«Vi tisser nesten mer på beger enn i dassen»

Norges Skiforbund vil avklare Finland Skiforbunds holdning til dopingspekulasjonene om Marit Bjørgen.

Over helga ringer derfor generalsekretær Kristin Marie Felde sin finske kollega.

Langrennsløpernes sportssjef Bjørner Håkensmoen er oppgitt over dopingmistanken som har rammet Bjørgen som følge av den finske sportsjournalisten Pekka Holopainens frie spekulasjoner i avisa Ilta Sanomat.

-  I fjor gikk testingen av de norske løperne dramatisk opp. Da ble vi testet mye mer på samlinger. Men foran årets sesong er økningen enda mer dramatisk. Nå kommer de hjem til utøverne og tester dem der. Det er kjempebra, sier Håkensmoen.

Og spissformulerer:

-  Vi har ikke mange tissepausene utenfor dopingkontroll. Vi tisser nesten mer i beger enn i dassen.

Gjentok påstandene

I går var Holopainen i radiodebatt om saken med Dagbladets sportssjef Tormod Brenna i NRK P1s Ukeslutt. Der gjentok finnen at han ikke beskylder noen norske løpere for doping, men han er rimelig sikker på at det har forekommet juks også i norsk langrenn. Både Marit Bjørgen, Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard har ifølge den finske journalisten vært unormalt gode.

Nå mener Håkensmoen at nok er nok. Han har derfor tatt saken opp på et høyere nivå og krever avklaring av Finlands Skiforbund syn på saken.

-  Jeg har bedt generalsekretæren vår kontakte dem for å formelt sjekke ut deres holdning til det som har kommet ut i finsk presse, sier Håkensmoen til Dagbladet.

-  Lite ydmyk

-  Det blir ikke noe formelt, men det er riktig at jeg skal ringe min kollega for å høre hvordan de håndterer denne situasjonen, sier generalsekretær Felde.

Hverken Håkensmoen eller Felde sier det med rene ord, men den kommende telefonsamtalen generalsekretærene mellom er å regne som et mildt norsk press om at Finlands Skiforbund går ut offentlig og tar avstand fra presseoppslaget.

-  Vedkommende journalist har ikke tatt kontakt med hverken meg eller løperne. Han kjenner ikke norsk langrenn og som finsk journalist burde han vært litt mer ydmyk, sier Håkensmoen.

Vil ha åpenhet

Håkensmoen er opptatt av at enkeltnasjonenes antidopingarbeid i større grad uttrykkes offentlig.

-  Vi mistenker ikke andre nasjoner, men vi har vært frustrerte over at antall dopingtester tatt utenfor konkurranse har vært så lavt i enkelte nasjoner. Enkeltutøvere har tidligere fortalt oss at de knapt nok har vært testet. I fjor hadde vi også noen tilfeller der kontrollørene ikke fikk komme inn i enkelte nasjoner. Jeg håper vi har kommet et steg videre denne vinteren, sier Håkensmoen.

Han oppfordrer nå samtlige langrennsnasjoner til å offentligjøre sine tall på tester tatt utenfor konkurranse.

-  Det hadde minimalisert mistenkeliggjøringen, sier han.

OPPGITT: Bjørnar Håkensmoen er sportssjef for norsk langrenn, og ganske oppgitt over den finske journalisten Pekka Holopainens spekulasjoner.