MISTET GULT: En sliten Fabio Aru krysset målstreken i Rodez etter å ha mistet ledertrøyen til Chris Froome. REUTERS/Benoit Tessier
MISTET GULT: En sliten Fabio Aru krysset målstreken i Rodez etter å ha mistet ledertrøyen til Chris Froome. REUTERS/Benoit TessierVis mer

Tour de France:

– Vi tapte slaget, ikke krigen

Astana avviser dramatikk etter overraskende trøyetap for Fabio Aru i Rodez.

RODEZ (procycling.no): Atmosfæren bar preg av en uhyggelig stillhet rundt lagbussen til Astana i etter den 14. etappen i Tour de France.

Mens kapteinen Fabio Aru varmet ned på rulle, ikledd den gule trøyen han hadde mistet på etappen, var det ikke mange som turte å prate. Hjelperytterne til den italienske mesteren trillet inn i resignasjon med forvirring malt i ansiktet.

– Jeg vet ikke hva som skjedde, sier dansken Michael Valgren.

– Jeg vet ikke hvorfor han satt så langt bak. Du får spørre han. Han satt på hjulet mitt, men fulgte ikke etter da jeg kjørte opp. Mistet han trøyen?

Den lydløse fortvilelsen rundt Astana-bussen sto i sterk kontrast til finalen i Rodez.

Høy fart, tekniske veier og blafrende vind. En ekkel kombinasjon som gjorde posisjonskrigen inn mot oppløpet på cote Saint-Pierre (500 meter à 9.6 prosent) til en potensielt avgjørende dag i sammendraget.

– Han var alene. Det var ikke ideelt, sier Astana-manager Dimitry Fofonov til procycling.no.

En desperat kjempende Aru spurtet over målstreken 25 sekunder bak etappevinner Michael Matthews, som tok Team Sunwebs andre seier på to dager.

Bak australieren og Greg Van Avermaet (BMC) kom en gruppe på sju ryttere med blant andre Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Rigoberto Urán (Cannondale), Dan Martin (Quick-Step) og den nye sammenlagtlederen Chris Froome (Team Sky).

Etter malstrømmen hadde roet seg i målområdet måtte Aru derfor innse at han mistet trøyen. En seks sekunders ledelse ble kort og brutalt omgjort til et 18 sekunders etterslep.

– Han satt alene og betalte derfor mer enn nødvendig for de siste dagers anstrengelser. I dag var det avgjørende å være i front. Det var en eksplosiv finale og dette er ikke hans type avslutning. Han er en ren klatrer. Da vi hørte at det oppsto luker, forsto vi at han var bak og vi måtte kjøre for å begrense skadene, sier Fofonov videre.

– Aru er i god form, som han har vist på etappene så langt. Han er en av de beste klatrerne i rittet.

Etter skuffelsen må Astana mobilisere, jage Froome og hente tid i Alpene.

– Hvorfor ikke. Hvorfor ikke. Vi kjører på, sier Fofonov uten å blinke.

– Vi tapte slaget, ikke krigen.

Sviktet i posisjonskrigen

Men med seg i krigen mangler Aru noen viktige fotsoldater. Dario Cataldo måtte bryte på etappe elleve, mens hans kanskje viktigste hjelper i fjellene, Jakob Fuglsang, reiste hjem på etappe 13.

Lørdag var det imidlertid eksplosivitet som manglet. Inn mot den siste bakken hadde BMC, Team Sunweb og Team Sky allerede mobilisert i front og lå godt organisert. De turkise Astana-draktene var imidlertid ikke like synlige og den gule trøyen lå forbausende langt bak.

– Jeg kom inn i finalen for langt bak. På siste kilometer oppsto det luker, folk slapp hjulene foran og jeg måtte gjøre et stort rykk for å komme tilbake. Da de akselererte inn i siste bakke hadde jeg derfor ikke mulighet til å følge, sier Aru – vinneren av etappen til La Plache des Belles Filles.

– Dette er sånn som skjer i ritt. Det viktige nå er at vi ser fremover. Jeg hadde selvsagt foretrukket å beholde trøyen, men den avsluttende uken er veldig krevende og ingenting er tapt ennå. 19 sekunder er ikke altfor mye.

Giuseppe Martinelli, sportsdirektør i Astana, ble i nederlagets stund tvunget til å se på den positive siden ved ikke å ha den gule trøyen i laget.

– Vi tapte trøyen, men det er ikke noe dramatisk. Fabio må ha hatt et problem i dag. Jeg har ikke snakket med han ennå. Vi må beholde roen. I morgen kan vi ta det roligere dag, for snart kommer Alpene. Det er selvfølgelig ikke bra å miste trøyen, men kanskje er det en fordel. For etappen i morgen kan være veldig vanskelig å kontrollere. 19 sekunder er ikke lite, men mange fjell gjenstår, sier den rutinerte sportsdirektøren.

Sjokkert Froome

Den gule trøyen fikk Aru låne den i to dager. Team Sky har tilbake det prestisjetunge tekstilet som laget tok med Geraint Thomas på åpningstempoen i Düsseldorf, og som Froome hadde mellom etappe fem og etappe elleve.

Kanskje i større grad enn Astana, hadde Team Sky stålsatt seg på farene som ventet i den vanskelige finalen i Rodez. Froome var forberedt på at luker mellom favorittene kunne oppstå, hvilket skjedde sist gang Tour de France besøkte byen i 2015.

Den gjeninnsatte rittlederen hadde imidlertid ikke trodd at avstandene skulle være så store som de ble.

– Jeg er sjokkert over at vi har samme type tidsdifferanse i dag, som vi hadde i Pyreneene da jeg hadde en dårlig dag (på etappen til Peyragudes). Det er sjokkerende. Nå har vi hatt to harde dager og det viser hvem som virkelig er etapperyttere og hvem som har utholdenheten, sier Sky-rytteren.

Da Froome hadde sin pseudo sans jour i Pyreneene på etappe tolv tapte han 22 sekunder. I Rodez tapte Romain Bardet (Ag2r) og Simon Yates (Orica) fire sekunder, Mikel Landa (Team Sky) 14 sekunder, Nairo Quintana (Movistar) og Alberto Contador (Trek) 21 sekunder, Louis Meintjes (UAE) 24 sekunder og altså Aru 24 sekunder.

– Jeg har ingen aning hva som skjedde med Aru. Det blir gjetting fra min side, sier Froome.

– Men min fordel var laget mitt og jobben de gjorde for å holde meg i front. Men heller ikke helt i front der vinden var. Det var helt avgjørende. For dette var en rask og teknisk finale, man måtte ha den beste posisjonen for å kunne ta de beste linjene mellom svingene. Jeg ble fraktet frem dit uten problem og trengte ikke gjøre mye arbeid.

Artikkelen er levert av procycling.no!