«Vi trenger mer enn to gode lag»

Marit Breivik mener det er et problem at morgendagens cupfinalister Larvik og Nordstrand er uten konkurranse i Norge. I Larvik er de lei av at Breivik blander seg inn i klubbens spillerkjøp.

Tidligere denne uka gikk Larviks klubbformann Lars Martin Kaupang knallhardt ut i Aftenposten mot at landslagssjef Marit Breivik råder sine kvinnelige landslagsspillere til ikke å spille for Larvik. Men Breivik tar ikke selvkritikk, og står beinhardt på at Larvik av hensyn til norsk håndballs beste bør holde seg unna profilene i de øvrige klubbene.

- Vi trenger mer enn to gode lag i Norge. Og jeg gjør ikke jobben min som landslagssjef hvis jeg ikke jobber for å få flere gode klubber i Norge, sier Breivik til Dagbladet.

- Ikke bra

I Larvik har de nå sett seg lei på at Breivik bevisst veileder spillere vekk fra klubben. Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad bruker Gro Hammerseng som et konkret eksempel. Forrige uke skrev hun under for Ikast i Danmark. Da Larvik prøvde å gi henne kontrakt i fjor, rykket Breivik ut i mediene og ba dem holde seg unna.

- I fjor ble det sagt at det var uhørt av oss å kontakte Vigdis Hårsaker og Gro Hammerseng. Konsekvensen er nå at Hammerseng har forsvunnet ut av landet. Det kan ikke være bra for norsk håndball at Gro spiller i Danmark, i stedet for i Larvik, sier Ole Gustav Gjekstad til Dagbladet.

- Hvis man mener at det er bra, er det helt tragisk.

Gjekstad har likevel tatt konsekvensen av at Breivik med flere er negative til at Larvik styrker sin allerede suverene stall med nye landslagsprofiler.

- Den siste tida har vi valgt å holde oss unna. Vi er fornøyd med stallen vår, men ser etter et par forsterkninger. Men vi går ikke bevisst etter andre lags stjerner. Da Tertnes sleit, holdt vi oss unna deres beste.

- Rå

Breivik synes på sin side det er feil av Larvik å legge seg opp i hva Gro Hammerseng gjør.

- Jeg unner dem alt mulig godt. Men Larvik bør bruke energien sin på å bli bedre, ikke hyle over at spillere reiser ut, sier Breivik.

Hun avviser også at hun er med på å bestemme hva Hammerseng eller de andre landslagsjentene gjør.

- Man overdramatiserer den rollen jeg har. Det er å undervurdere jentenes egne valg å hevde at jeg forteller dem hva de skal gjøre til enhver tid. Jeg ser på dette som personalsaker. Spillerne trenger noen å diskutere med, og da er jeg med for å belyse de ulike sidene.

- Jeg er rå på å utfordre jentene til å tenke helhet.

- Vær nøytral

Men Gjekstad mener at det er feil av Breivik i det hele tatt å involvere seg i slike prosesser.

- I alle andre land forholder forbund og landslagssjefer seg nøytralt til det som skjer i klubbene. Jeg tror det er smart av forbundet og Breivik å holde seg unna. Dette markedet regulerer seg selv. Og det er ikke en ting en landslagstrener burde bry seg med, sier Gjekstad.

- Hadde Gro Hammerseng spilt i Larvik hvis ikke Marit Breivik hadde vært landslagssjef?

- Tja, he-he, vi i Larvik lever godt uansett. Vi har funnet andre spillere. Det denne diskusjonen dreier seg om, er at klubboverganger har ikke Håndballforbundet noe med. Og jeg synes det er tragisk når vi mister de største profilene til Danmark, når de kunne spilt i Larvik eller Nordstrand.

- Tren mot gutter

Breivik er enig med Gjekstad i det siste.

- Selvsagt synes jeg det er bedre at vi beholder profilene i Norge. Men vi bør heller jobbe for å øke ressursene slik at flere klubber kan beholde de største profilene i framtida. Til slutt blir det et resurssspørsmål.

Når det gjelder Larviks kamp om å bli best i Europa, trekker Breivik fram at de allerede har potensial i laget sitt til å vinne Champions League. Til tross for at de ble slått ut i kvartfinalen mot slovenske Krim Ljubljana.

- Veien til utvikling ligger i å trene bedre. Trene mer mot guttelag. I dag besitter Larvik allerede kvaliteter som burde være gode nok til å vinne Champions League. Men det vi opplevde i år, var at landslagsspillerne ikke leverte det de skulle i de viktige kampene. Det er mye å forbedre.

KONFLIKT: Ole Gustav Gjekstad må ta til takke med Tonje Larsen og de andre allerede etablerte landslagsstjernene på Larvik. Han misliker at Breivik legger seg opp i klubboverganger.- Et forbund skal være nøytralt, og det er ikke en landslagssjefs oppgave å blande seg inn i dette, sier Gjekstad til Dagbladet.
GIR SEG IKKE: Marit Breivik mener hun ikke gjør jobben sin hvis hun ikke er med på å bidra til at eliteserien hjemme blir jevnere. Selv om det går ut over Larvik, som kjemper om å bli best i Europa.