Norge i Håndball EM herrer 2018

Vi stoppet alt dette rotet fordi Norge har fått et herlig håndballag

Det meste er endret på noen få år.

SJEF FOR DE GODE TIDER: Christian Berge leder et lag i verdensklasse. Det var lett å se også i en rotete kamp mot et middels serbisk lag. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
SJEF FOR DE GODE TIDER: Christian Berge leder et lag i verdensklasse. Det var lett å se også i en rotete kamp mot et middels serbisk lag. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

DET er ikke sikkert at håndballgutta i dette mesterskapet følger opp fjorårets finale, men det nye nivået er ikke til å ta feil av:

  • Norge har fått et strålende herrelandslag.

I en ellers rotete kamp mot Serbia, var forskjellen stor. Mens serberne var med så lenge krefter og vilje holdt, kunne Norge spille på mange flere kvaliteter.

Da er det bare å sette av lørdagskvelden for å se hvordan EM utvikler seg i thrilleren mot vertene Kroatia. Der blir det håndball på et det beste internasjonale nivået.

For tida er det i slikt selskap håndballgutta våre hører hjemme.

DENNE norske framgangen har egentlig gått svært raskt. Bare i løpet av de to årene etter gjennombruddet med semifinale i forrige Europamesterskap, er det satt en helt ny standard:

  • . Norge taper ikke lenger mesterskapskamper for middels motstandere.

Det var tydelig i fjorårets VM da laget i tur og orden slo Polen, Russland, Brasil, Makedonia og Ungarn, før toppnasjonen Kroatia ble passert i semifinalen. Og det var til å skjønne på måten håndballgutta avgjorde dette oppgjøret mot Serbia; en nasjon med stolt tradisjon for all ballidrett men uten trøkk på håndball for tida. Det var vel derfor hallen var tom bare rett over grensa til den flotte arenaen i Zagreb.

Hvis da ikke det serbiske håndballpublikummet allerede skjønte hva som ville komme i kveld. Så godt rykte har de norske håndballgutta skapt seg på bare et par mesterskap.

DEN nye norske suksessen har mest av alt vært kunnskapsbasert. I all sin ledelse er landslagets nye sjef; Christian Berge, en usedvanlig strukturert trener. Underveis i kampene gjør det at styringen hans fra benken tydelig er mer styrt av fakta enn følelser, selv om det er lett å se på de flammende kinnene at denne roen i blant koster ham mye.

I så måte må han hatt det vondt i denne førstomgangen. Det er sjelden Norge har hatt så lite orden på forsvarsspillet. I starten var det tilnærmet komisk med totalt 14 mål på sju minutter; altså 30 sekunder mellom hver scoring.

Seinere gikk det litt roligere, men de serbiske skuddene var det vrient å få tak på. Unge Torbjørn Bergerud; målvaktshelten fra siste mesterskap. ble etter hvert byttet ut med tre redninger på 15 avslutninger. Det løste ikke problemet. Uansett forsvarskombinasjoner klarte aldri Norge å komme raskt nok opp i de serbiske distanseskytterne.

DA hjalp det bare sånn halvveis at den offensive strukturen satt på vanlig vis. Med verdensstjernen Sander Sagosen som spillfordeler har vi fått et smart og underholdende herrelandslag. med både vilje og evne til å hente ut det beste på alle plasser.

Den styrken har trenere og spillere jobbet fram sammen. Det har gitt offensive kvaliteter til å spille ut hvilken som helst motstander i sporten.

Mot Serbia tok det ikke mer enn en Bergerud i vanlig slag og ti konsentrerte minutter direkte etter pause for å avgjøre kampen. Bare et lag i verdensklasse utfører jobben så lekende lett.

er det da også denne offensive styrken som gjør at dette landslaget representerer noe helt nytt i norsk lagidrett for herrer. Norge har aldri opplevd suksess på denne måten.

Når norske herrelag ellers har levert sterke resultater for eksempel i fotball eller ishockey har det vært med et kollektivt spill basert på motstandernes feil. Håndballgutta har individuelle ferdigheter, bredde i laget og mange angrepsalternativer som gjør at de bokstavdelig talt kan skape suksessen med egne hender.

DET går forøvrig unna med føttene også. Løpstempoet er en klar norsk styrke inn mot de to gjenværende kampene i mellomspillet.

Middels Serbia ble til slutt løpt i senk. Det gjør kanskje ikke sterkere motstandere som Kroatia (lørdag kl. 20.30) og Sverige (onsdag kl. 18.15) , men sånt er ikke noe å tenke så mye på i norsk herrehåndball for tida.

Det holder å huske hvor herlig gode vi selv er blitt i denne sporten.