- Vi spiller ikke i G-streng

Norge deltar for første gang i EM i sandhåndball. Kristian Kjelling (21) digger den nye sporten, men kraftkaren sliter i sanddynene i Spania.

- Det er fryktelig varmt. Vi må drikke hele tida og det er veldig slitsomt å løpe i sanda. Vi nordmenn er nok bedre bygd for å gå på ski, sier landslagsspiller Kristian Kjelling til Dagbladet.

Men det er nok ikke bare 35 graders varme som har slått ut de norske spillerne under håndball-EM i Spania. Målet for det norske herrelaget var å nå A-sluttspillet. Den drømmen forsvant i sanda i løpet av de to første kampene. Nå må de norske gutta ta til takke med B-sluttspill.

- Spanjolene har to-tre års erfaring. De tok oss på senga med raske bytter og flotte flygere. Vi var sjanseløse fra første start. Mot Liechtenstein tapte vi på straffekonk, sier han.

Også kvinnelandslaget fikk en dårlig start på turneringen. Trener Mette Davidsen innrømmer at de ikke var godt nok forberedt.

- Det er ikke noe å skryte av å tape mot Italia i håndball. Men de har egne lag i sandhåndball og satser på dette. Det er en utrolig spennende idrett, og den har tatt helt av her nede, forteller Davidsen.

Norge er ferske på beachen, men iveren og entusiasmen tyder på at håndballnasjonen også vil satse på å kaste håndball på stranda i tida framover - for det er i alle fall ikke mulig å stusse den.

- Nei, det er umulig å stusse ballen i sanda. Men det er lovlig å legge den ned, og ta den opp igjen, sier Kjelling.

- Er det spesielle kleskoder i sandhåndball, på lik linje med sandvolleyball?

- Ja, vi må spille i singlet og g-streng, spøker Kjelling.

- Nei da, vi spiller ikke i g-streng. Vi spiller i singlet og lette shortser. Det samme gjør jentene. Jeg har hørt at det internasjonale håndballforbundet foreslo at jentene skulle spille i bikini, men det ble ikke noe av, sier han, og denne gangen er 21-åringen seriøs.

Den høyreiste nordmannen har gjort suksess i spanske Ademar Leon og er superpopulær på håndballbanen. Men Kjelling har ikke hatt publikum i ryggen i Cadiz.

- Spania har grei oppslutning, men de bryr seg bare om sine egne.

Manglende resultater legger ingen demper på humøret til den norske troppen. Davidsen ser på mesterskapet som en læringsprosess.

- Vi trodde at vi var gode i håndball, men vi trenger nok mer trening på stranda. Vi føler oss som noen lærejenter, medgir hun.

Blant ungdom er sandvolleyball veldig populært. Også sandhåndball har kommet for å bli. Men Kristian Kjelling tror ikke aktiviteten på stranda vil true håndballen i framtida.

- Vanlig håndball kommer ikke til å bli truet eller forandret på grunn av at det nå spilles sandhåndball. De to idrettene er svært ulike, mener han.

SEIER OG TAP: På det norske laget spiller Ole Erevik (bak f. v.), Frank Løke, Kristian Kjelling, Kenneth Klev, Ole Kristian Strøm (trener), Espen Hansen (foran f. v.), Andreas Kjølner Hansen, Ole Magnus Ekelund og Fredrik Dyve.