TREMÅLSSCORER: Spencer Humphries (til venstre) banket inn tre mål for Stavanger Oilers i storseieren mot Vålerenga. Her fra en tidligere kamp mot Sparta. Foto: ProSport 
TREMÅLSSCORER: Spencer Humphries (til venstre) banket inn tre mål for Stavanger Oilers i storseieren mot Vålerenga. Her fra en tidligere kamp mot Sparta. Foto: ProSport Vis mer

Ishockey

- Vi slipper inn altfor enkle mål

Vålerenga var ett av to lag som hadde slått Stavanger Oilers tidligere denne sesongen. I dag fikk Martin Ylven og resten av iskrigerne bank av Oilers og en Spencer Humphries i storform.

Stavanger Oilers - Vålerenga 5-2 (0-0, 2- 1, 3-1)

STAVANGER (Dagbladet): Stavanger Oilers-Vålerenga. En klassiker i norsk ishockey. Som så ofte før var det tilnærmet fullsatt og meget bra stemning i DNB Arena.

Målløs første periode

Det var keeperne som kom i fokus i første periode i toppoppgjøret mellom den utilnærmelige serielederen fra oljebyen og bronseplasserte Vålerenga. En periode som for øvrig var fri for utvisninger. Hoveddommerne Roy Stian Hansen og Robert Hallin la lista høyt, og lyktes med det.

Oilers dundret på fra start med hjelp fra et svært engasjert hjemmepublikum. De var svært nære på å ta ledelsen tidlig i matchen. Kristian Forsberg, Dan Kissel og Joshua Soares hadde enorme sjanser for hjemmelaget. En god Steffen Søberg i Vålerenga-buret avverget det som kom av skudd.

Litt etter litt kom Vålerenga mer med i kampen. Spesiet på kontringer var de farlige. Både Magnus Fischer, Martin Ylven og toppscorer Tobias Lindström hadde feite muligheter til å putte, spesielt sistnevnte. Men pucken ville ikke i mål i første periode.

Akkurat som i det omvendte oppgjøret på Jordal Amfi 4. oktober var det målløst etter de første 20 minuttene.

Svenske kombinasjoner

Før det var spilt ett minutt i andre periode var imidlertid Vålerenga i ledelsen. Og det var svenskene som gjorde det for Oslo-laget. En suveren kontring endte etter hvert opp hos Rasmus Ahlholm. Med en genial pasning fant han landsmann Tobias Lindström foran mål. Mannen med gullhjelmen banket pucken i garnet fra kort hold.

Like etter var Peter Lorentzen på farten for Oilers. I undertall kom han alene med Søberg, men nok en gang var VIF-sisteskansen i det umulige hjørnet.

Snudde kampen etter keepertabbe

Utover i andre periode var det Oilers som skapte de største mulighetene. Vålerenga var tidvis farlige på kontringer.

Til slutt fikk de også uttelling da poengkongen Dan Kissel viste frem glimrende teknikk før han satte inn utligningen med et velplassert skudd. Scoringen gjorde at den utdannede statsviteren Kissel nå står med fem strake kamper med mål, og ti strake kamper med poeng.

FORNØYD: Canadiske Spencer Humphries var naturlig nok en fornøyd mann etter tre kasser mot Vålerenga. Foto: ProSport
FORNØYD: Canadiske Spencer Humphries var naturlig nok en fornøyd mann etter tre kasser mot Vålerenga. Foto: ProSport Vis mer

Rett før andre periode var kampen snudd. Spencer Humphries klinte til fra distanse. Søberg så ut til å ha kontroll på canadierens skudd, men han glapp pucken i mål. En gigatabbe av den ellers så solide VIF-keeperen, som ellers sto en kjempekamp.

Enveiskjøring i tredje periode

Fem minutter ut i tredje periode var Humphries frempå igjen. Fra noe skrått hold traff canadieren godt, og økte dermed Oilers' ledelse ytterligere.

Videre i tredje periode hadde ikke Vålerenga så mye å komme med.

Like etter 3-1-scoringen økte Spencer Humphries ledelsen til 4-1 med sin tredje scoring for kvelden. Scoringen kom etter en utsøkt pasning fra Mark van Guilder. Humphries har vært god til å servere lagkameratene, og står med åtte målgivende så langt denne sesongen. I dag markerte han seg som målscorer. Han sto med tre scoringer før dagens kamp, og doblet altså antallet.

- Det var en intens og fysisk tøff kamp. Begge lag kjempet hardt. Heldigvis scoret jeg et par mål, som hjalp laget, sier Humphries.

- Hva tror du er grunnen til at Stavanger Oilers er såpass suverene?

- Vi har tre veldig solide rekker. I tillegg er forsvaret vårt solide, og så mener jeg vi har to av de beste keeperne i ligaen. Vi er hurtige, store og sterke, og det er vanskelig å ta oss, fortsetter Humphers.

Vålerenga-laget gikk etter hvert mer og mer i oppløsning, og ni minutter før slutt satte assistkonge Josh Soares inn sitt femte for sesongen.

Seks minutter før slutt fikk imidlertid Roy Johansens menn en redusering da Jonas Knutsen kriget inn scoring fra kort hold.

ISKRIGER: Martin Ylven og Vålerenga hang lenge med mot Stavanger Oilers, men ble til slutt overkjørt og tapte 2-5 mot de suverene serielederne. Foto: NTB scanpix
ISKRIGER: Martin Ylven og Vålerenga hang lenge med mot Stavanger Oilers, men ble til slutt overkjørt og tapte 2-5 mot de suverene serielederne. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men Vålerenga fikk aldri mer enn én redusering. Martin Ylven, som er en av hovedpersonene i TV 2 Zebra-serien Iskrigerne denne sesongen, sa følgende etter kampen:

- Jeg synes at vi står greit imot i første periode. I andre periode er vi veldig bra, og så gir vi bort hele matchen i tredje periode. Vi slipper inn altfor enkle mål og lar dem spille mye powerplay. Der er de steinbra. Det funker ikke her oppe.

- Hva tar dere med videre fra denne kampen?

- Vi gjør en ålreit andreperiode, der vi klarer å stå imot. Vi skaper en del, og har jo over 30 skudd. Men vi tar ikke med oss så fryktelig mye mer enn det, mener Ylven.

Oilers sto kun med to tap så langt i GET-ligaen før denne matchen. Ett av tapene kom mot nettopp Vålerenga. Denne gangen fikk de revansje, noe som gjør at avstanden ned til Oslo-laget er på 16 poeng.