- Vi snakket ikke om det

«Hele fotballverden» snakket om vrakingen av Cristiano Ronaldo, men ikke det portugisiske laget, skal vi tro hattrick-helten Goncalo Ramos.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FORTIDEN OG FRAMTIDEN? Det er spørsmålet mange nå stiller seg. Goncalo Ramos (t.v) fikk med seg kampballen, mens Cristiano Ronaldo havnet i skyggen mot Sveits. Foto: Peter Byrne/PA/NTB
FORTIDEN OG FRAMTIDEN? Det er spørsmålet mange nå stiller seg. Goncalo Ramos (t.v) fikk med seg kampballen, mens Cristiano Ronaldo havnet i skyggen mot Sveits. Foto: Peter Byrne/PA/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Portugal - Sveits 6-1

LUSAIL (Dagbladet): Det store samtalemnet fra tirsdagens VM-kamp var vrakingen av Cristiano Ronaldo (37) og hattricket til erstatteren Goncalo Ramos (21).

Unggutten var et eneste stort glis da han møtte pressen i kjelleren på Lusail stadion etter kampen, og var like kort i svarene som han han hadde gjort prosess med stakkars Sveits et par timer tidligere.

Helten, som fikk med seg kampballen hjem, forteller at det aldri var noe tema innad i laget at Ronaldo ble vraket til den viktige VM-kampen.

- Helt ærlig, i vårt lag snakket ingen om det. Cristiano, som er vår kaptein, gjør det han alltid gjør. Han hjalp oss og motiverte meg. Ikke bare meg, men også mine lagkamerater, sa Ramos.

FARLIG SITUASJON: Det oppstår fullstendig kaos utenfor en stadion i Qatar da flere fans prøver å ta seg inn uten billett. Video: Kathryn Batte/Daily Mail Vis mer

Drøm gikk i oppfyllelse

Spissen hadde to innhopp tidligere i VM, og ble belønnet med sin første VM-start av trener Fernando Santos.

- Ikke i mine villeste drømmer trodde jeg at jeg skulle være i elleveren i en utslagsrunde i VM, sa Ramos med et stort smil.

Han forteller at at Ronaldo har vært en rollemodell for ham siden han var ung gutt. Nå kan Ramos være arvtakeren på landslaget.

Og det spørs om ikke Ramos er i ferd med å bli en stor stjerne selv, for i dag morges hadde han 179 000 følgere på Instagram - nå har tallet vokst til nesten 300 000.

- Jeg har ikke rukket å sjekke telefonen. Da jeg gikk i garderoben, ringte jeg familie og venner, men jeg kunne ikke lese meldingene. Treneren kommenterte det, og jeg er enig, vi trenger ikke tenke på denne kampen. Vi må fokusere på neste kamp mot Marokko, sa hattrick-helten.

VM-ferskingen ble også spurt om han hadde en favorittsang, men svarte høflig at han ikke kunne svare hvilken sang det er, fordi den inneholdt banneord.

Taktiske grunner

Portugal-trener Fernando Santos sa at det var taktiske årsaker til at Ramos startet i stedet for Ronaldo.

- Spillerne vi har i denne posisjon er forskjellige. Cristiano er mer satt, han holder seg i visse området og mer i boksen. Goncalo er veldig dynamisk, han ser på muligheter, er sterk og det var det jeg så. Det var veldig tydelig og det var ikke noe nytt, for han kom innpå i to kamper i VM. Jeg har tre spillere jeg stoler fullt og helt på. Jeg vil bruke det jeg mener er den beste strategien, slik jeg har gjort hele livet, sa Santos på pressekonferansen.

Nå er spørsmålet om Ronaldo eller Ramos starter mot Marokko i kvartfinalen. Det blir iallfall vanskelig å benke unggutten.

- Ronaldo vil definitivt være med, alle spillerne som er med meg kan brukes, alle de 24 spillerne. Hvis de ikke starter, kan de komme innpå, sa Santos, som ikke ville være med på at Ronaldo nå har fått en ny rolle i laget som innbytter.

- Det er noe som må defineres. Jeg har et veldig sterkt forhold til ham, noe jeg alltid har hatt. Jeg ble kjent med han som 19-åring i Sporting. Dette forholdet utvikler seg. Det er forholdet mellom manager og spiller som utvikler seg, jeg vil si at han er en veldig viktig spiller å ha i laget, sa Santos.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer