GODT HUMØR: Emil Jønsson sier de svenske gutta må ha inn en trener som passer inn i familien. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GODT HUMØR: Emil Jønsson sier de svenske gutta må ha inn en trener som passer inn i familien. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

- Vi trenger bare noen som kan kjøre bussen

Emil Jönsson om jakten på ny Sverige-trener.

(Dagbladet): Først sluttet Sveriges landslagssjef Lars Öberg. Så dro herretrener Arild Monsen til Norge - mens assistenten hans ble lærer.

Men det er ikke noen krise, ifølge Petter Northug-rival Emil Jönsson.

Han mener en langrennstrener har svært begrenset betydning for løperne.

- Vi klarer oss bra så lenge vi har noen som kan kjøre bussen. Selvsagt trenger vi støtte for å være 100 prosent, men det er ingen panikk, sier Jönsson til skinettstedet langd.se.

Familie på reise Verdenscupvinneren i sprint mener trenerens sosiale egenskaper er vel så viktige som kunnskap om teknikk og treningslære.

- Det er mest viktig å få til en gjeng som trives sammen i sesongen. Treneregenskapene er mindre viktige enn at det fungerer og man trives. Vi er jo som en familie som reiser rundt, sier Jönsson.

Carl Henning Gran er NRK-ekspert og tidligere landslagssjef for de norske gutta. Han mener Jönsson ikke tar helt feil i bussjåfør-sammenlikningen.

TIL NORGE: Svenskene er på utkikk etter en erstatter for Arild Monsen, som forrige uke ble presentert som ny Norge-trener i sprint. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TIL NORGE: Svenskene er på utkikk etter en erstatter for Arild Monsen, som forrige uke ble presentert som ny Norge-trener i sprint. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Nei, men selvfølgelig har Jönsson satt det på spissen, sier Gran til Dagbladet.

Gran tror ingen topputøvere i langrenn trenger særlig hjelp til trening, og betegner treneren som en løperen kan sette seg ned og prate med.

Støttefunksjon - Når du er eliteløper må du klare å styre butikken selv. Jeg har ikke sett mange utøvere som er blitt styrt til suksess. Treneren er en støttefunksjon, en ledertype som kan stille de rette spørsmålene dersom ting går galt, sier NRK-eksperten.

- Men utøverne vet best selv hva som skal til i den daglige treningen.

Pål Gunnar Mikkelsplass er både tidligere eliteutøver og landslagstrener for Norge. Han tror Jönsson bare tøyser.

- Jeg tror det er fleip, jeg er overbevist om det. For å nå den aller siste biten til toppen må du ha en trener med deg, sier Mikkelsplass til Dagbladet.

Den dobbelte VM-stafettmesteren tror utøvere fort sliter med usikkerhet uten rett sjef og trener.

TROR HAN FLEIPER: Pål Gunnar Mikkelsplass er sikker på at en trener sikrer løperne sikkerhet rundt treningen. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
TROR HAN FLEIPER: Pål Gunnar Mikkelsplass er sikker på at en trener sikrer løperne sikkerhet rundt treningen. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer

- Har du en trener du har tillit til løser du problemer, og kan trene uten å bruke energi på andre ting, sier Mikkelsplass.

Ler av Jönssons bussjåfør Sverige-kollega Marcus Hellner er heller ikke helt enig med Jönsson i at de svenske skigutta mest av alt trenger en trivelig bussjåfør.

Men han ler når han får høre sammenlikningen.

- Det er vel å ta i. Det er vel klart at en leder skal være bra for gruppen, det må være noe som får alle til å bli tent. Noen som er engasjert og kan motivere, sier Hellner til Norrländska Socialdemokraten.

- Det er som Emil sier, det er mye vi skal gjøre selv. Men det trengs nok noen flere kvalifikasjoner enn bare å kjøre buss.

Jönsson synes ikke det svenske skiforbundet trenger å skynde seg i jakten på nye trenere.

- Det er ikke noe å mase med ennå. Det blir rolig en periode, og så blir det hardtrening. Vi vet hva vi skal gjøre da, sier Jönsson.

Svenskene har alltid vært gode Mikkelsplass håper svenskene får erstattet Monsen og co. med nye, dyktige trenere.

GIR JÖNSSON RETT: Tidligere landslagssjef Carl Henning Gran sier han aldri har sett en langrennstrener som har styrt en utøver til suksess. Foto: Arnt E. Folvik
GIR JÖNSSON RETT: Tidligere landslagssjef Carl Henning Gran sier han aldri har sett en langrennstrener som har styrt en utøver til suksess. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

- Jeg håper svenskene finner en bra mann å ha med seg, for vi trenger svenskene i totalbildet på ski.

- Hvorfor er det viktig at svenskene er gode?

- Selvsagt må vi ha svenskene der oppe, de har vært der fra tidenes morgen i skisporten og de har alltid være gode. Og de vil alltid være gode i framtida også.

LER AV SJÅFØR-UTTALELSEN: Marcus Hellner tenker på en leder som en som kan motivere, ikke bare kjøre buss. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
LER AV SJÅFØR-UTTALELSEN: Marcus Hellner tenker på en leder som en som kan motivere, ikke bare kjøre buss. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer