Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nations League

Vi tåler ikke et nytt tap i Belfast

Lars Lagerbäck skal tilbake til start når VM-veien til Qatar begynner med Nations League. Han er nødt til å gjøre det bedre.

VEIEN TIL QATAR: Østerrike, Romania og Nord-Irland er Norges motstandere i Nations League, begynnelsen på veien til VM 2022. Det kunne vært verre. Foto: Yves Herman, Reuters/NTBScanpix
VEIEN TIL QATAR: Østerrike, Romania og Nord-Irland er Norges motstandere i Nations League, begynnelsen på veien til VM 2022. Det kunne vært verre. Foto: Yves Herman, Reuters/NTBScanpix Vis mer

DET KUNNE VÆRT verre, er den første tanken som slår en. Det kunne vært mer spennende også. Men vanskelig blir det uansett, det er bare å se på FIFA-rankingen.

I Nations League gruppe B1 er alle Norges motstandere – Østerrike (26), Nord-Irland (36) og Romania (37) – per dags dato bedre rangert.

NORD-IRLAND MØTTE vi i VM-kvalifiseringen til Russland 2018. Da Lars Lagerbäck plukket opp bitene etter Per-Mathias Høgmo var Norge et skjørt fotballag. Det første som skjedde var at vi ble rundspilt i Belfast (0–2) i slutten av mars 2017. Jeg husker Kjetil Rekdal slaktet prosjekt Lagerbäck etter ti minutters spill den kvelden, innafor egen 16-meter så de norske spillerne mest ut som Bambi på isen.

Det var i alle sammenhenger en fryktelig kveld i Nord-Irland.

Selv Lars Lagerbäck var sjokkert over tilstanden til det norske laget.

ROMANIA HADDE VI i gruppespillet til sommerens Euro 2020. Vi kvalifiserte oss ikke til sluttspillet, men vi kom foran dem på tabellen. Det er noe. Men på banen delte vi likt – 2–2 på Ullevaal og 1–1 i Bucuresti.

Det var kampen på Ullevaal som gjorde vondt, den og hjemmekampen mot Sverige.

To ganger ledet vi med to mål.

Begge gangene – etter 3–1 mot Sverige 2–0 og 2–0 mot Romania – ble det uavgjort.

ØSTERRIKE ER DET beste laget i Norges gruppe. De har vi ikke møtt siden Nils Johan Semb var Norges landslagstrener, Ole Gunnar Solskjær spilte for Norge, og Pa-Modou Kah scoret seiersmålet i en treningskamp i Wien tilbake i 2002. Østerrike er allerede klare for Euro 2020.

Det er et godt fotballag.

NATIONS LEAGUE TIL Euro 2020 ga alle de fire gruppevinnerne en sjanse på playoff, og to kamper om den siste EM-billetten fra hvert av de fire nivåene. Det er billetten fra nivå C Norge skal spille om når Serbia kommer til Ullevaal 26. mars.

Vinner vi den, blir det en Ullevaal-finale mot Skottland/Israel fem dager seinere.

NATIONS LEAGUE TIL Qatar 2022 er vanskeligere. Det er ikke nok bare å vinne gruppa for å være sikret en playoff-mulighet i mars 2022. Fordi Europa bare har 13 plasser i VM-sluttspillet må man være en av de to beste gruppevinnerne.

Det betyr at nåløyet er trangere, og at ethvert poengtap minsker muligheten for å sikre seg den livlinja som kan hjelpe Norge til EM.

Det garanterer også en veldig spennende landslagshøst.

DET NORSKE FOTBALLÅRET 2020 handler i realiteten om en eller to landskamper på Ullevaal i slutten av denne måneden. Vinner Norge er vi i EM, da er året reddet.

Vinner vi ikke, vil nedturen bli enorm.

Så det sier seg selv hvilken drahjelp landslagshøsten kan få om Norge evner å levere det som kreves to kvelder i mars.

Norsk fotball, klubber som landslag, trenger det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!