FIS-LEDER: Vegard Ulvang ønsker ikke å si så mye om SVTs dopingsbeskyldninger, av hensyn til utøverne i VM. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
FIS-LEDER: Vegard Ulvang ønsker ikke å si så mye om SVTs dopingsbeskyldninger, av hensyn til utøverne i VM. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .Vis mer

- Vi sover godt, vi har ikke gjort noe gærent

Vegard Ulvang om de nye, svenske dopbeskyldningene.

• Dagbladet i dag: Svensk dokumentar med nye dop-spekulasjoner mot norske løpere

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Vegard Ulvang tok fem OL- og VM-gull på 90-tallet.

49-åringen er en av de norske langrennsheltene som igjen er rammet av dopingmistanker, nå fra SVTs «Uppdrag Granskning».

I en dokumentar som sendes neste uke på den svenske statskanalen spekuleres det i om norske, finske og svenske langrennsløpere var dopet på 90-tallet. Ulvang tok VM-gull både i 1991 og 1993 og er per i dag leder av langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet FIS.

Han er kjent med SVT-spekulasjonene når Dagbladet møter ham på skistadion før prologen på langrennssprinten i Val di Fiemme i formiddag.

- Vi sover godt, vi har ikke gjort noe gærent. Og vi har ingenting å frykte, sier Ulvang til Dagbladet.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før VM er over neste søndag.

- Det er av hensyn til utøverne som går her, sier Ulvang.

Ryster sportsverdenen? Dokumentaren ble solgt inn slik i forrige utgave av «Uppdrag Granskning»:

LA OPP I 1997: Vegard Ulvang ble omtalt som «The Terminator» av amerikanerne etter sin innsats i vinterlekene i 1992. Foto: Jan Greve / NTB scanpix
LA OPP I 1997: Vegard Ulvang ble omtalt som «The Terminator» av amerikanerne etter sin innsats i vinterlekene i 1992. Foto: Jan Greve / NTB scanpix Vis mer

- Akkurat i tide til ski-VM i Italia, kommer det en avsløring som vil ryst sportsverdenen. Det kan jeg love dere, sier den kjente programlederen Jan Josefsson.

Skiforbundets informasjonssjef Espen Graff bekreftet i går overfor Dagbladet at forbundet er kjent med at dokumentaren lages, men understreker at de ikke vet hva eventuelle påstander går ut på.

- Vi vet veldig lite om innholdet, men vi skal ha et møte med SVT i løpet av mesterskapet, sier Graff og legger til:

- Men jeg har fått forståelse av at det omhandler løpere på 90-tallet, og at det skal dreie seg om blodverdier på disse.

NRK beklaget Også i dokumentaren «When heroes lie» ble 90-tallsheltene skitnet til. Filmskaperen hevdet der at doping var like vanlig i norsk som finsk langrenn på 1990-tallet.

To måneder etter at NRK sendte dokumentaren kom kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas med en beklagelse til skiforbundet, fordi en anonym kilde fikk kaste mørke skygger over nasjonalsporten.

- Jeg forstår at skimiljøet føler det belastende med påstander som framkommer fra anonyme kilder uten videre dokumentasjon, og som dermed ikke kan imøtegås fullt ut. Jeg erkjenner at skiforbundets innvendinger er saklige og relevante, sa Bjerkaas.

VM ER I GANG: På VMs første løpsdag, her målområdet i Val di Fiemme, blir skimiljøet rammet av nye mistanker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbaldet
VM ER I GANG: På VMs første løpsdag, her målområdet i Val di Fiemme, blir skimiljøet rammet av nye mistanker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbaldet Vis mer