SER FRAMOVER: Egil «Drillo» Olsen håper å få testet ut tippeligaspillere i landslagsdrakt i januar. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SER FRAMOVER: Egil «Drillo» Olsen håper å få testet ut tippeligaspillere i landslagsdrakt i januar. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Vi trenger mer fart og kreativitet

Men Drillo tror ingen hurtigtog ble oversett i EM-kvaliken.

ULLEVÅL STADION (Dagbladet): Mens Europas fotballelite skal gjøre opp om EM-tittelen i Polen og Ukraina i juni neste år, er det norske landslaget stadig tre måneder unna å spille sin neste landskamp der det står noe på spill.

Gårsdagens kamp mot Kypros var den siste tellende landskampen Norge skal spille før i september 2012. Da starter kvalifiseringsveien til VM-sluttspillet i Brasil i 2014.

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen har sitt å rette på dersom Norge skal ta seg dit på bekostning av Slovenia, Sveits, Albania, Kypros og Island. Problemet er at mulighetene til å samle spillerne før den tid er sterkt begrensede.

- Det er ikke mange treningskamper før det heller. Vi har en i november, en i februar og en i månedsskiftet mai, juni såvidt jeg vet. Vi har ikke mye tid å forberede oss på. Det blir lange perioder uten landskamper, sier Drillo til Dagbladet.

- Hva kommer du til å gjøre da?

- Jeg skal nok finne på noe. Det er sikkert noen som kommer til å sende meg litt rundt for å bidra overfor sponsorer og sånne ting. Så kommer jeg til å følge med norske spillere rundt omkring i Europa og i Norge. Dessuten ser jeg mye fotball på DVD på kontoret, svarer han.

- Blir du ikke rastløs?

- Jeg er så gammel at jeg synes det er greit å sitte og kose meg med fotballkamper på TV-en, jeg, sier Drillo med et smil.

Fart og kreativitet Men han står overfor en høyst alvorlig oppgave, og skal han lykkes, kreves det et bedre offensive ferdigheter og et tydeligere angrepsmønster. Derfor drar landslagssjefen ut på typejakt for å identifisere spillerne som kan forsterke laget inn mot VM-kvalifiseringen.

- Vi trenger fart og kreativitet. Bedre offensive ferdigheter. Defensivt har vi stort sett holdt mål, ihvertfall når vi fungerer som vi skal. Da er vi veldig langt framme. Offensivt trenger man noen individuelle kvaliteter for å skape noe. Der mangler vi litt, sier Drillo.

- Noe positivt som har kommet ut av denne kvalifiseringen er at flere landslagsspillere har kommet seg ut i bedre klubber i bedre ligaer. Forventer du å høste større frukter av det i den kommende VM-kvaliken?

- Det er forsket en del på klubbindeks, og det viser seg viktig å ha spillere som spiller i gode klubber. Der ligger vi langt etter de beste nasjonene. Flere har kommet seg ut, men skal vi bli bedre, forutsetter det at de får spille. Det hjelper ikke å spille for en toppklubb hvis man sitter på benken, sier Drillo til Dagbladet.

Nye ansikter Uansett: Det norske folk får ganske så sikkert noen nye landslagsansikter å forholde seg til framover, uten at Drillo tror han har utelatt noen som kunne tilført laget akkurat det i den nå avsluttede EM-kvalifiseringen.

- Først og fremst dreier det seg om å finne de spillerne som er bedre enn de vi har. Hvis det er mange av dem, tyder det på at vi har tatt ut feil folk. Nå vet jeg det at jeg sikkert kunne stilt med et par fulle landslag utenom dem jeg har brukt dersom jeg skulle hørt på alle forslagene som har dukket opp i media. Jeg føler at vi stort har vært flinke til å plukke ut de rette spillerne.

- I neste kvalik kan komme både én og to og tre nye. Det er overveiende sannsynlig. Hvor mange, er det umulig å si, sier Drillo.

Januartiltak I sin søken etter nye tilvekster, håper landslagsledelsen å kunne kalle inn aktuelle kandidater fra hjemlig serie for å ta dem med på kamp- og treningssamling like over nyttår. Det vil i så fall bli første gang siden Åge Hareide tok med seg tippeligaspillere til USA vinteren 2006.

- Vi jobber med et januartiltak, og håper veldig på å få til det. Det ser lyst ut, såvidt jeg skjønner. Det er viktig. Sverige og Danmark har gjort det i flere år, og er veldig fornøyde med det, da de sier det er viktig for å gi noen nye spillere sjansen, og ikke minst få matchet seg mot bra internasjonal motstand, sier Drillo.

- Med tanke på at mange nøkkelspillere nå har passert 30: Er en slik samling viktigere nå enn foran de foregående kvalifiseringene?

- Det har vært viktig hele veien. Det har vært litt for dårlig kommunikasjon mellom landslag og klubbene. Klubbene har i større og mindre grad vært litt skeptiske, men hvis dette avtales tidlig og forberedes skikkelig, bør det kunne gå. For den enkelte klubb er det sjelden mer enn én eller to spillere det er snakk om, sier landslagssjefen til Dagbladet.

- Så det er norske klubber som har vært vanskelige tidligere?

- Litt, men Nils Johan har jobbet en del med klubbledere og trenere i Tippeligaen, og stort sett virker det ganske positivt. Vi snakker om en periode i midten av januar, sier Drillo.

- I og med at de aller fleste land er midt i sesongen: Hvordan skal dere kvalitetssikre at det sportslige opplegget blir godt nok?

- Vi får god nok motstand, samtidig får vi prøvd ut dem vi ikke får prøvd ut vanlige landskamper. Det er en fordel. Sverige og Danmark har stort sett bare positive ting å si om den typen turneringer, sier Drillo.