

- Vi skulle absolutt hatt alle tre poengene, og egentlig så synes jeg at vi fortjente de, sier Stefan Johansen, som ble kåret til banens beste, til TV 2 etter kampslutt.

Norge var klart bedre enn en relativt svak vertsnasjon i 70 minutter, men ble straffet knallhardt av både dommeren og en effektiv motstander.

Vegar Eggen Hedenstad ble vist av banen like før pause, en avgjørelse Tor Ole Skullerud og hans menn trolig har spørsmål til. Med ti mann ble Norge tappet for krefter i varmen i Netanya, og Israel benyttet situasjonen til å kjempe inn en populær ledelse på hjemmebane.

Den så ut til å holde, før innbytter Harmeet Singh stilnet hjemmefansen på overtid. Håvard Nielsen, også innbytter, brystet ned til Feyenoord-proffen, som smalt inn uavgjort.

Det var hyggelig nok, men nå kreves store prestasjoner mot England og Italia for å sikre semifinale - det er en formidabel oppgave.

- Vi har bra kontroll på kampen fram til utvisningen, og nå blir det tøft framover. Men vi står sammen, noe som vises av innbytterne som løfter laget selv om de kanskje var litt skuffa over å starte på benken. Og vi får et poeng, som er viktig for fortsettelsen, sier Johansen til TV 2.

Straffekalddusj
Norge ble møtt med pipekonsert og fullt hjemmetrøkk de første minuttene, men burde stilnet vertenes supportere i første omgang.

Israel skapte nærmest null på egen hånd de første 45, og at de kunne gå til pause med 1-1 og en mann mer enn de norske unggutta er på vei mot uforståelig.

Norge hadde flere gode sjanser, men led litt under et svakt hjemmelag som dro tempoet ned. Dusjen da den polske dommer Pawel Gil ga straffe til de hvite etter et drøyt kvarter var iskald.

Omar Elabdellaoui var litt uvøren da han satte all kraft i en klarering inne i feltet (etter en corner Israel aldri skulle hatt), men Eyal Golasa gikk ned uten å tilsynelatende bli truffet særlig hardt. Nir Biton var like kjølig som dusjen fra ellevemeteren.

Men Norge ristet av seg sjokket.

En kreativ midtbanetrio i Eikrem, Konradsen, Johansen tonesatte veien tilbake, og det tok bare ni minutter før Norge hadde uavgjort.

Johansen slo en presis ball inn i feltet, Marcus Pedersen brukte sine ferskpumpede muskler til å rette opp sitt dårlige mottak - tverrvendte - og avsluttet perfekt til 1-1.

Sånn skulle det fortsatt. Men Pawel Gil hadde flere overraskelser på lur.

Utvisning
Det var Israels første farlighet på en evighet da Mohammed Kalibat ble spilt gjennom på høyresiden, og vingen fortjente frispark da Vegar Eggen Hedenstad på etterskudd løp over beina hans bakfra.

Rødt kort var det derimot neppe. Hedenstad hadde sikring inne i banen, og det var langt til mål. Likevel valgte dommer Gil å redusere Norge til ti mann like før hvilen.

For å oppsummere polakken: Han var svak. Men Norge gjorde det vanskelig for seg selv med å invitere til de svake avgjørelsene.

Selv med ti mann dominerte Norge.

Effektivt Israel
Anders Konradsen traff stolpen via en forsvarer bare minutt ut i andre omgang, og Marcus Pedersen fikk to store sjanser til å gi Norge ledelsen før timen var gått.

Odense-spissen burde også ha scoret på minst en av dem, først headet han over fra god posisjon, før han skjøt rett på keeper fra kloss hold.

Så ble de norske gutta slitne. Og Israel grep muligheten.

Etter noen minutter med plutselig hjemmeovertak dukket innbytter Alon Turgeman opp på en retur inne i feltet, og dunket inn 2-1. Da falt de norske hodene.

Skullerud satte inn Harmeet Singh og Håvard Nielsen for å få fart i laget sitt det siste kvarteret, men det hjalp bare litt i kveld.

Singhs utlikning er verdt en del, men spørsmålet er om ett poeng mot Israel er nok med tanke på fortsettelsen.

LITE HJELP: Den polske dommeren Pawel Gil var streng mot Norge ved flere nøkkelsituasjoner før pause. Her får Vegar Eggen Hedenstad rødt kort.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
LITE HJELP: Den polske dommeren Pawel Gil var streng mot Norge ved flere nøkkelsituasjoner før pause. Her får Vegar Eggen Hedenstad rødt kort. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer