- Vi snakker bare om å vinne

Og landslagssjefene åpner for Steffen Iversen mot Italia.

(Dagbladet.no): Det var fornøyde landslagssjefer som møtte pressen på SAS-hotellet i Oslo i formiddag. Èn ting er at de fortsatt har til gode å tape. En helt annen er Italias sjokktap mot Island i går.

- I utgangspunktet betyr det ikke noe for oss at sånn direkte. Det blir en helt annen kamp, med helt andre omstendigheter når vi møter Italia, sier Åge Hareide.

Men er likevel klar på en ting:

- Jeg synes det er positivt for oss at Island vinner.

Positiv tankegang

For både Hareide og assistent Stig Inge Bjørnebye har en klar filosofi i måten de jobber med landslaget på. De tenker og snakker bare om det positive. Det de vet de er gode på. Eller for å si det med Bjørnebyes ord:

- Vi snakker ikke om ikke å tape. Vi snakker om å vinne.

Derfor beroliger Hareide alle oss med anlegg for nerver før høstens viktige landskamper:

- Italia er ikke en uoverkommelig motstander.

Og:

- De er ikke i form. Det er ikke ugunstig for oss.

Høyt eller lavt press

Før den altoverskyggende bortekampen mot Italia i Palermo 4. september er Hareide og Bjørnebye nødt til å ta noen taktiske valg. Valg som kan avgjøre hvilke spillere som får være med til Sicilia.

Derfor velger Hareide å presentere en bruttotropp neste onsdag. 23 spillere blir tatt ut, noen blir igjen hjemme.

Dilemmaet ligger i presshøyden. Skal Norge ligge bakpå å vente på italienerne, for så å slå kontra i rommene lavt press åpner? Eller skal de stå opp med offensive kantspillere og på den måten demme opp for den italienske offensiven? Danmark lyktes i EM med det siste.

- Avgjørelsen bør helst tas før vi reiser til Palermo, ler Hareide. Uten at han vil røpe om han egentlig har bestemt seg.

Åpner for luftkrigere

Dødballene blir Norges kanskje viktigste våpen mot Italia. Og i resten av VM-kvaliken. To dødballmål mot Belgia i går viste hvilken kvalitet Norge har på offensive dødballer.

Før han tar ut troppen skal Hareide til Stavanger for å se Viking mot Vålerenga med Brede Hangeland og Steffen Iversen, mens Bjørnebye reiser til Tyrkia for å se John Carew i aksjon.

Alle tre mulige landslagsspillere mot Italia. På grunn av de ekstreme kvalitetene i lufta.

- Kan det komme noen helt nye navn med i troppen? Noen som ikke har vært med så langt?

- Nei, sier Hareide.

For det er ikke lenger tid til å kikke på interessante navn som ikke har fått presentert seg. Og lurer du på hvem som skal være med i bruttotroppen Hareide presenterer neste uke?

- De som leverte en god prestasjon mot Belgia er sannsynligvis nærmere enn dem som ikke gjorde det, sier Hareide.

Og da kan du leke landslagssjef og ta ut troppen selv. Så får du svar på om du er enig med Hareide neste onsdag.

TENKER POSITIVT: Åge Hareide og Stig Inge Bjørnebye dropper alt snakk om begrensende faktorer. De fokuserer på det Norge er gode på.