Kjetil Andre Aamodt

- Vi spiste så mye vi klarte

Kjetil André Aamodt (50) sier til Dagbladet at han så utøvere som pirket litt ekstra i maten da han var aktiv alpinist, og tror alpint-sporten står i en spesiell situasjon når det kommer til debatten rundt spiseforstyrrelser i idretten.

EKSPERT: Kjetil Andre Aamodt skal være Viaplays alpint-ekspert denne sesongen. Foto: Javad Parsa / NTB
EKSPERT: Kjetil Andre Aamodt skal være Viaplays alpint-ekspert denne sesongen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

- Så du det på noen gang på nært hold?

- Ja, det gjorde jeg faktisk. Ikke så mye nødvendigvis i min idrett, men jeg så andre som pirka litt i maten. Man gjorde det, og man så utøvere som ikke var friske, sier Kjetil André Aamodt til Dagbladet, i forbindelse med debatten rundt spiseforstyrrelser i langrenn og skiskyting.

Dagbladet møter han på NENT sin lansering av sitt splitter nye vinterstudio på Hasle i Oslo, der han skal være en del av ekspertpanelet.

Dagbladet har den siste tiden kommet med en rekke artikler i serien «en syk ski-nasjon», som har avslørt at det er flere skiløpere som har slitt med spiseforstyrrelser når du har prøvd å yte maks i skisporet.

KLARE FOR NY SESONG: Julie Strømsvåg (t.v.), Ida Njåtun, Kjetil Andre Aamodt, Magnus Moan, Eirik Koren (t.h.) og Regine Anthonessen under presentasjon av det nye vinterstudioet. Foto: Javad Parsa / NTB
KLARE FOR NY SESONG: Julie Strømsvåg (t.v.), Ida Njåtun, Kjetil Andre Aamodt, Magnus Moan, Eirik Koren (t.h.) og Regine Anthonessen under presentasjon av det nye vinterstudioet. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

«Fett er fart»

Et kjent uttrykk i alpint er «Fett er fart». Betydningen er - jo tyngre man er, jo fortere kommer man ned bakken. Aamodt tror alpint-sporten står i en litt spesiell situasjon når det kommer til debatten rundt spiseforstyrrelser i idretten.

- Alpint er heldig i så måte, og vi har alltid sagt fett er fart. Men det er klart det kan være farlig det også. Det er en utfordring, sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Vi spiste så mye vi klarte, egentlig. Men jeg vet at det har vært problemer med det også. I og med at man tenker alpint ikke har et problem i utgangspunktet, så tror jeg det ikke blir plukka opp der på samme måte. Det tror jeg faktisk det er utøvere som har gått lenge med og kjent på.

Kan bli bedre

Den tidligere alpinisten mener det fortsatt er ting som må gjøres for å forsikre seg om at utøvere har et godt forhold til mat, men tror at man er mye flinkere på den biten i dag.

- Det er noe vi må ta tak i, og det gjelder både Norges idrettsforbund og olympiatoppen. Det er ernæringsfysiologer som jobber med utøvere daglig for å få hjelpe de med å drive sunt. Men så er det slik at det ikke alltid går. Men jeg tror man er flinkere til å plukke opp utøveren i dag, enn det man var for noen år tilbake. Jeg vet at det jobbes veldig godt i Idretts-Norge på mange nivåer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer