- Vi tap itj, sjø... he-he

For gud vet hvilken gang dro jeg til Trondheim for å snakke med Nils Arne Eggen. Heller ikke denne gangen gikk det som planlagt - skriver Dagbladets Morten Pedersen.

Agendaen var klar, den: Rosenborgs trege midtforsvar, Moldes kjappe overganger og det omtalte rotasjonssystemet vi sannsynligvis aldri får se. Inntil Nils Arne Eggen så Bjørge Stensbøls «Rettferdig toppidrett - glem det» i gårsdagens avis.

- Assa, urettferdig fordi noen for eksempel er født i Kenya - for noe tull, sier Eggen.

- Er du født i Kenya, så er du født i Kenya. Det kan da ikke være noe urettferdighet i det. Og at det beste laget ikke tas ut ved håndsopprekning - hva er det han mener? Nei, dette orker jeg ikke.

Til orientering:

Eggen sier dette med og uten mat i munnen. Han har lunsj, og det avtalte intervjuet har egentlig ikke begynt. Men når intervjuet som altså ikke er begynt, er ferdig, hvilket betyr at RBK-treneren er mett, sier han:

- Ja, da skulle det vel være greit da? Nei, ikke det? OK, da går vi inn til meg, så får vi litt fred og ro.

Skonummer og

tregt forsvar

I løpet av de fem første minuttene med fred og ro ringer datteren to ganger om fotballstøvler til gutta sine - «det e barnebarna det, sjø». Hun får faderlig beskjed om at han sitter opptatt og at «det er ikke noe som heter 42 og 43 i sko - skostørrelsene er ni, ni og en halv og ni og en kvart!». Hvilket blir oppklart innimellom besøk av lagets fysioterapeut, som vil snakke om skadesituasjonen til Janne Saarinen, og Christer Basma som lurer på et eller annet ingen av oss får helt tak i.

Og ikke minst - en røyk.

- Hvor var vi? sier Eggen. Jo, 44 er størrelse 10 og midtforsvaret, ja. Du har rett i den påstanden om at vi kan mangle fart. Og sjøl om det ikke har vært noe problem hittil - han Tor Trondsen er nemlig raskere enn det ser ut til - så følger vi med og er på vakt. I midten bak vil Christer (Basma) være et alternativ.

Rosenborgs hovedmål er Tippeliga-gull for 10. året på rad. Det har ingen klart før - verken i Norge eller andre betydelige fotballnasjoner. Men minst like viktig er de årlige høstfestene i Champions League.

Og: Derfor er det vanskelig å ta Eggen på ordet når han prøver seg med «vi tar en kamp av gangen».

For noe klisjeaktig vås. Klart han ser lenger fram i tid enn som så.

En liten innrømmelse

- Joda, det er riktig det, sier han.

- Vi har begynt på Champions League-tankene. Men saken er at vi har hatt to sidebacker skadet - Lars Blixt og Janne Saarinen. Og så langt har det med farten altså ikke vært noe problem.

Men det kan åpenbare seg i morgen kveld. På TV. Mot Molde.

- Vi kan få svar, helt klart, sier Eggen. Molde har både temposterke og raske folk framme. Og måten de spiller på, med to godt organiserte firere bak, har vist seg å være veldig bra offensivt, også. 3- 0 mot Helsingborg, 4- 0 over Lillestrøm og 5- 1 mot Bodø/Glimt nå sist har imponert meg. Det er veldig bra.

Sist søndag tapte Rosenborg sin første serieåpning siden 1982. I morgen kveld kan det bli dobbelt ille. Og hva da? Med Eggens tilsynelatende ro?

- Det vil selvfølgelig avhenge av måten vi eventuelt taper på. Men jeg kan ikke underslå at sjøl om vi er rolige, så vil ikke null poeng etter to kamper være noen god situasjon. Det er det ikke for noen, og det er det ikke for Rosenborg heller.

- Men vi tap itj, sjø... he-he.

Kan det være fordi go'laget nok en gang får tilliten? De 11 beste av de 12 Nils Arne Eggens fotballhode stortrives med. For sjøl om Dagbladet allerede har skrevet saken om Rosenborgs to meget konkurransedyktige lag, og det nypopulære ordet Gianluca Vialli ga fotballterminologien under sin tid som Chelsea-manager - rotasjonssystemet - har vært flittig nevnt i RBK-sammenheng, så blir det ikke noe av.

Jeg skjønte det da lagoppstillingen kom før kampen mot Viking, og i går ettermiddag ble det bekreftet.

Go'laget spiller

- Jeg tror ikke på det - foreløpig, sier Eggen.

- Men du vet aldri når kontinuitetsbærerne våre når et metningspunkt. Og derfor - ja - det du kaller go'laget, det spiller. Skal unggutta inn, må de vise seg fram når de får sjansen.

Melk i metermål

Det er her assistenttrener Ola By Rise kommer inn på fredens og roens kontor. En virkelig kontinuitetsbærer. Og han ser på klokka fordi det er kort tid til den siste treninga før Molde-kampen.

- Vi trenger tre minutter, Nils, sier Ola.

- Kom inn, sier Eggen. Og tar tak i Dagbladet. Og Bjørge Stensbøls :agenda. Nok en gang.

- Når utgangspunktet er galest, blir resultatet orginalest, sier RBK-treneren teatralsk.

- Tenk å sammenlikne høydehus med en innendørs fotballhall. Nei, for meg blir dette helt bak mål. Det blir som å måle melk med metermål.

Treningene til Rosenborgs måles i kvalitet. Måleenheten er Eggens kroppsspråk og koleriske anfall. Hvilket betyr at gårsdagens økt gikk fra dårlig til veldig god.

Fordi treneren - etter en passiar med blant andre Dagfinn Enerly («hold opp, du må itj diskuter med mæ, æ har sjedd det mange ganga») - ble blidere og blidere.

Kolerisk fotnote: Spontananfall mot TV2s team som filmet treninga bak ryggens hans. Og så en dødball da gitt, en corner, som attpåtil gikk i mål, to døgn før Molde-kampen.

- Har æ itj sagt at æ itj vil ha no filming uten tillatels fra mæ? Hæ? Har æ itj sagt det? Så no må dokk TV-folkan snart... assa... he-he, det var itj sånn ment, da.

Åpen fotnote: VIF-trener Kjetil Rekdal sier Vålerengas lag til seriepremieren mot Haugesund blir klart halvannen time før dagens kampstart, altså klokka 14.30. Rosenborgs lag mot Molde i morgen kveld får du her: Arason, Basma, Trondsen, Hoftun, Stensaas, Winsnes, Skammelsrud, Berg, Enerly, Johnsen og Brattbakk.

<B>DISKUSJON:</B> Nils Arne Eggen var ikke blid da han leste Bjørge Stensbøls :agenda i Dagbladet. Den måtte drøftes med Ola By Rise.
<B>HJERTELIG: Dagbladet ble innvilget besøk hos Nils Arne Eggen. Han var sedvanlig hjertelig til stede i all sin velde og like gjestfri som Rosenborg-filosofien skulle tilsi.