- Vi trenger flere klovner

Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad mener norsk håndball trenger flere «klovner» før de kan begynne å trekke publikum igjen.

I kveld er det serieåpning i håndball, uten at det er ventet storinnrykk noen steder av den grunn. Profiler som Cecilie Leganger og Gro Hammerseng har flyttet utenlands, og de fleste klubbene har en lavere gjennomsnittsalder og flere nye fjes enn på mange år.

TV2 sikret seg nylig TV-rettighetene for tre nye år, men har i øyeblikket ingen planer om å sende en eneste seriekamp i grunnspillet før jul.

- Nivået bak Larvik tilsier ikke at det er mange kamper som blir gode TV, sier TV2s sportssjef Bjørn Taalesen til Dagbladet.

TV2 nøyer seg med landskamper og å følge Larvik i Champions League-kamper. Først i sluttspillet på nyåret vil norsk klubbhåndball havne i TV-ruta.

Markedsoppgave

Gjekstad synes det er «moro å vinne med 25 mål», men han har forståelse for at ikke publikum og presse nødvendigvis finner det like attraktivt. Derfor etterlyser han noen «klovner» som kan få fokus på håndball og publikum til hallene igjen.

- Det finnes flere potensielle profiler i norsk håndball. Problemet er at det er så få jenter som tør skille seg ut. Norske jenter er veldig snille, og det er en kultur for å være forsiktig, sier Gjekstad - som er i gang med sin sjette sesong som Larvik-trener. Han mener det må være en markedsoppgave å drive profilbygging.

- Vi må forståelse for at ikke alle ønsker klovnerollen. Men norsk håndball har behov for å profilere seg. Folk kommer tross alt ikke av seg selv. Her har norsk håndball en stor oppgave foran seg, mener Gjekstad.

Larvik har en årsomsetning på ti millioner kroner - tre-fire ganger så mye som de fleste andre norske klubbene. Og det meste er hentet inn med sponsorkroner.

- Vi bor i en bitte liten by, men har jobbet hardt på markedssida. Da bør dette potensialet være stort andre steder også. I år skal Larvik blant annet sette opp en storskjerm i hallen, for å lage en bedre ramme rundt kampene.

Katja og Tonje størst

Gjekstad trekker fram Katja Nyberg og Tonje Larsen fra sin egen klubb som de to største profilene i Norge i dag. Begge er strålende håndballspillere, men er forsiktig sagt beskjedne jenter som gjør lite ut av seg utafor banen.

- Jeg skjønner at håndballen trenger profiler, men min jobb er å spille bra håndball. Vi må ikke bli så opptatt av å lage show at vi glemmer å vinne. Det er alltid det viktigste, sier Tonje Larsen.

Katja Nyberg føler seg heller ikke som noen dominerende profil.

- En profil er ikke noe man bare blir. Om man ikke er født med sånne egenskaper, kan man ikke forvente at man skal bli det, heller. For meg var Kjersti Grini en stor profil. Men hun er sånn.

Tør stikke seg fram

Nordstrand-keeper Heidi Tjugum er tilbake i Norge etter seks år i Danmark. Hun kan fort bli den største profilen i hjemlig serie.

- Generelt er vi nordmenn mer laidback enn danskene, så der har vi en utfordring. Men jeg tør iallfall å stikke meg fram. Det skal ingen være i tvil om, sier Heidi Tjugum. Hun peker også på en åpenbar grunn til at dansk håndball har større appell hos publikum og media.

- Håndball er nasjonalsporten i Danmark, og om vinteren konkurrerer de ikke med noen andre idretter om oppmerksomheten.

Men Tjugum er optimistisk med tanke på framtida for norsk håndball.

- Den tida jeg har vært her har jeg sett mange nye talenter, og nivået er høyere nå enn da jeg reiste ut for seks år siden, sier Tjugum til Dagbladet.

Uening med Gjekstad

Larvik har vunnet serien de fire siste sesongene. I fjor vant de samtlige seriekamper. I et forsøk på å gjøre serien litt mer spennende er seriesystemet lagt om til slik gutta spiller, hvor seriemesteren kåres etter et sluttspill. Det er tatt godt imot av alle i Håndball-Norge.

- Det var behov for en forandring, og nå vil resultatene fra kamp en telle. For det vil bli trangt om å komme seg inn blant de seks beste, sier Marit Breivik.

Landslagssjefen er derimot ikke med på at det er profiltørke på kvinnesiden, eller at håndballen trenger flere klovner.

- Hvis man kikker nærmere på jentene, vil man finne verdier som er langt mer spennende enn klovnerier.

Breivik synes heller ikke at nivået er så lavt som mange skal ha det til.

- Hvem skal sette seg til doms og si at lagene bak Larvik er dårlige. Dette er jenter som trener hver dag. Og det kommer gode talenter bakfra, bemerker Marit Breivik.

<B>SAVNER PROFILER: </B> - Norsk håndball har behov for å profilere seg. Folk kommer ikke av seg selv, sier Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad. Dette bildet er fra seriefavorittens Champions League-oppgjør mot Krim Ljubljana i Slovenia tidligere i år.